Marieke Damen – Onbreekbaar

Summary
Zakenvrouw Alexander en tiener Demi worden ontvoerd door een onvoorspelbare ontvoerder. De een maakt zich ernstig zorgen om haar zoontje Max dat alleen in het vakantiehuisje is achtergebleven, de ander staat voor een moeilijke beslissing na haar bezoek aan de abortuskliniek. Onbreekbaar is een meer dan prima thriller die vlot wegleest, met onverwachte plotwendingen en een spannend eind. De problemen waarmee de hoofdpersonages worstelen zijn niet voor iedereen even herkenbaar en dat maakt dat het soms wat lastiger is om je in te leven. Een lekker boek om in twee avonden uit te lezen, maar het mis net dat beetje extra om een onvergetelijke indruk te maken.
7

Papegaaitje, leef je nog?

Alexandra ontwaakt achter in een bestelbus en het kost haar enkele momenten om te beseffen dat ze niet in haar eigen bed ligt. Daarna slaat meteen de schrik toe: ze is ontvoerd terwijl ze met haar zoontje Max in hun vakantiehuis aan de rand van de Veluwe verbleef. Zij is overgeleverd aan een onbekende ontvoerder, terwijl haar kind alleen is achtergebleven. Ondertussen ziet de jonge Demi haar toekomstdromen vervagen als ze ontdekt dat ze zwanger is. Als ze na een consult bij een abortuskliniek op de fiets onderweg naar huis is, wordt ze klemgereden en in een busje gesleurd. Alexandra en Demi worden samen vastgehouden in een kamer die ze de papegaaienkooi gaan noemen. Wat de ontvoerder van hen wil weten ze niet, maar dat ze zo snel mogelijk moeten zien te ontsnappen is maar wat duidelijk.

Marieke Damen debuteerde twee jaar geleden met haar thriller Stilleven. Dat boek werd genomineerd voor verschillende prijzen, waaronder de MAX Bronzen Vleermuis. De ThrillZone Award voor Beste Nederlandse Thrillerdebuut sleepte ze daadwerkelijk binnen. Een bijzondere prestatie die de lat en verwachtingen voor haar tweede boek erg hoog leggen. Waar Stilleven voornamelijk draaide om de problematische jeugd van twee meisjes die opgroeide in een gezin vol geweld, draait Onbreekbaar voor een groot deel om twee vrouwen die worstelen met hun (aanstaande) moederschap. Dat maakt dit boek al wezenlijk anders dan zijn voorganger en als je daar de ontvoering als rode draad aan toevoegt, blijkt dat je Onbreekbaar vooral niet moet willen vergelijken met Stilleven.

Wie is de ontvoerder?

Het boek begint met het ontwaken van Alexandra achter in het busje, waarna al vrij snel de ontvoerder en zijn papegaaienkooi worden geïntroduceerd. Heel efficiënt word je meteen in het verhaal getrokken. Dat geldt aan de andere kant niet voor Demi’s verhaallijn, die begint bij het moment dat ze op weg is naar de drogist om een zwangerschapstest te kopen. Pas op ongeveer een derde van het boek wordt zij ontvoerd. Je leert Demi beter kennen en komt erachter hoe zij omgaat met haar onverwachte zwangerschap, moeilijke keuzes en haar leven als dochter van gescheiden ouders.

De perspectieven van Alexandra en Demi worden af en toe afgewisseld met dat van ene Jacob – een onbekend personage waarvan later pas blijkt wie hij is. Daarbij spelen de verschillende verhaallijnen zich afwisselend in het heden en verleden af, een goede manier om zaadjes te planten voor de ontknoping en verdachtmakingen te uiten naar verschillende personages. Daarmee lukt het de schrijfster om je een paar keer op het verkeerde been te zetten. Tenminste, in ieder geval een beetje, afhankelijk van hoe een oplettende, ervaren thrillerlezer je bent. Ben je te veel van dat laatste, dan mist een van de belangrijkste plotwendingen helaas zijn (waarschijnlijk beoogde) effect: het ligt er een aantal pagina’s te vroeg te dik op.

Haar vingers beginnen te trillen, brengen een zakdoek naar haar ogen. Slechts een enkeling gunt haar een korte blik, maar één paar ogen ziet onophoudelijk de vrouw.

Schrijfstijl

De vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat je door het verhaal vliegt. Wat wel opvalt is dat veel zinnen beginnen met ‘en’ of ‘maar’. Het is een stijlfiguur die je wel meer ziet (om een opsomming of tegenstelling meer kracht bij te zetten), maar die niet altijd even gepast is. Soms haalt het de vaart eruit en voelt het alsof een zin te abrupt eindigt. Het verhaal is weinig beschrijvend, wat het makkelijk maakt om zelf een beeld te vormen bij de personages en locaties. Zonder te verzanden in details duidt Marieke Damen de situatie en zet ze de sfeer goed neer. De onberekenbare ontvoerder met zijn sinistere spelletje draagt daar voor een groot deel aan bij. Soms doet hij poeslief, maar dat maakt de situatie alleen maar grimmiger.

Hoewel Alexandra en Demi geloofwaardige personages zijn, is het niet altijd even makkelijk om je in te leven als je jezelf niet kan identificeren met hun persoonlijke problemen. De worstelingen die zij hebben zijn reëel, maar niet altijd even herkenbaar voor iedereen. Vanaf deel twee wordt dat wel wat beter, wanneer je ook meer te weten komt over Alexandra’s leven voor haar gevangenschap. De ontvoerder is vanaf het begin een interessant personage waarvan je niet weet tot wat hij in staat is. Dat maakt hem extra gevaarlijk en onbetrouwbaar. Elke keer als hij ten tonele verschijnt weet je niet wat je kunt verwachten voor zijn slachtoffers.

Onbeantwoorde vragen

In de ontknoping komen de verhaallijnen keurig samen en worden de meeste losse eindjes netjes aan elkaar geknoopt. Er zijn echter wel twee belangrijke vragen die onbeantwoord blijven, of in ieder geval lijken te blijven. Het slot van Onbreekbaar is spannend, maar laat helaas niet je mond open vallen van verbazing. Een echte uitsmijter die je nog lang zal heugen ontbreekt. Al met al is dit boek een meer dan prima thriller dat vlot wegleest, maar het mist net dat beetje extra om ver boven de gemiddelde thriller uit te stijgen en om net zo’n onvergetelijke indruk te maken als Stilleven.

Onbreekbaar
Onbreekbaar
Twee vrouwen, een ontvoerder. Wie heeft dit op zijn geweten?
Score 5.0 van 5 sterren.
€20,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Written by
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

Wat is jouw mening?

0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.