Jørn Lier Horst – Dossier 1569

Summary
Opnieuw weet Jørn Lier Horst je mee te slepen in een originele kijk op een cold case-mysterie met Dossier 1569. Dit is het vierde en laatste deel van het Cold Case Kwartet. Lier Horst weet hoe hij je meeneemt in een spannende puzzeltocht, waarin elk detail telt. Het verhaal is geschreven vanuit de derde aanschouwende persoon en maakt tijdssprongen naar het verleden. Dit is een verhaal waarin de zaak wordt opgelost met nauwkeurig speurwerk en redenatie. Het plot bouwt zich langzaam op en krijgt naarmate het boek vordert steeds meer snelheid.
8

Een Cold Case, een onopgeloste zaak. Dat zijn de zaken waar Jørn Lier Horst over schrijft in zijn cold case-mysteries. Opnieuw sleept hij je mee met een originele kijk op een cold case-mysterie met het Cold Case Kwartet 4: Dossier 1569. 

William Wisting begint aan de tweede week van zijn zomervakantie als hij op zijn vakantieadres een verontrustend krantenbericht leest. Een lokale vermissingszaak groeit uit tot een landelijk nieuwsbericht.

Dan ontvangt Wisting een ongeadresseerde brief met een reeks mysterieuze cijfers. Hij brengt ze in verband met de dossiercode van een oude zaak. Deze werd destijds snel opgelost en de dader werd veroordeeld en naar de gevangenis gestuurd. Recente gebeurtenissen onthullen nu echter verbanden die twintig jaar geleden niet zichtbaar waren.

De brief is slechts de eerste van een reeks, en alles wijst erop dat er een andere waarheid achter de zaak zit dan de politie denkt. Wisting moet op zoek naar de afzender van de brief én naar de ware feiten achter de zaak. Maar lang niet iedereen is blij dat hij zaken oprakelt…

Het laatste gedeelte, na de schuine streep, was het jaartal: 1999. De eerste twee cijfers gaven aan onder welk politiedistrict de zaak viel. De 12 stond voor het voormalige politiebureau in Porsgrunn. En 1569 was het nummer van de zaak zelf.

12/1569/99

Dossier 1569 is het vierde, en tevens laatste, deel uit de Cold Case Kwartet-serie van Jørn Lier Horst. Het boek is zo geschreven dat je al snel volledig in beslag genomen wordt door het verhaal. Elk klein detail en kleine onvolkomenheden neem je volledig in je op. Het mysterie is zo spannend en boeiend dat je pagina na pagina leest. Voordat je het weet ben je bij de laatste pagina. Vergis je niet, dit is geen boek vol adrenaline met een jacht op de moordenaar. Dit is juist een boek dat net een grote puzzel is. Een boek waarin de zaak met nauwkeurig werk en redenatie wordt opgelost en elk gemist detail er een teveel is. De vele onverwachte wendingen maken het een sterk en verassend verhaal.

Jørn Lier Horst - Cold Case Kwartet 4: Dossier 1569

Onderzoek

Nieuwe onderzoek benaderingen – de wereld ontwikkelt zich steeds verder – kunnen nieuw licht werpen op oude zaken of cold cases. Jørn Lier Horst heeft hier handig gebruik van gemaakt in zijn nieuwe boek Dossier 1569. de niet meer zo jonge William Wisting lijkt er geen moeite mee te hebben om deze nieuwe benaderingen te leren en toe te passen. Het is interessant om te lezen hoe bepaalde zaken, waarin veel aannames en vooroordelen zaten, na zo veel jaar en met andere onderzoeksmethoden nog zoveel nieuwe inzichten aan het licht kunnen brengen. Om te kunnen begrijpen hoe het onderzoek in het verleden ging zijn er tijdssprongen die afwisselen tussen heden en verleden.

‘Ze zijn op zoek naar het lichaam,’ zei Fredrik. ‘Van die dode mevrouw,’ voegde hij eraan toe, om zeker te weten dat de andere twee hem begrepen.

(Ex-)rechercheur

Als lezer kan je door hebben dat Jørn Lier Horst een diepgaande kennis heeft over moordonderzoeken en politiewerk. Hij is niet voor niets ex-rechercheur. Zijn kennis van de procedurele kant komt duidelijk tot uiting. De manier waarop Lier Horst zijn boeken heeft geschreven is helder en leest fijn weg. Het plot van Dossier 1669 bouwt zich langzaam op en krijgt naarmate het boek vordert steeds meer snelheid. Daarnaast is zijn beschrijving van de omgeving in Noorwegen levendig, hierdoor kan je het voor je zien. Ook de verschillende perspectieven, die geschreven zijn in de derde aanschouwende persoon, zorgen ervoor dat je nog meer opgaat in het boek.

 ‘Denk je dat ze me na afloop naar huis laten gaan? Als ik de waarheid heb verteld?’

Cold Case Kwartet 4

Het nieuwste en laatste deel van de Cold Case Kwartet 4: Dossier 1569, is weer een boek waarin je kan wegkruipen. Jørn Lier Horst weet hoe hij je meeneemt in een spannende puzzeltocht, waarin elk detail telt. Het verhaal is geschreven vanuit de derde aanschouwende persoon en maakt tijdssprongen naar het verleden. Dit is een verhaal waarin de zaak wordt opgelost met nauwkeurig speurwerk en redenatie. Het plot bouwt zich langzaam op en krijgt naarmate het boek vordert steeds meer snelheid. Perfect voor een druilerige herfstdag.

Written by
Vanaf jongs af aan leest Shanne graag boeken. Haar favoriete genres zijn: thrillers, fantasy, mysterie en (historische) romans. Daarnaast laat ze zich graag verrassen door andere genre boeken als het verhaal haar aanspreekt. Inmiddels speelt ze ook wel een game of twee en kijkt ze tevens graag een film of serie.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.