Kiki van Dijk – Rome

Summary
Journalist Gina heeft jarenlang verslag gedaan van oorlogen over de hele wereld. Nu woont ze in het schilderachtige Rome. Tijdens het uitgaan komt ze een jeugdvriend tegen die ze jarenlang niet heeft gezien en met hem beleeft ze een wilde nacht. De dag erna blijkt hij verdwenen te zijn, Gina is de laatste persoon die hem heeft gezien. Gina is hierdoor de hoofdverdachte en besluit zelf uit te zoeken wat er is gebeurd. Ze duikt in de gevaarlijke wereld van corruptie, verraad en macht. Al snel blijkt niemand te vertrouwen en loopt zelfs haar vijfjarige dochter Mimi gevaar
7

Kiki van Dijk

Kiki van Dijk is het pseudoniem van een bekende Nederlandse schrijfster. Er zijn weinig gegevens van haar bekend, behalve dat zij in Utrecht is geboren en na haar Leidse studie Internationale Betrekkingen op diverse plekken in de wereld heeft gewoond. Het mysterie rondom de identiteit van Kiki van Dijk past bij haar boeken, waarin mysteries worden opgelost. Dit mysterieuze is ook doorgevoerd in de kaft. Elke boekkaft bevat een landschap van de locatie met een dame die met haar rug naar de camera staat. Dit kleine detail is passend bij Kiki van Dijk en haar boeken. De boektitels van Kiki van Dijk verwijzen naar plaatsen waar ze heeft gewerkt als reisleider. Deze thrillers nemen je mee naar prachtige oorden, waardoor je jezelf op vakantie waant.

Spanning

Kiki van Dijk weet direct de spanning op te voeren in Rome. Het boek begint met een proloog, waarin je leest dat Mimi ergens wordt vastgehouden. Na dit spannende proloog gaat het boek een week terug in de tijd, de spanning neemt hierdoor iets af. Dat de spanning iets afneemt is echter geen probleem. Kiki van Dijk schrijft beeldend, waardoor je het gevoel krijgt dat je rondwandelt in Rome en je de pizza en pasta bijna kunt ruiken.

De plek, de knal, het stof, het gegil, de sirenes, het gekrioel van taxi’s en vooral het intens eenzame gevoel: het was allemaal ineens weer zo helder dat het was alsof ze het station van Bologna nooit had verlaten.

Schrijfstijl

Het verhaal wordt langzaam opgebouwd, maar blijft spannend genoeg. De langzame opbouw zorgt ervoor dat de personages goed worden uitgewerkt en je als lezer een duidelijk beeld krijgt van de familiebanden. Welke erg belangrijk zijn binnen de Italiaanse cultuur. Buiten de hoofdverhaallijn lopen er nog enkele kleinere verhaallijnen die invloed hebben op de hoofdverhaallijn. Hierdoor neigt het verwarrend te worden, maar door de goede opbouw van de personages blijft het verhaal goed te volgen. Deze extra verhaallijnen dragen bij om het gedrag en acties van personages te verklaren en je als lezer in te kunnen leven in deze personages.

Het verhaal is niet op alle punten geloofwaardig. Dit komt vooral doordat een aantal feiten niet duidelijk genoeg worden uitgewerkt en worden vastgehouden. Het vertrouwen wat Gina aan sommige personages geeft, of juist niet, roept ook vraagtekens op voor de lezer. Het gebrek aan geloofwaardigheid op sommige punten in het verhaal doen geen afbreuk aan de kwaliteit van de thriller. De beeldende schrijfstijl van Kiki van Dijk compenseert hierop ruim voldoende.

Verrassend

Tijdens het lezen van het boek denk je steeds te weten hoe het verhaal zal aflopen. Rome bevat echter veel verrassende wendingen, waardoor je als lezer wederom op een dwaalspoor wordt gezet. Deze wendingen maken het boek sterk en zorgen ervoor dat je niet kunt stoppen met lezen. Het plot is hierdoor ook erg sterk en het einde van het boek zie je niet aankomen, wanneer je begint met lezen. Van Dijk sluit hiermee haar thriller Rome sterk af.

Conclusie

Rome is een goede vakantiethriller die makkelijk wegleest. Door de beeldende manier van schrijven waan je jezelf in Rome; wanneer je dit boek in het zonnetje leest is het makkelijk om te vergeten dat je nog in Nederland bent. Het is niet de sterkste thriller van Kiki van Dijk, maar door haar beeldende schrijfstijl en goede personages is het toch een fijn boek en krijgt het een 7.

 

 

 

 

 

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.