Kinderboekenweek 2016: Margaret Wise Brown – Vijf Brandweermannetjes

De Kinderboekenweek 2016 is weer van start gegaan. Dit jaar staat de week in het teken van Opa’s en Oma’s: Voor Altijd Jong en ook wij staan graag bij dit thema stil. Onze redacteuren vertellen elk over een boek dat in het teken staat van dit thema. Of dit nu een boek is wat doet denken aan onze opa’s en oma’s, of een boek dat gaat over opa’s en oma’s, het zullen stuk voor stuk boeken zijn die de moeite waard zijn.

Terugdenkend aan de kinderboeken uit mijn jeugd komt er heel wat sentiment naar boven. Ook als klein kind hield ik al ontzettend van lezen en verslond ik daadwerkelijk elk boek. Mijn moeder kon me niet vaak genoeg meenemen naar de bibliotheek, en ik had al die boeken zo weer uit. Ook aan de voorleestijd denk ik met enthousiasme terug. Ik heb genoten van de verhalen van Annie M.G. Smith, Astrid Lindgren en vele anderen. Maar welk boek doet me nou het meeste denken aan mijn opa en oma? Dat is vreemd genoeg geen boek van mij, maar een boek dat mijn broertje ooit van mijn oma kreeg. Ik was zelf in de leeftijd dat ik mijn broertje kon voorlezen en dat boekje was absoluut zijn favoriet. Zou het komen omdat hij het van oma had gekregen? Of omdat het zo’n leuk boekje was?

Het enige dat ik weet is dat ik het wel duizend maal heb moeten voorlezen en het nu, zo’n twintig jaar later, nog steeds bijna helemaal uit mijn hoofd ken. Het is het boekje van de vijf brandweermannetjes. Een klein, dun, rood boekje dat, je raadt het al, over vijf brandweermannetjes gaat. Ze gaan op pad om de brand te blussen bij de familie Lutteput en vliegen met veel ding, ding, ding’s en ping, ping, ping’s de kazerne uit met de brandweerwagen door de straten. De zinnetjes zijn kort en er zitten leuke prentjes bij wat er voor zorgt dat het een leuk boek is om voor te lezen. Het boekje eindigt met een rijmpje dat mijn oma, mijn moeder, mijn broertje en ik uiteindelijk allemaal wel uit ons hoofd kenden. En ja, ik kan hem nu nog steeds opzeggen.

Vijf brandweermannetjes in hun ledikant.
Vijf brandweermannetjes dromen van de brand,
met hun bollen op het kussen
dromen zij van brandjes blussen,
vijf brandweermannen
in hun ledikant.

Oorspronkelijk werd het boekje al in 1949 uitgegeven in Amerika met de titel Five Little Firemen. In Nederland verscheen het boekje in 1953, wat toch ook al een behoorlijke tijd geleden is. Het boekje was onderdeel van de serie ‘Gouden Boekjes’. Dit waren veelal klassieke verhalen die oorspronkelijk veel langer waren maar opnieuw uitgebracht werden in een verkorte versie. Naast Vijf brandweermannetjes zijn ook de verhalen van Mannetje Nies, Het Verlegen Poesje, Konijntje Woelwater en vele anderen onderdeel van de Gouden Boekjes. Ook de meeste Disneyverhalen zijn tegenwoordig terug te vinden in de Gouden Boekjes en ook Frozen zal binnenkort worden toegevoegd aan de reeks.

Het boekje van Vijf Brandweermannetjes is geschreven door Margaret Wise Brown waarbij ze geholpen is door Edith Thacker Hurd. De illustraties in het boekje zijn gemaakt door Tibor Gergeley. Als ik in de toekomst kinderen krijg dan zal dit boekje toch zeker weer tevoorschijn komen om voorgelezen te worden. Ook een heel aantal andere Gouden Boekjes zullen dan wel aangeschaft worden want deze zijn gewoon ideaal om voor te lezen. Met de beeldende zinnen en vaak korte rijmpjes is het een boekje dat je wel duizendmaal kan voorlezen en dat toch altijd weer leuk blijft. Dus bedankt oma voor dit leuke boekje, we hebben er veel plezier van gehad.

Vuur en rook. Rook en vuur!
’t Is al bijna zeven uur.
Rook en vuur. Vuur en rook!
Wij gaan slapen en jij ook.
Er kwam een héeele lange spuit
en die spoot dit verhaaltje uit!
Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.