Javier Zamora – Solito

Summary
Solito is een aanrader. Niet iedereen zal het boek liefhebben, goed vinden of er per definitie van genieten. Wel zal het een ervaring zijn om het verhaal van Javier Zamora te beleven door zijn woorden. Een verhaal wat bij je zal blijven lang na de laatste bladzijde.
8

Solito

Bestseller Solito van Javier Zomora is een autobiografie over de tocht die hij als 9-jarige alleen maakte vanuit El Salvador naar Amerika ter hereniging met zijn eerder gevluchte ouders.

‘Trip. Mijn ouders begonnen dat woord een jaar geleden als we belden heel vaak te zeggen. “Op een dag ga je een trip maken, naar ons toe. Een soort avontuur.”’
Dat avontuur blijkt een tocht van 5000 kilometer te zijn, die Javier Zamora op zijn negende maakt met een mensensmokkelaar en een paar wildvreemden. Van El Salvador via Guatemala en Mexico naar Amerika voor een hereniging met zijn vier jaar eerder gevluchte moeder en zijn vader, die hij zich amper kan herinneren.
Solito is een aangrijpend en prachtig geschreven verslag van een bijna onmogelijke reis naar het land van de Big Macs en grote dromen. Bovendien is het een verhaal over medemenselijkheid, hoop en liefde die zich op de onverwachtste momenten toont. Het is het verhaal van Javier en tegelijkertijd dat van miljoenen vluchtelingen die geen andere keus hadden dan huis en haard achter te laten.

@robins.moedt

Trip

In het boek ga je mee met Javiers reis toen hij slechts negen jaar oud was.
Niet zomaar een ‘ tripje’, maar een ellenlange, lastige en zware reis. Een reis waar hij naar uitkeek, maar waarvan hij nooit van te voren kon bedenken hoe deze zou verlopen. Een reis die hem bij zijn ouders terug zou brengen, maar of dit ooit zou lukken viel te betwijfelen gedurende de reis.

Het verhaal begint bij Javiers opa en oma. Hier woont hij sinds zijn ouders het land ontvlucht zijn. Je leeft als lezer mee met Javier die enorm uitkijkt naar het weerzien van zijn ouders en ondertussen de woorden ’tot snel’, niet meer vertrouwt. Elk belletje hoopt hij te horen dat hij de reis mag maken om zijn ouders opnieuw te mogen omarmen.

Een reis die je niemand gunt om te moeten maken in deze omstandigheden, maar wat wel de harde waarheid is geweest en nog altijd kan zijn. Een boek wat eigenlijk verplichte kost moet zijn. Wat iedereen zou moeten lezen alvorens hij of zij ook maar een woord van oordeel kunnen hebben.

Schrijfstijl

Javier schrijft vanuit zichzelf, maar dan als negenjarig jongetje. Dit kan even wennen zijn als je begint met lezen, maar geeft jou als lezer wel een inkijkje in de belevingswereld van een negenjarig jongetje dat deze ellenlange reis moet afleggen.

Het boek kan ietwat langzaam genoemd worden. Het verhaal komt langzaam op gang. Je moet een beetje opletten op wie wie is en wat er zich allemaal afspeelt. In het begin van het verhaal wordt er ook het een en ander aan achtergrondinformatie beschreven. Interessant om te lezen hoe het eraan toe ging in El Salvador. Wanneer de reis eenmaal begint loopt het verhaal voor jou als lezer iets gesmeerder en lees je het wat makkelijker.

Aanrader

Dit boek is een aanrader voor iedereen. Niet iedereen zal het boek liefhebben, goed vinden of er per definitie van genieten. Dit is echter een verhaal en een ervaring die helaas nog te veel mensen doormaken. Een verhaal dat nog te weinig en tegelijkertijd te veel mensen kennen, maar waar veel mensen een oordeel over hebben.
Dit boek opent je ogen.

Written by
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.