Liane Moriarty – Appels vallen niet

Samenvatting
Appels vallen niet is de meest recent verschenen 'roman' van Liane Moriarty. Roman tussen aanhalingstekens, want ook dit boek kent weer een ondertoon van het thriller-genre. Ook dit verhaal stelt nergens enorm teleur, zelfs de thematiek van de tennissport is op zo'n manier verwerkt dat deze ook voor niet-geïnteresseerden in de sport leuk is om te lezen. De spanning wordt goed opgebouwd, je aandacht wordt weer zonder moeite vastgehouden en vanaf pagina een wil je steeds meer weten.
7.5

Dat wordt weer smullen!

Het nieuwe boek van Moriarty is uit! Appels vallen niet is alweer het negende boek wat zij uitbrengt, en ook dit boek is weer van kaft tot kaft rete-spannend. Haar boeken vallen tot noch toe meestal onder het genre van roman. Toch is dit niet helemaal terecht, zoals ook wel blijkt uit eerdere boeken zoals Het geheim van mijn man en Grote kleine leugens. Een hoop van Moriarty’s boeken kennen namelijk een ondertoon van het thrillergenre, waardoor het niet alleen maar zoetsappigheid bevat. En dat is wat haar boeken uniek maken én vaak prettig en vlot om te lezen. Als enige viel het boek Alles voor jou een beetje teleurstellend uit, maar hoe zit het met Appels vallen niet?

Allereerst het plot. De Delaney’s zijn op het oog een succesvol Australisch gezin. Joy en Stan hebben een hecht huwelijk, hebben een succesvolle tennisclub als bedrijf gehad, en hun kinderen zijn allemaal getalenteerd in tennis; kortom, het hele leven van het gezin heeft altijd in het teken gestaan van deze sport. Zelfs nu Joy en Stan gestopt zijn met hun bedrijf en van hun pensioen genieten, zijn zij nog altijd fit en uitmuntend in de sport. Alles lijkt hen voor de wind te gaan.. Of lijkt dit maar zo? Als op een dag Joy plots verdwijnt zet dit de familieverhoudingen op scherp: de kinderen beginnen zich elk op hun beurt af te vragen of hun opvoeding en het huwelijk van hun ouders wel zo rooskleurig is geweest als zij altijd dachten. Gedroeg hun vader zich niet ook af en toe vreemd? En wat heeft dat met de verdwijning van hun moeder te maken?

Hoe zit het met de sportiviteit?

In het boek ontvouwt zich al vrij snel een ‘whodunnit’-sfeer. Vragen als: ‘Wie is er verantwoordelijk voor de verdwijning van Joy?’, ‘Leeft ze nog?’ en ‘Wat heeft er zich allemaal afgespeeld voorafgaand aan haar verdwijning?’ vormen de rode draad in dit boek, allemaal gestoken in het jasje van de tennissport. Hoewel dit laatste onderwerp vaak terugkomt, is het niet zodanig overheersend dat je dit boek, als je totaal geen interesse hebt in deze sport, niet zou kunnen lezen. De focus ligt vooral op de dynamiek van het gezin Delaney. In Appels vallen niet komt in de hoofdstukken Joy zelf ook regelmatig aan het woord. Je leest hoe zij, maar ook de andere karakters die van belang zijn, de periode voorafgaand aan haar verdwijning hebben ervaren. Deze hoofdstukken worden afgewisseld met het heden.

Deze opbouw zet echt een keigoede sfeer neer, je kunt ook bijna niet anders dan het boek verder willen lezen. De schrijfstijl is daarbij ook weer zoals je van Moriarty gewend bent: vlot, begrijpelijk, beeldend en aansprekend. Alle elementen die er weer voor zorgen dat je blijft lezen en het verhaal niet zat wordt. In tegenstelling tot Alles voor jou waar de spanning eigenlijk uitbleef en het verhaal daardoor, hoewel goed, wat teleurstellend bleek, is het bij Appels vallen niet weer ‘als vanouds’.

Geen rozengeur en maneschijn

Toch zijn er ook wel wat minpuntjes te noemen. Zo is er een aantal momenten in het plot dat óf een beetje ongeloofwaardig is, óf juist nét iets te voorspelbaar. Het lastige is om deze momenten nu expliciet te benoemen zonder dat je daarmee delen van het plot verraadt. Maar om het toch iets te verduidelijken: het karakter van Savannah, de logee die op een avond plots bij Joy en Stan op de stoep staat, heeft soms wat inconsequente eigenschappen. Dit hoeft op zich nog niet zo verkeerd te zijn, behalve dat ze niet zo passen bij het beeld wat er van haar geschetst wordt. Het andere opvallende moment is eigenlijk het antwoord op de ultieme vraag van dit boek: wat is er met Joy gebeurd? Ook zonder hier al teveel over weg te geven valt er in elk geval te zeggen dat wanneer deze ontknoping zich eenmaal aandient, deze niet voor een complete verrassing zorgt. Ergens voel je deze wel aankomen, hoewel dat niet heel expliciet te wijten valt aan de manier van schrijven, of aan de opbouw van het verhaal.

Al met al zijn deze paar minpuntjes echter niet doorslaggevend om het boek dan maar te laten liggen, of als gemiddeld of slecht te bestempelen. De rest van het verhaal, de spanning, de sfeer, de karakterontwikkeling, zit verder weer steengoed in elkaar. Moriarty heeft echt met zorg dit boek geschreven, en drukt ook bij dit verhaal weer haar kenmerkende stempel.

Appels vallen niet
Appels vallen niet
Score 4.1 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.