Margaret Kennedy – Picknick bij maanlicht

Summary
Houd jij van ware klassiekers met een rustig tempo en maatschappelijke thema’s als het geloof, politiek en de naoorlogse periode? Dan ben je bij dit boek van Margaret Kennedy aan het juiste adres. Kennedy schrijft talmend, gedetailleerd en antiek. Het lukt haar de personages uit het boek tot leven te brengen in de verbeelding van de lezer. Het duurt wellicht wat langer dit boek te omarmen, maar wanneer dit je lukt, laat het je niet meer los.
7

Terug in de tijd

Voor dit boek moeten we terug in de tijd. Margaret Kennedy, de schrijfster van Picknick bij maanlicht, leefde tussen 1896 en 1967. Een tijd geleden. Zij schreef romans, toneelstukken en zelfs een biografie van Jane Austen. Het boek Picknick bij maanlicht verscheen in 1950 en is door Atlas contact vertaald naar het Nederlands.

@robins.moedt

Picknick bij maanlicht

Cornwall, 1947. Op een zomernacht stort een klif neer op een hotel aan zee. Zeven van de bijna twintig gasten komen om; alleen de gelukkigen die weg waren voor een picknick bij maanlicht hebben het overleefd. Maar wie ligt begraven onder het puin en wie niet? In de week voor de aardverschuiving leren we de hotelgasten in al hun excentrieke glorie kennen: onder anderen een heetgebakerde geestelijke, een geldzuchtige weduwe, een matig bekende schrijfster en haar veel jongere metgezel, een stel verwaarloosde kinderen, en uiteraard het personeel. Er worden vriendschappen gesloten, romances bloeien op, zonden komen aan het licht, de sympathieën van de lezer worden gemanipuleerd – en ondertussen worden de scheuren in de klif breder, zonder dat het bonte gezelschap vakantiegangers het doorheeft.

‘rondgaat onder ster en maan… een nachtwacht… Ik hoor weleens een nachtwacht gaan, die rondgaat onder ster en maan, en in het holst der nacht vermeldt: al is wel en verder snelt’. 

Het verhaal speelt zich af eind jaren veertig van de vorige eeuw. Het boek start met Dominee Borr die zijn preek aan het schrijven is voor de slachtoffers die onder de klif zijn omgekomen. Als lezer is direct bekend wat er gebeurd is. Het verhaal neemt jou als lezer mee naar de dagen voor dit verschrikkelijke ongeval.

‘We kunnen de overledenen niet begraven. Ze zijn al begraven. Onder een klif…’

@robins.moedt

Klassieker

Aan de kaft is niet te zien dat het boek uit 1950 komt. De kaft met haar moderne lettertype en stijl geeft hiermee niks weg. Als lezer kan je dan ook verrast worden door de schrijfstijl, wanneer je geen weet hebt van de achtergrond of schrijfster van dit verhaal. Je moet als lezer dan ook geen vlotte roman of snelle spanning verwachten.
Echter kennen verhalen geen vervaldatum en worden de meeste klassiekers al honderden jaren met veel plezier gelezen.

Het duurt wellicht wat langer dit boek te omarmen, maar wanneer dit je lukt, laat het je niet meer los.

De schrijfstijl van Kennedy kan als gedetailleerd, talmend en antiek omschreven worden. Het verhaal bestaat grotendeels uit een gedetailleerde bijna ironische beschrijving van de verschillende personages en hun verhoudingen in het boek. Het verhaal suddert langzaam verder zonder grote gebeurtenissen. Ondanks het gebrek hieraan, wordt de lezer lekker gehouden met de karakteristieke personages. Het boek kan gezien worden als een literaire Jigsaw puzzel die je al lezer stukje voor stukje moet ontrafelen.

Personages

In het boek komen veel personen aan bod. Deze worden stuk voor stuk inclusief hun karakter en een gedeelte van hun geschiedenis geïntroduceerd door Kennedy. Dit doet zij talmend en met voldoende details. Je snapt de personen, hun irritaties en hun intriges. Gelukkig is er naast de vele botsingen en irritaties ook ruimte voor een beetje romantiek.

De personages hebben allemaal hun eigen achtergrond en hebben veelal uitgesproken meningen over maatschappelijke thema’s als het geloof, politiek en de oorlog. Kennedy beschrijft deze personages in een samenleving in de naoorlogse periode. Deze maatschappelijke thema’s liggen geworteld in de personages en hun ontmoetingen en maakt het verhaal boeiend.

‘Ze waren buitensporig onwetend over de wereld, want hun moeder kon het zich nooit veroorloven dat ze iets deden of kregen wat ze wilden. Maar dagdromen kostte niets en ze leefden in dagdromen, voedden hun uitgehongerde verbeelding met al het voedsel dat ze konden vinden’. 

Margaret Kennedy

Margaret Kennedy

Kennedy leefde tussen 1896 en 1967. Zoals eerder benoemd schreef ze romans en toneelstukken. Haar meest bekende werk, zowel als roman, maar ook als toneelstuk is ‘The Contant Nymph’.
Kennedy is geboren in Hyde Park Gate in London. Zij was de oudste van vier kinderen. Ze heeft gestudeerd aan Oxford en begon al vroeg met schrijven. Kennedy is op 71-jarige leeftijd overleden.

Picknick bij maanlicht
Picknick bij maanlicht
Score 0.0 van 5 sterren.
€24,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.