Meg Waite Clayton – De postbezorgster van Parijs

Samenvatting
Naneé is een Amerikaanse die in Frankrijk woont op het moment dat de Duitsers binnenvallen. Ze weigert echter te vluchten naar haar eigen land en gaat in plaats daarvan aan de slag bij het verzet. Natuurlijk zijn er wel wat verbeterpuntjes te benoemen, maar uiteindelijk is De postbezorgster van Parijs een prachtig geschreven historische roman, met een vleugje romantiek, af en toe wat spanning en een paar zeer aangrijpende momenten.
8

Een Amerikaanse in Frankrijk

Naneé is een Amerikaanse die in Parijs woont wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de Duitsers Frankrijk binnentrekken. Terug vluchten naar Amerika is echter geen optie voor Naneé; ze beschouwt Frankrijk inmiddels als haar thuis en wil graag iets doen om te helpen. Samen met vrienden verlaat ze Parijs om naar een veiliger gebied te trekken, waarbij ze uitkomt in Marseille. Hier meldt ze zich aan bij een verzetsgroep die zich inzet om vluchtelingen het land uit te helpen. Naneés taak? Post bezorgen.

Meg Waite Clayton

Meg Waite Clayton is een Amerikaanse schrijfster die ondertussen al een redelijk rijtje boeken op haar naam heeft staan. Ze werd in 2002 genomineerd voor de Bellwether Prize for Fiction en in 2015 ontving ze een eervolle vermelding door Langum-prijzen voor historische fictie. Internationaal brak ze echter pas door in 2019 met haar vorige boek The Last Train to London. Dit is ook het eerste boek dat naar het Nederlands vertaald werd als De laatste trein naar vrijheid. Dat maakt De postbezorgster van Parijs dus pas haar tweede boek dat in het Nederlands uitgegeven wordt.

Oorlog met een vleugje romantiek

Voordat de Duitsers Frankrijk binnen trekken, bezoekt Naneé een tentoonstelling van surrealistische kunstenaars. Hier leert ze de fotograaf Edouard Moss kennen, een joodse Duitser die met zijn dochtertje Luki naar Frankrijk gevlucht is. Niet alleen omdat hij joods is, maar eigenlijk vooral omdat zijn kunstfoto’s in Duitsland als te aanstootgevend werden beschouwd. Er is direct een klik tussen Naneé en Edouard, maar hun wegen scheiden zich als Edouard met zijn dochter richting het platteland trekt. Hier wordt hij later opgepakt en in het kunstenaarskamp Camp des Milles geplaatst.

Naneé is ondertussen al druk als postbezorgster voor het verzet als ze te horen krijgt dat Edouard in Camp des Milles zit. Ze besluit hierop om zelf actie te ondernemen en verzint een plan om hem uit het kamp te krijgen. Dit is het moment in het boek dat er eigenlijk voor het eerst wat meer spanning en vaart inkomt. Daarvoor werd er een prachtige omschrijving van de levens van de verschillende personages gegeven en hoe deze vorm kreeg door de oorlog, maar pas als Naneé richting Camp des Milles vertrekt, komt er wat spanning in het boek.

Max dempte zijn stem en zei tegen Edouard: ‘Het gerucht gaat dat er vandaag iemand langs is geweest. Iemand die op zoek is naar kunstenaars en intellectuelen die Hitler het zwijgen op willen leggen. Jou in het bijzonder.’

Prachtig en historisch

De postbezorgster van Parijs is een prachtig geschreven boek dat heel realistisch aanvoelt. Toch had er zeker nog wel iets meer uitgehaald kunnen worden, vooral uit het verzetsgedeelte. Daar had zeker wel wat extra spanning aan toegevoegd kunnen worden. Het boek is echter op waarheid gebaseerd en misschien dat dit de schrijfster tegen hield, hoewel er ook zeker wel wat andere dingen bij verzonnen zijn, zoals Meg Waite Clayton uitlegt op het einde van het boek. Naneé is bijvoorbeeld geïnspireerd op het leven van Mary Jane Gold, maar Edouard is een verzinsel van de schrijfster. Het verhaal voelt wel heel echt en authentiek aan en het geeft ook een mooi inkijkje in het bezette Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een beetje vreemd en ook wel misleidend aan het boek is misschien de titel. Het speelt zich nauwelijks in Parijs af, maar grotendeels in Marseille. Dat is ook de plek waar Naneé de berichten aflevert. Door de titel zou het echter kunnen dat je als lezer continu zit te wachten tot het verhaal weer terug gaat naar Parijs. Helaas is dat niet het geval. Ook had er zeker iets meer uit het postbezorgen zelf gehaald kunnen worden, vooral om wat meer spanning in het verhaal te brengen. Al met al zijn dat echter kleine verbeterpuntjes, want het boek blijft sowieso een aanrader. Het is een prachtig geschreven historische roman, met een vleugje romantiek, af en toe wat spanning en een paar zeer aangrijpende momenten.

De postbezorgster van Parijs
De postbezorgster van Parijs
Gebaseerd op een waargebeurd oorlogsverhaal
Score 5.0 van 5 sterren.
€22,99
Op voorraad. Voor 23:00 uur besteld, morgen in huis
Gratis verzending!
Klik om dit product op bol.com te bekijken
Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Wat is jouw mening?

0 0

1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.