John Pel – Sporen liegen niet

Samenvatting
Sporen liegen niet vertelt alles over de carrière van forensisch rechercheur John Pel. Hoe hij betrokken was bij grote onderzoeken zoals De Bijlmerramp en MH17 en hoe hij de Amsterdamse onderwereld met haar drugskartels voorbij zag komen op vele plaats delicten. Het boek geeft een realistisch inkijkje in het werk dat Pel doet. Daarbij schuwt hij niet om in te gaan op details en om persoonlijke anekdotes op te rakelen. Daarnaast laat het verhaal zien hoe een baan als forensisch rechercheur een aanslag is op je gezondheid, maar ook de invloed die het heeft op familieleden en vrienden. Een treffend verhaal waarin Pel inspeelt op verschillende emoties en zijn rol als sleutelfiguur in het opsporen van daders in verscheidende moordzaken prachtig omschrijft.
7.5

Van portier naar plaats delict

Wanneer John Pel in 1983 bij de politie begint weet hij niet dat hij jaren later het middelpunt zal zijn van wel meer dan duizend plaats delicten. Pel start als portier bij de Amsterdamse politie. Hij opent het hek door op een knop te drukken en medewerkers met legitimatie binnen te laten. Twee jaar later wordt hij arrestantenbewaarder en nog veel jaren later leidt hij onderzoeken naar vermoorde personen in met rood-witte linten afgezette omgevingen en schrijft hij Sporen liegen niet.

Pel is betrokken bij de grootste moordzaken van Nederland. Dit alles begint bij De Bijlmerramp in 1992 waarin Pel voor het eerst geconfronteerd wordt met een extreem grote plaats delict, verschrikkelijke aangezichten en weken werk. Hierna volgen nog onder meer de aanslag op het Koninklijk Huis in Apeldoorn, de schietpartij in de Ridderhof in Alphen aan den Rijn en als belangrijkste zaak de uit de lucht geschoten MH17 in Donetsk, Oekraïne.

Met name die laatste gebeurtenis werkt hij in dit boek van begin tot eind uit. Niet alleen de werkzaamheden die Pel hier verricht, maar ook alles hier omheen; van de zeer moeilijke samenwerking met separatisten tot het onmogelijke werk van lichaamsdelen identificeren in een ijskoud en afgelegen terrein. Het is ijzingwekkend, maar intrigerend hoe Pel alles klaarspeelt en hierover schrijft.

Opvallende werkwijze

Pel is een zorgvuldige rechercheur die altijd een zo groot mogelijke ‘pd’ (plaats delict) wil om mee te werken. Alles kan immers bewijs zijn. De noodzaak hiervan wordt in de proloog van het boek duidelijk wanneer Pel een dag meeloopt met een rechercheteam en op de plaats delict van een liquidatie een restant van een opgerookte sigaret vindt. Hij neemt dit mee als bewijs, waar de rest van het team hem voor gek verklaart. Vele jaren later blijkt dit een cruciaal onderdeel bij een nieuwe moord dat leidt tot de dader.

PTSS

Het werk als forensisch rechercheur gaat niet over rozen. De dagen beginnen niet om negen en eindigen niet om vijf. Ze beginnen wanneer er een moord is gepleegd en eindigen wanneer alle sporen zijn verzameld waaruit een dader kan worden gevonden. Dit duurt soms een paar dagen, maar soms ook jaren, of een dader wordt nooit gevonden. De werkzaamheden van Pel gaan altijd door. Ook als hij in zijn vakantiehuisje in Spanje zit of bij de tandarts met zijn dochter. Dit eist zijn tol. Pel blijft maar doorgaan wat resulteert in een burn-out en later zelfs PTSS door alle gruwelheden die hij onder ogen heeft moeten zien. Maar ook door verschillende aanklachten die hij aan zijn broek krijgt, die een hoop stress veroorzaken. Aan het einde van het boek wordt tevens duidelijk dat Pel in levensgevaar verkeerde.

Veel meer dan werk

Pel vertelt zijn eigen verhaal in de ik-persoon en met veel details. Hierdoor wordt het boek levendig en visueel. Hij is niet bang om eerlijk te zijn, ook over fouten die hij zelf heeft gemaakt of over de werkwijzen die hij erop nahoudt die niet door iedereen als geschikt kunnen worden ervaren. De auteur gaat daarnaast niet alleen in op informatie rondom alle zaken waar hij aan werkt, maar beschrijft ook zijn persoonlijke omstandigheden en de impact van zijn werkzaamheden op zijn thuissituatie.

Zo wordt meermaals gerefereerd aan hoe zijn vrouw zich voelt bij het werk wat hij doet en wordt uitgebreid ingegaan op de moeilijke fase waar zijn gezin doorheen gaat wanneer zijn dochter een ernstig ongeluk krijgt. Dit alles geeft het boek een extra laag en een totaalbeeld van het werk als technisch rechercheur. Anders dan alle andere recensies is dit boek een thriller uit het echte leven.

Voor geïnteresseerden met een sterke maag

Om het boek te lezen is het relevant om interesse te hebben in criminaliteit en misdaadverhalen. Enige kennis van deze zaken is relevant, maar zeker niet vereist. Pel schrijft ook voor personen zonder voorkennis toegankelijk en interessant. Laat je dus zonder enige bekendheid met dit onderwerp er zeker niet van weerhouden dit boek open te slaan. Wel moet je er natuurlijk tegen kunnen om over zulke feiten te lezen.

Foto van John PelJohn Pel laat je in deze autobiografie over zijn werk als forensisch rechercheur kennismaken met alle facetten van het werkveld, maar ook wat de impact van deze werkzaamheden is. Hij heeft met zijn schrijfstijl oog voor detail en is niet bang om open en eerlijk over zichzelf te vertellen. Het boek biedt een interessante kijk op misdaadzaken en laat de lezer echt voelen hoe het is om dit werk te verrichten. Pel trekt je in het verhaal en zet je nog een tijd na afloop aan het denken.

 

 

 

Wat is jouw mening?

2 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.