Recensie: Marc Raabe – Sleutel 17

Samenvatting
In Sleutel 17 moet rechercheur Tom Babylon de link zien te ontdekken tussen de moord op dr. Brigitte Riss, de sleutel rond haar nek die hem bekend voorkomt en de verdwijning van zijn zusje zoveel jaar geleden. Sleutel 17 is in Nederland het debuut van de Duitse schrijver Marc Raabe en is zeker positief te noemen. Het verhaal is vanaf het begin erg spannend tot aan de ontknoping toe. Het is erg jammer dat daar heel veel vragen en gebeurtenissen onbeantwoord blijven. Hopelijk komt daar nog antwoord op in het vervolg op Sleutel 17, Kamer 19. Nog even geduld dus!
7.5

Sleutel 17

In de koepel van de Berliner Dom hangt een gruwelijk toegetakeld, bebloed lichaam. Met haar gespreide armen lijkt ze op een zwarte engel. Het is de prominente geestelijke dr. Birgitte Riss. Om haar hals draagt ze een mysterieuze sleutel waarop het cijfer 17 staat.

Rechercheur Tom Babylon, die als een van de eersten ter plekke is, heeft een persoonlijk belang bij de zaak: jaren geleden geleden verdween zijn zusje Viola met precies deze sleutel. Wanneer hij zich op de zaak stort, strijkt zijn ongebruikelijke aanpak algauw tegen de haren in van psychologe Sita Johanns, die lastige vragen begint te stellen. Want wie heeft er eigenlijk meer te verbergen: Tom of de moordenaar? Sleutel 17 is het eerste internationale boek van schrijver Marc Raabe.

Marc Raabe

Marc Raabe is een Duitse schrijver, geboren in 1986 en woonachtig in Keulen. Naast schrijver is hij ook redacteur, grafisch ontwerper en ook nog manager van een eigen filmproductiebedrijf. In 2012 besloot hij zijn eerste boek, genaamd Schnitt, uit te brengen in Duitsland. Daarna verschenen nog twee boeken tot hij in 2018 het eerste deel uit een serie besloot uit te geven, Schlüssel 17. Dit boek is nu in het Nederlands vertaald en daar bleef het niet bij. Na Schlüssel 17 verschenen er nog twee boeken die wekenlang in de top 10 bestsellers bleef staan in Duitsland. Ook deze twee delen worden vertaald in het Nederlands. Voor nu is het vooral genieten van Sleutel 17.

Meerdere geheimen

Wat Sleutel 17 zo interessant maakt is dat er verschillende verhaallijnen en tijdperiodes deel uitmaken van het grote verhaal. Op het begin van het boek word je meegenomen in wie Tom Babylon precies is. De geheimzinnige sleutel bij dr. Birgitte Riss maakt deel uit van een geheim van een vriendengroep waar Tom heel wat jaren terug een prominente rol in had. De sleutel komt Tom namelijk niet onbekend voor. Die sleutel heeft hij namelijk heel wat jaren geleden uit een rivier opgevist bij een lijk dat gedumpt werd. Diezelfde sleutel verdween daarnaast tegelijk met zijn zusje en Tom gelooft dat zij nog leeft.

De grote vraag is alleen, wat heeft dit allemaal te maken met het geheim dat dr. Brigitte Riss met zich meedroeg? En tot in hoeverre spelen Tom zijn jeugdvrienden een rol in dit verhaal? En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, is er ook nog een patiënt genaamd Klaartje Winter in een psychiatrische instelling die iets heeft met het cijfer 17. Tom Babylon moet dit op eigen houtje allemaal proberen te ontcijferen, iets wat niet gemakkelijk is met een psychologe die Tom moet observeren. Site Johans heeft het ook niet gemakkelijk gezien haar geschiedenis. Misschien zijn zij daarom wel een ideaal team.

Tom keek hem alleen maar aan. Rouwen was volstrekt onmogelijk, hij moest meteen aan de man in de doka denken, die brutale ondervraging en vooral aan die ene zin, die sindsdien in zijn herinnering was gebrand: ‘Ik heb je zus precies een week gelezen gezien, met een man, in de tram.’

Soms erg rommelig

Het boek begint erg spannend en dat is een lijn die ook doorgetrokken wordt in het boek. Van de manier hoe het lichaam van dr. Brigitte Riss gevonden wordt tot het moment dat je de eerste flashback krijgt te lezen van Tom en zijn vriendengroep. Het is een verhaal waarbij je zelf ook benieuwd bent hoe het precies in elkaar zit. Dat maakt het lezen van dit soort boeken wel spannend, omdat je aan het meepuzzelen bent in je hoofd. De schrijver weet de perfecte balans te vinden tussen het heden en verleden. Toch schort het wel ergens aan in dit boek.

Het verhaal zit wel goed in elkaar zoals eerder beschreven, maar het is hier en daar toch wel erg rommelig. Zeker richting het einde snap je niets meer van hoe het nu precies zit. Het grootste probleem zit hem voornamelijk in de ontknoping. Daar gaat de schrijver best snel doorheen en je moet bepaalde passages meerdere keren lezen om te snappen hoe het nu precies zit. Het is overigens een ontknoping die je niet snel ziet aankomen, maar waar je wel een zure nasmaak aan overhoudt. Dit komt voornamelijk omdat er heel veel losse eindjes in het verhaal zitten. Sommige gebeurtenissen en vragen blijven onbeantwoord en daardoor weet je als lezer gewoon niet hoe dat precies zit. Dat is best frustrerend, zeker als je je bedenkt dat het verhaal wel goed in elkaar steekt, tot het einde dus.

Sleutel 17
Sleutel 17
De eerste zaak voor Tom Babylon
Score 3.7 van 5 sterren.
€15,-
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.