Kinderderboekenweek 2016: Dick Laan – Pinkeltje

De Kinderboekenweek 2016 is weer van start gegaan. Dit jaar staat de week in het teken van Opa’s en Oma’s: Voor Altijd Jong en ook wij staan graag bij dit thema stil. Onze redacteuren vertellen elk over een boek dat in het teken staat van dit thema. Of dit nu een boek is wat doet denken aan onze opa’s en oma’s, of een boek dat gaat over opa’s en oma’s, het zullen stuk voor stuk boeken zijn die de moeite waard zijn.

Een boek vinden uit mijn jeugd die past bij het thema van de Kinderboekenweek is nog een niet al te eenvoudige opgave, want mijn grootouders waren nooit echt van het voorlezen. Mijn oma was dol op spelletjes en ik heb dan ook vroeger wat af gerummikupt, maar kinderboeken waren nergens te bekennen daar in huis. Mijn ouders lazen voornamelijk sprookjes voor en vooral van Pluk van de Petteflet kreeg ik eigenlijk nooit genoeg, maar dat alles heeft weinig te maken met mijn opa en oma. Ik ken dan ook geen boekjes waarin het Kinderboekenweekthema centraal staat.

Toch is er wel één boekenreeks die mij onlosmakelijk aan mijn opa en oma doet herinneren. Mijn moeder had namelijk dankzij de wekelijkse boodschappen genoeg zegeltjes gespaard voor alle Pinkeltje-boeken en toen ik bij mijn grootouders ging logeren, moest het spannende avonturenboek over een klein kaboutertje natuurlijk mee. Ik las toen al zelf, maar natuurlijk met mijn opa en oma in de buurt. Sindsdien roepen de felgele boeken weer het gevoel op van een leuke zomervakantie bij mijn opa en oma, ondertussen helaas met weemoed naar tijden van weleer.

Pinkeltje was niet alleen maar leuk door de spannende verhalen van het kaboutertje dat steeds weer wat anders meemaakte, maar ook door de mooie tekeningen. Door de jaren heen zijn er al heel wat auteurs en illustrators geweest die Pinkeltje in leven houden, maar de boeken die ik heb, zijn heruitgaven van de verhalen geschreven door Dick Laan. Hij schreef in totaal 29 boeken, waarvan ‘De avonturen van Pinkeltje’ het eerste deel was. Dat boek stamt al uit het jaar 1939. De illustraties zijn gemaakt door Rein van Looy.

Behalve de herinnering kan ik me nog maar weinig voor de geest halen van de boeken, al weet ik nog wel dat ‘Pinkeltje en het Gestolen Toverboek’ mijn favoriet was. Gelukkig heb ik de boeken nog na een beetje speurwerk terug kunnen vinden op zolder, dus ik kan ze binnenkort allemaal nog eens uitlezen. Aangezien het kinderboeken zijn, ga ik er nu wel een stuk sneller doorheen dan vroeger en kost het me vast geen wekenlange vakantie meer om een zo’n boek helemaal uit te lezen.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.