Boekenwurm
Boeken zijn voor elke boekenwurm een must in huis. Waar sommige dromen van een boekenkast a la Belle en het beest, willen anderen misschien pronken met juist een kleine selectie. Je weet wel, van die boeken die geheid vragen oproepen bij je gasten, van die boeken waar je indruk mee maakt. Over indruk maken gesproken, nu we allemaal massaal thuiswerken (uitzonderingen daargelaten) zijn er zelfs bedrijven die een boekenkast voor je inrichten. Zo heb je gegarandeerd een mooie boekenkast achter je staan terwijl je je zoveelste zoommeeting van de week in gaat.
Wil je echte gespreksstarters in huis of ben je simpelweg nieuwsgierig naar bijzondere boeken? Kijk dan eens naar de volgende titels. Er gaat geheid een nieuwe wereld voor je open.
1. Zelfreflectie
Een soort zelfhulpboek maar dan anders, zo zou je The Mirror book van Ron King en John Christie misschien wel het beste kunnen beschrijven. Het ‘boek’ is uitgebracht in 1985 en als lezer krijg je er zelfs een paar witte handschoenen bij. Het boek bestaat namelijk uit spiegelpagina’s! Daar wil je natuurlijk geen vette vingerafdrukken op hebben. Volgens de bedenkers van het boek (laten we wel wezen, ‘schrijvers’ past niet helemaal lekker bij dit boek) nodigt het boek uit tot zelfreflectie bij en van de lezer.
Here the book is the entrance key to a world of self-contemplation, and, potentially, self-knowledge.
2. Een letterlijk kookboek
Kookboeken zijn er in vele soorten en maten. Van ronde boeken met pizzarecepten tot bijna koninklijke boeken met recepten van het koningshuis. De boekenkasten in de kookboekensectie in menig kringloop staan er vol mee. Vaak worden de kookboeken maar enkele keren van de plank gehaald om eens uitgebreid te kokkerellen, maar er is één boek waarbij je dat waarschijnlijk niet zo snel zult doen. Het Duitse ontwerpbureau Korefe & Gerstenberg heeft namelijk een kookboek uitgebracht waarbij de recepten zijn gedrukt op lasagnebladen. Mocht het water je dus in de mond lopen bij het lezen van de recepten in dit boek, dan heb je direct al een van de ingrediënten in huis. Maar of je dat als boekenliefhebber over je hart krijgt?
3. Een boekwurmendillema
Over je hart krijgen gesproken. Hoe ver zou je gaan om een boek echt te kunnen lezen? De door Helen Field ontworpen versie van “The Imp of the Perverse” van Edgar Ellen Poe moet je namelijk vernietigen om goed te kunnen lezen. Volgens Field past het goed bij het verhaal én bij de menselijke dilemma’s. Zo doen we allemaal weleens dingen waarvan we weten dat we het niet moeten doen. Zou je een boek verscheuren om de tekst goed te kunnen lezen? Of spreekt de ultieme boekworm een veto uit en zal het boek voor altijd ongelezen in je kast staan?
Books are usually precious objects and the destruction is engineered to give the reader conflicting feelings, do they keep the book in it’s perfect untorn form? Or give into the imp and enjoy tearing it apart?
4. Niet voor overdag
In de jaren ’90 van de vorige eeuw (en misschien nu nog wel) was het ‘hip’ om een pen te hebben waarvan de inkt na een tijdje verdween. Als je iemand echt niet mocht leende je die persoon de pen uit bij een toets of examen. Er waren ook pennen waarvan de inkt alleen te zien was onder een black light. Bruketa en Žinić, twee Kroatische ontwerpers, hebben dit idee omgevormd naar een boek. Good ideas glow in the dark kan alleen in het donker gelezen worden.
5. Iets teruggeven aan de natuur
Soms, heel soms, kijken mensen met enige weemoed naar hun boeken. Al dat papier, al die bomen… Geen nood, het boek We’re Getting On van James Kealan is na het lezen te planten. Het papier van de omslag bij de eerste editie is gemaakt van berkenzaadjespapier. Perfect dus om in je tuin te planten.