De mensen die bleven
Londen, in de vroege ochtend van juni 2019: langs de oever van de Theems wordt een zak gevonden. Met menselijke resten. Inspecteur Samuel Owusu laat de resten onderzoeken en ze blijken al jaren oud te zijn. Het gaat om een jonge vrouw die om het leven is gekomen door een zware klap op het hoofd. Ook bevinden zich in de zak enkele aanwijzingen, in het bijzonder de zaden van een zeldzame boom. Dit leidt inspecteur Owusu naar een huis in Chelsea, waar dertig jaar geleden drie mensen dood werden aangetroffen in de keuken, terwijl boven een baby lag te huilen. En het brengt het onderzoek naar een broer en zus in Chicago, die wanhopig op zoek zijn naar de enige persoon die ze iets kan vertellen over hun verleden.
Vier doden. Een onopgelost mysterie. Een familie waarvan de geheimen niet eeuwig begraven kunnen blijven…
De mensen die bleven is geschreven als vervolg op ‘De mensen boven ons’. Echter kan het boek ook los gelezen worden. Wel zal je als lezer enige achtergrondinformatie missen over bepaalde personages. Dit is geen ramp, maar mocht je van Lisa Jewell houden is het aan te raden de standaard volgorde aan te houden
Proloog
De mensen die bleven begint met een proloog waarin menselijk overschot in een vuilniszak worden gevonden. In het hoofdstuk daaropvolgend belt de politie een vrouw op waarvan haar man is overleden. Dit vertellen zij haar over de telefoon. Je zou denken dat de vrouw in paniek zou raken, maar daarentegen lijkt de vrouw onbewogen en slaapt zij nog even verder. Iets wat je je als lezer weinig kan voorstellen. Dit maakt dat je direct vraagtekens krijgt en nieuwsgierig bent naar de rest van het verhaal.
Personages en tijd
Jewell maakt gebruik van veel personages in dit verhaal. Ook schommelen de tijden en ben je als lezer soms even zoek wat je nu precies leest en om wie het gaat. Dit maakt dat het als lezer even doorbijten is in het begin van het verhaal. Wel staan de tijden duidelijk aangegeven boven aan de pagina’s van elk hoofdstuk. Hierdoor weet je direct wanneer je aan een hoofdstuk begint waar in de tijd je je bevindt.
Moet jij het hebben van een leesflow? Dan is dit boek wellicht niet voor jou. Echter door en ondanks de vele personages en tijden zorgt Jewell er later in het verhaal wel voor dat je als lezer de puzzelstukjes op zijn plaats kan leggen.
De belangrijkste personages uit dit verhaal zijn Henry en Lucy, die broer en zus zijn en samen een ingewikkeld verleden hebben meegemaakt. Ook lees je vanuit Rachel die een relatie start met Michael. Michael lijkt in eerste instantie perfect, maar of dit ook werkelijk zo is? Als laatste lees je vanuit Samuel. Samuel is inspecteur en hij zoekt uit van wie de botten zijn die zijn gevonden in de vuilniszak. Het knappe van Jewell is dat deze personages en hun individuele verhalen allemaal samenkomen in de ontknoping.
Schrijfstijl
Lisa Jewell heeft een vlotte schrijfstijl. Ze schrijft realistisch en weet het voor elkaar te krijgen zwaardere thema’s luchtig te benoemen en te beschrijven. Jewell maakt gebruik van een vlot tempo waardoor ondanks de vele switchen in personages en tijd je als lezer wel geboeid blijft door de vele gebeurtenissen die plaatsvinden. Jewell staat bekend om haar krachtige dialogen en ook in dit boek weet zij dit waar te maken. Een kwaliteit waardoor het verhaal echt gaat leven.
Jewell is goed in ontknopingen. Zo is ook dit verhaal een puzzel wat je als lezer stukje voor stukje legt. Echter blijft de echte spanning in dit boek uit. Je bent als lezer zeker nieuwsgierig naar meer, maar het boek wegleggen voor een pauze zal de meeste lezers lukken.
Al met al is het een prima boek met een goede ontknoping en een echte Lisa Jewell. Ben je op zoek naar spanning? Dan is het wellicht beter een ander boek van Lisa Jewell erbij te pakken.
€7,99
Direct beschikbaar