Linda Jansma – Zwarte Leugens

Summary
Het boek Zwarte Leugens zorgt ervoor dat je meteen het verhaal ingetrokken wordt. Het leest gemakkelijk weg door de schrijfstijl van Linda Jansma. Daarnaast zijn de personages als realistische mensen neergezet, waardoor je met hen mee kan voelen. Hoofdpersoon Ruby werkt niet bij de recherche. Door haar invalshoek is dit niet een zoveelste misdaad thriller. Het verhaal draait om zo veel meer dan alleen de cold case. De andere thema's maken dat deze thriller zoveel meer is dan simpelweg spanning.
8.5

Keuzes, deze maak je elke dag weer. Jij en alle andere mensen om je heen. Van kleine dagelijkse tot aan grote levens veranderende keuzes en verstandige tot aan onverstandige of misschien wel domme keuzes. Keuzes die jou en/of anderen kunnen beïnvloeden. Als je goed nadenkt besef je hoe veel macht er eigenlijk in keuzes zit. Je kan jezelf of iemand anders dolgelukkig maken of het leven tot een levende hel. Je kan ervoor kiezen om de waarheid te spreken, maar ook om te liegen. Witte leugens, zoals een leugentje om bestwil, of leugens om te verbergen wat het daglicht niet kan verdragen: Zwarte leugens.

Vlogger Ruby is bekend geworden doordat zij, met behulp van haar volgers, een aantal cold cases met succes heeft weten op te lossen. Nadat Ruby haar laatste cold case, met gevaar voor eigen leven, heeft opgelost geeft ze haar volgers de keuze tussen twee nieuwe cold cases. De cold case met de meeste stemmen gaat zij proberen op te lossen. De keuze valt op de zaak van de verdwijning van een baby, die dertig jaar geleden uit een kinderwagen in een park gestolen is. Nadat Ruby een anoniem bericht onder haar vlog met de tekst ‘Ze is niet dood!’ ontvangt, kan zij dit niet loslaten. Het zorgt ervoor dat Ruby steeds dieper in het onderzoekt duikt. Zelfs wanneer ze bedreigingen ontvangt, blijft Ruby door gaan met haar onderzoek.

Vergeet niet te liken, of nog beter: abonneer je op mijn vlog en wees verzekerd van alle updates!

Volgen

Meteen in de proloog word je door de schrijfstijl van Linda Jansma het verhaal van Zwarte Leugens ingetrokken. Jansma schrijft op een prettige manier. Het leest gemakkelijk weg. Daarnaast kan je je helemaal in het verhaal wanen. Dit komt doordat het vertelperspectief bij de derde persoon ligt. Hierdoor krijgt je het gevoel alsof je een film volgt. Als derde, aanschouwende, persoon volg je afwisselende personages. Zo volg je bijvoorbeeld Ruby bij haar zoektocht van de cold case, maar volg je ook personen met gebeurtenissen uit het verleden. Daarnaast volg je Ruby haar vlog. Deze hoofdstukken zijn zo geschreven alsof je haar vlog hebt gemaakt en vervolgens de video nog even checkt door het te bekijken. Dat klinkt misschien gek. Je leest namelijk precies wat er wordt verteld en wordt laten zien in de vlog, maar dan in het ik-perspectief. Voor te veel aan dubbele informatie hoef je niet bang te zijn. In de hoofdstukken, die je vanuit de derde persoon aanschouwd, wordt niet alle informatie gegeven. Sommige informatie krijg je daardoor pas als je de opzet van de vlog van Ruby leest.

Linda Jansma - Zwarte Leugens

‘Echte’ mensen

Ruby en de andere personages in Zwarte Leugens zijn door Linda Jansma als realistische mensen neergezet. Ze zijn niet alleen maar goed of alleen maar slecht. Ook ‘goede’ mensen kunnen verkeerde keuzes maken en ‘slechte’ mensen kunnen verstandige keuzes maken. Ieder personage heeft wel iets goeds en slechts in zich, in meer of mindere mate. Dit is precies wat hen zo echt maakt in het verhaal. Het zouden zomaar mensen kunnen zijn die bij jou in de buurt wonen of die je ooit eens bent tegengekomen. Je kan je hierdoor gemakkelijk inleven in de personages.

Daarnaast draait het verhaal van Zwarte Leugens niet alleen om de cold case. Er is ruimte voor andere thema’s zoals bedreigingen, romantiek, scheiden, sterfgevallen en stalken. Juist deze thema’s zorgen ervoor dat dit een thriller is dat zoveel meer geeft dan alleen spanning.

‘Mama,’ klonk Donnells stem naast haar. Hij stond op zijn tenen bij de kinderwagen, met zijn handen om de rand, zijn ogen op de baby’s gericht. Toen keek hij om naar Alexandra en vervolgde: ‘Mama, waar is Tess?’

(ont)volgen

Doordat Ruby niet bij de recherche werkt is dit niet een zoveelste misdaad thriller. Ruby heeft een andere invalshoek en neemt soms beslissingen die haar duur kunnen komen te staan. In haar onderzoek loopt Ruby ertegenaan dat dertig jaar geleden het internet nog niet was zoals het nu is. Dit maakt haar zoektocht lastiger en maakt het langduriger, maar ook authentiek. Het verhaal van Zwarte Leugens zit zo in elkaar dat je als lezer regelmatig op het verkeerde been kan worden gezet. De ene lezer is hier gevoeliger voor dan de andere. Waardoor het verhaal voor de ene lezer als voorspelbaar wordt ervaren en voor de andere lezer juist als onvoorspelbaar. Of het verhaal van Zwarte Leugens nou voorspelbaar of onvoorspelbaar voor jou als lezer is, doet niet af aan de ervaring. Je zal sowieso mee proberen te puzzelen om de cold case op proberen te lossen. Daarnaast zal je toch verrast worden met hoe de puzzelstukjes precies in elkaar passen.

Puzzelen

Het boek Zwarte Leugens zorgt ervoor dat je meteen het verhaal ingetrokken wordt. Het leest gemakkelijk weg. Voordat je het weet is het boek uit. Dit is echt een verhaal geschreven voor lezers die er van houden om helemaal in een boek te kunnen verdwijnen – om een aantal uur later weer tevoorschijn te komen. Ideaal voor lezers die niet zo van ik-boeken houden. Zwarte Leugens is het perfecte boek om je even ergens anders te wanen.

Heb je na het lezen van Zwarte Leugens zin om je vast te bijten in een andere puzzel? Lees dan de recensie van Tijgerlelie en ontdek of je daar met een andere puzzel bezig kunt.

Zwarte leugens
Zwarte leugens
Ze is niet dood
Score 5.0 van 5 sterren.
€8,99
Direct beschikbaar
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Vanaf jongs af aan leest Shanne graag boeken. Haar favoriete genres zijn: thrillers, fantasy, mysterie en (historische) romans. Daarnaast laat ze zich graag verrassen door andere genre boeken als het verhaal haar aanspreekt. Inmiddels speelt ze ook wel een game of twee en kijkt ze tevens graag een film of serie.

Wat is jouw mening?

0 0

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.