Kinderboekenweek 2016: Annie M. G. Schmidt – M’n opa

De Kinderboekenweek 2016 is inmiddels weer van start gegaan. Dit jaar staat de week in het teken van Opa’s en Oma’s: Voor Altijd Jong en ook wij staan graag bij dit thema stil. Onze redacteuren zullen elk over een boek vertellen dat in het teken staat van dit thema. Of dit nu een boek is wat doet denken aan onze opa’s en oma’s of een boek is dat gaat over opa’s en oma’s, ze zijn stuk voor stuk de moeite waard.

“M’n opa, m’n opa, m’n opa. In heel Europa is er niemand zoals hij.” Wie kent het aanstekelijke deuntje niet? Het liedje van de beroemde Annie M. G. Schmidt is immers bijna cultureel erfgoed. Toen wij het in de redactie over het thema van deze Kinderboekenweek hadden, had ik het liedje dan ook bijna direct weer in mijn hoofd. Het is voor mij het ultieme eerbetoon aan opa’s over de hele wereld. Ik heb sindsdien het liedje dagenlang af en toe geneuried en ik kon dus haast niet anders dan er iets mee doen voor deze Kinderboekenweek. Nu gaat de Kinderboekenweek natuurlijk niet over liedjes, maar wat veel mensen misschien niet weten, is dat het beroemde liedje nu ook tastbaar is geworden. Uitgeschreven en met prachtige tekeningen, is het liedje tegenwoordig ook een boek.

Al eerder heeft een redactrice een boek van Annie M. G. Schmidt gekozen voor de Kinderboekenweek en ook vandaag komt ze weer voorbij, maar ik wil bij dit boek ook wat langer stilstaan bij de geweldige illustraties. De tekenstijl zal sommigen misschien bekend voor komen. De illustrator, Noëlle Smit, heeft namelijk al een flinke lijst aan prentenboeken op haar naam staan. Ze heeft vaker versjes van Annie M. G. Schmidt geïllustreerd, maar ook getekend voor schrijvers als Carry Slee en Kim van Kooten. Het zijn vrolijke tekeningen, die een beetje doen denken aan boeken als Puk van de Petteflat. Ze passen hier perfect naast de vrolijke tekst van Schmidt, waardoor het liedje nu nog meer dan ooit tot de verbeelding kan spreken.

Wat dit boek zo leuk en goed maakt, is dat het niet voelt als slechts een remake van een bekend liedje. Het voelt echt aan als een kinderboek. Dat is grotendeels te danken aan Annie M. G. Schmidt. Zij maakt liedjes van versjes die ook zonder muziek hun mannetje staan. Ook Smit verdient credits, want de illustraties spreken tot de verbeelding, maar nemen niet de plaats van de verbeelding in. Het is de perfecte toevoeging aan het liedje.

Het boek is een eerbetoon aan een opa met wie je altijd wat beleeft, die altijd in is voor spelletjes en avonturen. Of het nou een dagje in de dierentuin is, of leeuwentemmer spelen is – met opa als de leeuw -, je opa doet alles voor je. Dat is voor een kind natuurlijk het allerleukst; iemand die lekker gek doet en meespeelt in de avonturen uit jouw fantasie.

Written by
Lisa is behoorlijk vaak met haar neus in de boeken te vinden. Tegenwoordig meestal voor haar rechtenstudie, maar gelukkig ook vaak genoeg voor haar plezier. In haar vrije tijd staat er meestal wel ergens in huis een serie op en ze is een absolute Marvel-geek. Bij Play Watch Read combineert ze met groot plezier al deze grote liefdes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.