Malin Stehn – Een gelukkig nieuwjaar

User Rating: 7.5
Summary
Op oudjaarsavond viert de zeventienjarige Jennifer de jaarwisseling bij haar beste vriendin Smilla. Maar nog voor het nieuwe jaar wordt ingeluid vertrekt Jennifer en zegt naar huis te gaan. Daar komt ze nooit aan. Ze is spoorloos en haar ouders weten zich geen raad. Iemand uit haar nabije omgeving ziet haar die avond, maar zwijgt als het graf hierover. In Een gelukkig nieuwjaar lijkt Malin Stehn in haar boek de dader van de verdwijning van Jennifer al vroegtijdig te hebben aangewezen. Echter gaat er veel meer schuil achter het meisje en het plot heeft dan ook een verrassende wending, wat de psychologische thriller een verfrissend geheel maakt.
7.5

In Een gelukkig nieuwjaar zijn Nina en haar man Fredrik op het oudejaarsfeestje van Nina’s beste vriendin Lolla en haar man Max in de omgeving van het Zweedse Malmö. Nina en Fredriks dochter Smilla viert in hun huis met haar vriendin Jennifer (Lolla en Max’ dochter) de jaarwisseling. Na een onschuldige ruzie verlaat Jennifer nog voor twaalf uur het huis van Smilla en zegt naar huis te gaan. Wanneer Smilla’s vader Fredrik, Jennifer in beschonken toestand bij de bushalte tegenkomt, staat hij er de volgende ochtend pas bij stil dat hij hoogstwaarschijnlijk de laatste was die Jennifer in leven heeft gezien. Zij hebben een verleden, waar niemand iets van weet.

Terwijl iedereen in rep en roer is over de verdwijning van Jennifer en haar moeder door haar spullen zoekt, komt zij erachter dat er veel is wat Jennifer voor hun gezin verborgen hield. Hebben deze zaken met haar verdwijning te maken? Of heeft Fredrik ermee te maken? Die inmiddels doodziek wordt van het schuldgevoel.

5-7-2018

De lucht was elektrisch

Merkte je dat?

Dat moet wel

Je handen

Ik wil ze weer voelen

Aan mijn lijf

Verhaallijnen vullen elkaar aan

Het is allemaal niet nieuw wat er in Een gelukkig nieuwjaar gebeurt. Er zijn honderden boeken, series en films over verdwijningen. Maar juist met de opbouw en de verdeling van deze thriller zorgt Stehn ervoor dat je gelijk wil weten hoe de vork in de steel zit.

De auteur kiest ervoor om verschillende verhaallijnen door elkaar heen te laten lopen. Waar dit regelmatig voor een onduidelijk geheel kan zorgen, vullen de gedachtes, ervaringen en geheimen van de hoofdpersonen elkaar in dit verhaal heel goed aan. Juist wanneer je wat meer van de andere kant van een verhaal wil weten, begint ook daadwerkelijk een nieuw hoofdstuk met een ander karakter aan het woord. Het verveelt geen moment.

Interessante details

Elk nieuw hoofdstuk draagt dan ook de naam van een van de hoofdpersonen om dit onderscheid duidelijk te maken. Door de specifieke verhaaltoon bij ieder karakter lijkt dit echter overbodig. Al vrij snel heb je als lezer door met wie je te maken hebt en wil je alles van deze personen weten. En behalve dat Stehn ervoor kiest om de informatie te vertellen met betrekking tot de verdwijning van Jennifer, kom je ook veel meer achtergrondfeiten te weten, waarvan je in eerste instantie niet verwacht dat deze relevant zullen zijn. Echter blijkt maar weinig in dit boek overbodig. Veel op het eerste oog irrelevante details komen later in het verhaal opnieuw aan bod en spelen dan een belangrijke rol.

28-12-2018

Ik hou van je

Ik haat je

Maar ik haat mij meer

Spanning tot de laatste bladzijden

Halverwege het boek heb je hoogstwaarschijnlijk een idee waar het naartoe gaat. Dan volgt een plottwist die je als ervaren thrillerlezer misschien wel aan zult zien komen. Wat je alleen niet weet, is dat het hierbij niet ophoudt. De plottwist is het begin van een reeks ontrafelingen waarvan elke je weer op een ander spoor probeert te zetten. Heel anders dan bij het laatste boek van Belinda Bauer bijvoorbeeld, waar alles heel voorspelbaar was.

In eerste instantie lijkt het einde van Stehns thriller wat ver gezocht of losstaand van het verhaal. Maar als je het boek even weglegt en nadenkt over wat je zojuist hebt gelezen, is het einde toch zeker passend.

Een gelukkig nieuwjaar doet zich voor als de zoveelste thriller over een verdwijning die reeds geopende deuren opnieuw wil intrappen, maar maakt tegen het einde van het verhaal een aantal verrassende wendingen waardoor je het boek voldaan weglegt.

We gaan alleen zwemmen. Aan nachtzwemmen is nog nooit iemand doodgegaan, toch?

Over de auteur

De Zweedse Malin Stehn is een ervaren schrijver van ruim veertig boeken voor jongeren. Een gelukkig nieuwjaar is haar debuut voor een volwassen publiek. Malin StehnIn Zweden was de thriller van begin af aan een grote hit. Daarom zal het boek in de loop der tijd door heel Europa in vertalingen verschijnen. Stehn volgde de studie literatuurwetenschap en cultuur en werkte twee decennia als redacteur voor een uitgeverij.

Een gelukkig nieuwjaar
Een gelukkig nieuwjaar
Een geheim blijft nooit geheim
Score 4.5 van 5 sterren.
€21,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Denise is sinds haar vroegere werk in een cinema meerdere keren per maand in de bioscoop te vinden. Daarnaast leest ze aardig wat boeken, waar ze vervolgens graag haar mening over geeft. Tegenwoordig probeert ze ook steeds meer games uit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.