Karsten Dusse – Het kind in mij wil Mindful moorden

Summary
Het kind in mij wil Mindful moorden is het vervolg op Mindful moorden, het eerste boek van Karsten Dusse. Waar dit eerste boek vol lof werd ontvangen, lijkt dit tweede deel vooral een herhaling van zetten én lijkt de schrijver zich er toch wel gemakkelijk van af te maken. Zo voeren de ondersteunende thema's in het boek eerder juist de boventoon, waardoor er, als je deze zou indammen, van het plot eigenlijk maar weinig over blijft. Daarnaast worden sommige termen, zoals 'het innerlijke kind', soms zo vaak herhaald dat het de tekst niet ten goede komt. Onderaan de streep blijft er dus een vermakelijk boek over die niet al te sterk geschreven is.
6

Terug naar de mentale tekentafel

In Het kind in mij wil Mindful moorden kun je verder lezen hoe het Björn Diemel vergaat nadat hij zijn eerste Mindfulness-avontuur heeft doorgemaakt. Sinds Björn namelijk kennis heeft gemaakt met Mindfulness is zijn leven compleet veranderd. Hij heeft zijn baan opgezegd en is voor zichzelf begonnen, gaat liefdevoller om met conflicten met zijn vrouw én runt er – voor het gemak – nog twee maffiaclans naast.

Toch is hij nog niet helemaal tevreden, want hij blijft maar uit zijn slof schieten, met vaak moord tot gevolg. Omdat hij het moorden echter voor eens en voor altijd wil afzweren duurt het niet lang of Björn beslist terug te gaan naar zijn therapeut Joschka Breitner. Via Breitner maakt Björn al gauw kennis met zijn innerlijke kind en komt tot de ontdekking dat hij met hem in serieus ‘gesprek’ moet om die kant van zichzelf te helen, zodat hij voortaan écht kan gaan genieten van het leven.

Schrijver Karsten Dusse

Vertrouwde indeling

Het kind in mij wil Mindful moorden is zoals hierboven genoemd een vervolg, en wel op Mindful moorden, het eerste boek van Karsten Dusse. Desalniettemin is dit vervolg gemakkelijk los te lezen. Dusse maakt genoeg beknopte verwijzingen naar eerdere gebeurtenissen en karakters om het verhaal begrijpelijk te maken. Tegelijk gaat hij hier niet te diep op in, zodat het voor de kenners niet te veel herhaling geeft. Ook dit boek heeft dezelfde opbouw als het eerste deel: elk hoofdstuk begint met een ‘quote’ uit het (fictieve) zelfhulpboek van Joschka Breitner. Deze quote vormt tegelijk het thema van dat hoofdstuk, waarin het genoemde voorbeeld door Björn in de praktijk wordt gebracht. Een grappige manier om dit realistische thema toe te passen in een fictief verhaal.

Dit boek heeft daarbij meteen dezelfde sfeer, humor en sarcasme te pakken als zijn voorganger. Ook nu kun je weer lezen hoe Björn omgaat met bizarre situaties tussen de boven- en onderwereld, en kun je lezen hoe hij zo zijn eigen opvatting heeft van de Mindfulness-thematiek. Zo valt het al snel op dat ook het omgaan met de ‘innerlijke-kind-thematiek’ wel erg snel door Björn wordt overgoten met zo zijn eigen opvattingen. Ook lijkt hij zijn gedrag vrij snel te excuseren doordat hij dat toeschrijft aan de wens van zijn innerlijke kind. Hoogstwaarschijnlijk niet zoals de ‘therapeut’ het bedoeld heeft, maar ach, voor hem werkt het toch?

Het kind in mij wil Mindful moorden

Vermakelijk, maar is het ook goed?

Al met al is Het kind in mij wil Mindful moorden een vermakelijk vervolg om te lezen en brengt het zeker af en toe een (glim)lach met zich mee. Helaas is het tegelijkertijd bij vlagen niet al te sterk geschreven. Zo is er met enige regelmaat sprake van herhaling van woorden en begrippen. Een voorbeeld is het gebruik van de term ‘het/mijn innerlijke kind’; soms komt dit begrip wel vier keer voorbij in een aantal zinnen tijd, wat ervoor zorgt dat de tekst stroperig en onzeker leest. Een ander zeer vaak terugkerend thema is ‘de ecologische voetafdruk’, m.a.w. de klimaatthematiek. Hoewel dit thema voor het boek wel een functie heeft – iets wat aan het einde van het boek duidelijk wordt – ligt het er wel heel erg dik bovenop waardoor dit ondersteunende thema eerder de hoofdtoon voert dan dat het doet waar het voor bedoeld is: ondersteunen van het verhaal.

Ook valt het op dat er ten minste een continuïteitsfout zit in de tekst. De vraag is of dit door het vertalen komt, of dat het origineel deze fout ook bevat, maar het klopt in elk geval niet:

Ik deed de voordeur open en liet Kurt voorgaan. Hij keek zoekend om zich heen en zette de lege koffiebeker toen op de brievenbus. (…) Kurt liep langs me heen de deur uit.

Ondersteunend of overheersend?

Dat Dusse ervan houdt om (actuele) thema’s uit te vergroten moge in elk geval duidelijk zijn, maar de vraag is of dit het verhaal ten goede komt, of eerder afbreuk doet. Naast het eerdergenoemde klimaatthema valt het namelijk op dat Björn er nogal ‘traditionele’ gedachtes op nahoudt waar het op vrouwen aankomt. Zo vindt hij zijn vrouw, die kritische en volwassen vraagtekens stelt bij zijn gedrag, maar een lastig, zeurend en veeleisend mens, en is hij in dit boek intussen dol op de ‘ongecompliceerde luchtige Laura’, waar hij al snel diepe affectie voor begint te voelen.

An sich klopt dit helemaal met het karakter van Björn, die de verantwoording vooral buiten zichzelf legt (zover zelfs dat hij inmiddels allerlei gebreken aan zijn karakter/gedrag op conto schrijft van zijn innerlijke kind). Tegelijkertijd ligt ook deze ‘mening’ van de hoofdpersoon er zo dik bovenop dat je je als lezer soms afvraagt of dit niet eigenlijk de boodschap is van de schrijver zelf: vrouwen moeten vooral niet te veel een eigen mening hebben, maar vooral ter vermaak dienen voor de man. Echter, deze discussie kan natuurlijk ook precies hetgeen zijn wat de schrijver hiermee wil aanwakkeren, het is dus maar net hoe je het zelf opvat.

Geconcludeerd kan dus worden dat Het kind in mij wil Mindful moorden best prima te lezen is. Als je het verhaal echter zou strippen van de diverse over-de-top thema’s, is het maar de vraag hoeveel van het verhaal zelf nou overeind blijft staan. Onderaan de streep blijft er helaas een stuk oppervlakkiger plot over dan het eerste deel.

Het kind in mij wil mindful moorden
Het kind in mij wil mindful moorden
Score 0.0 van 5 sterren.
€17,50
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.