Het kan ook nooit normaal
Een zakkenroller aanhouden, een lichaam zoeken in een donkere woning, een slechtnieuwsgesprek voeren, iemand die suïcidaal is proberen te helpen, een reanimatie uitvoeren of een uit de hand gelopen ruzie sussen: Lieke doet het allemaal, soms zelfs alles op dezelfde dag.
Lieke Hester is hoofdagent bij politiebureau Burgwallen in Amsterdam. Ze blogt en vlogt als Liekeschrijft, haalt graag ijskoffie in Amsterdam-Noord en is gek op de reuring van de Wallen. In Het kan ook nooit normaal doet ze een boekje open over haar leven als agent. Haar inspirerende, beangstigende, spannende, grappige en altijd bijzondere verhalen zijn een ode aan haar werk, haar dappere collega’s en alle hulpverleners.
Lieke Hester
Lieke Hester is misschien wel een van de bekendste politieagenten van Nederland. Een paar jaar geleden konden wij haar volgen in het televisieprogramma Bureau Burgwallen. Daar stonden zij en andere agenten centraal tijdens hun werk als politieagent op de Amsterdamse wallen. Vijftien jaar werkt zij inmiddels al als agente en in de tussentijd is zij ook begonnen met het schrijven en vloggen over haar werkzaamheden. Nu heeft zij ervoor gekozen om haar verhalen te bundelen in een boek.
Een kijkje in het leven van een politieagente
Het kan ook nooit normaal biedt een interessant inkijkje in het werk van een politieagente. De verhalen van Lieke zijn heel persoonlijk en ook met respect geschreven. De inleiding van haar geeft je een goed beeld waar het boek over gaat. Dat niet alleen, maar het geeft de lezer ook een waarschuwing. Een waarschuwing dat niet ieder hoofdstuk een fijn hoofdstuk is. Het boek bevat veel verhalen waar zelfmoord of huiselijk geweld een grote rol in spelen. De schrijfster heeft daarom gekozen om bij dat soort hoofdstukken een waarschuwing te plaatsen. Op deze manier kan je zelf bepalen of je een desbetreffend hoofdstuk wel of niet wilt lezen.
Het zijn niet alleen maar gruwelijke of heel spannende verhalen. Het zijn vooral ook hele leuke en opbeurende verhalen. Verhalen waar je een glimlach van kan krijgen. Vele verschillende verhalen die de persoon in het uniform ook laten zien.
“Dan begint het wachten. De rechercheur moet komen voor het onderzoek, en de arts voor de lijkschouwing. Ja, we kunnen heus wel zelf vaststellen dat deze meneer dood is, maar daar zijn allerlei protocollen voor.”
Lekker vlot geschreven
De vele verhalen zijn ook erg ontroerend en vooral ook schrijnend. Hester kiest er voor om eerlijk te schrijven wat zij daadwerkelijk denkt. Dit is ook duidelijk te merken bij veel schrijnende gevallen waarbij iemand dood in huis ligt. Om hun werk goed te doen, wordt er ook wat zwarte humor toegepast. Hester had ervoor kunnen kiezen om dat politiek correct te beschrijven, maar kiest voor de waarheid. Hierdoor krijg je een duidelijk beeld van hoe zwaar hun werk is.
De verhalen zijn relatief aan de korte kant. Het ene verhaal is natuurlijk het andere niet en kan dus een paar bladzijdes korter of langer zijn. Het leest daardoor lekker weg. Er is echter één ding wat iets minder is aan het boek. De verhalen vinden plaats in een lange periode van begin tot nu. Echter zijn de hoofdstukken door elkaar geschud en volg je het ene verhaal waarin zij hoofdagent is en daarna surveillante. Een logische volgorde daarin was misschien wel idealer. Is het storend? Absoluut niet, want het leest desondanks nog steeds heerlijk weg. Een mooi boek waarbij je nog meer respect krijgt voor agenten die hun leven op het spel zetten voor ons.

Belevenissen van een hoofdagent
€21,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!