Limited Edition-boekelementen uitgelegd

Zie jij bij de aankondiging van een Limited Edition boek wel eens termen voorbij komen zoals bedrukt boekblok, stofomslag of end papers en heb je geen idee wat dit betekent? Geen nood, want wij leggen het je haarfijn uit!

Bedrukt boekblok

De zijkanten van de bladzijdes die je in een boek ziet vormen het boekblok. Bij een speciale editie zijn deze wel eens gekleurd om ze uniek te maken. Je hebt hierin verschillende mogelijkheden. Sprayed edges betekent dat de bladzijdes geverfd zijn in een enkele kleur (middelste boek op de foto). Stencilled edges betekent dat er naast een kleur vaak ook een tekening op staat (bovenste en onderste boek op de foto). Dit kan van alles zijn zoals een geometrisch patroon of vogels. Printed edges hebben een full colour print op de zijkant van de bladzijdes. Het ziet er dan uit alsof iemand een heel mooi schilderij hierop heeft geschilderd.

Dustjacket of stofomslag

Een hardcover boek heeft wel eens een dustjacket, of ook wel een stofomslag in het Nederlands genoemd. Dit is een los stevig papier wat on de kaft gevouwen is. Zonder dit stofomslag heet het boek een naked hardcover. Een stofomslag kan een reversible dustjacket zijn. Dit betekent dat het stofomslag aan beide kanten is bedrukt en je als lezer kunt kiezen welke kant je wilt tonen.

End papers en schutbladen

Schutbladen (in het Engels end papers) zijn de eerste twee pagina’s van het boek die je ziet zodra je het boek opent. Meestal zijn deze gewoon wit, maar soms doen uitgeverijen hier ook iets speciaals mee zoals een kleur die goed bij de cover van het boek past of een mooi patroon. Limited Edition boeken hebben ook wel eens een illustratie van bijvoorbeeld de personages hier gedrukt.

Deckled edges of bewerkt boekblok

Een andere manier om het boekblok unieker te maken, is door het deckled edges te geven – een bewerkt boekblok in het Nederlands. Hierbij zijn de bladzijdes aan de zijkant niet recht afgesneden waardoor ze ongelijk zijn en een ruige uitstraling krijgen.

Bedrukt linnen

Een hardcover heeft het omslagontwerp direct op de cover gedrukt, of op een los stofomslag wat je eraf kunt halen. Als dit laatste het geval is, dan zit er onder het stofomslag vaak een bedrukt linnen. Het boek voelt dan aan alsof de buitenkant van stof is gemaakt. Op de rug, en soms ook de voor- en/of achterkant, zit dan een bedrukking van de titel en/of een mooie illustratie. Vaak is dit in een metalic folie zoals goud of zilver. Dit wordt ook wel een bandstempel genoemd.

Omslagontwerp

Soms wordt een boek een Limited Edition omdat het een uniek omslagontwerp heeft. Dit is een mooie benaming voor de kaft van het boek. Als het een uniek omslagontwerp heeft, betekent dit doorgaans dat deze afwijkt van bijvoorbeeld andere vertalingen of eerder uitgegeven edities. De mate waarin het omslagontwerp anders is kan verschillen. Soms is het helemaal opnieuw gemaakt, maar het kan ook zijn dat de cover alleen een andere kleur heeft gekregen bijvoorbeeld.

Artprint of character art

Character art betekent letterlijk een illustratie van de personages in dit boek. Het komt wel eens voor dat je deze op de schutbladen aan de binnenkant van het boek ziet staan. In sommige gevallen krijg je er een artprint bij. Dan zit er in het boek een los kaartje gestopt met de personages of een passage uit het boek. Sommige lezers vinden het leuk om deze te sparen.

Boekenlegger

Waarschijnlijk hoeven we niet meer uit te leggen wat een boekenlegger (bookmark) is, maar voor de volledigheid van het artikel willen we wel benoemen dat je bij een speciale editie soms ook een bijpassende boekenlegger krijgt.

Brief van de auteur of een signed bookplate

Als er in het boek een brief van de auteur zit, dan zit er meestal vooraan een of twee bladzijdes met een extra woordje van de auteur gericht aan de lezer. Soms is deze met de hand geschreven en ingescand. Als je een gesigneerd boek krijgt, dan heeft de auteur zijn of haar handtekening in het boek gezet. Dit kan direct op de titelpagina, maar soms ontvang je een signed bookplate. Dit is in feite gewoon een sticker waar de handtekening van de auteur op staat en die je zelf in het boek kan plakken. Dit is vaak het geval bij vertaalde boeken. De uitgeverij hoeft dan niet alle boeken naar de auteur in het buitenland op te sturen (hoge kosten), maar heb jij alsnog een gesigneerd exemplaar.

Zo, en nu weet je wat alle termen rondom Limited Edition boeken betekenen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.