Michael Mc Dowell – De overstroming

Samenvatting
McDowell geeft de lezer een gevoel van veiligheid tijdens het lezen van dit horrorverhaal. Dit gevoel en het stadje Perdido is echter gehuisvest op onveilige grond en valse voorwendselen.  Een kabbelende start voor een veelbelovende horrorserie.
7

Synopsis

Alabama, 1919. De Blackwater-rivier heeft het stadje Perdido onder water gezet. Troebel water kabbelt metershoog tegen de bakstenen gebouwen. Alle twaalfhonderd inwoners zijn naar hoger gelegen grond gevlucht en het stadje zelf is op wat ratten na uitgestorven.

Maar dan beginnen de problemen pas echt. Oscar, de oudste zoon van de vooraanstaande Caskey-clan, doet na de overstroming een schokkende ontdekking. Op de eerste verdieping van het enige hotel van het stadje treft hij een vrouw aan die daar al vier dagen zit, omringd door het water. Hoe ze daar is beland is een raadsel, maar al snel wordt duidelijk dat de mysterieuze Elinor in Perdido zal blijven, en grootse plannen heeft met zowel het stadje als de familie Caskey…

Dit eerste deel in de Blackwater-serie is een uiterst spannende familiesaga, waarin de verhoudingen in het stadje op scherp worden gezet door een sinistere indringer.

Thomas Oldenheuvel 

Straks aandacht voor de schrijver uit bovenstaande subtitel; een hele goede van Nederlandse bodem. Maar nu eerst aandacht voor de schrijver van dit boek: Michael McDowell (1950-1999). Hij wordt door niemand minder dan Stephen King ‘The finest writer of paperback originals in America’ genoemd. McDowell is erg populair in de VS en wordt momenteel ook (her)ontdekt door Europa. Deze serie, waarvan dit het eerste deel is, is in alleen al italie ruim 200.000 keer verkocht.

Niet zomaar een schrijver dus. Nu 25 jaar na zijn dood heeft Xander uitgevers Thomas Oldenheuvel gevraagd een passend voorwoord te schrijven voor het eerste deel van de serie. Hierin prijst hij het boek niet alleen aan, maar vergelijkt hij dit ‘horror’verhaal ook met de zeven zussenserie. De moeite waard om te lezen dus!

@robins.moedt

Horror 

Door naar het verhaal, dat begint met een goed omschreven uiteenzetting van de bewoners van het stadje Perdido. McDowell neemt je mee in de sfeer, wateren en bijzonderheden van het stadje. Echter wijzen deze hoofdstukken nog niet op het genre ‘horror’.
Hierdoor ben je als lezer continu op je hoede voor een flinke plottwist of een bijzonderheid. Dit bleef in eerste instantie uit, maar het lezen bleef erg vermakelijk door de levendige omschrijving van alle gebeurtenissen.

De horror in dit verhaal zit hem voornamelijk in de ‘angst’ dat er wat gaat gebeuren en het wantrouwen naar personages. Doordat McDowell dicht bij de waarheid blijft, wordt de spanning realistisch en begrepen door de lezer.

Deel één bevatte wellicht niet de hoeveelheid actie die je van een horrorverhaal verwacht, maar heeft een hele duidelijke sfeer neergezet en een start gemaakt voor een veelbelovende serie. Het einde biedt de lezer net hetgeen wat het nodig heeft om enorm benieuwd te zijn naar het volgende conflict.

Conclusie 

Een thrillerserie gebaseerd op familiaire banden waarbij je verwachtingen gedurende de eerste hoofdstukken niet worden waargemaakt. Hierdoor sluipt het idee van veiligheid bij je binnen, ondanks dat dit gevoel en het stadje Perdido gehuisvest is op onveilige grond en valse voorwendselen.
Een nieuwsgierig makende start van de serie Blackwater.

Geschreven door
Robin is vooral een lezer! Ze leest dan ook elk genre met veel plezier. Na het lezen een prachtige foto proberen te maken is een vak apart. Naast lezen vindt ze het zeker leuk om wat te gamen, voornamelijk op haar Nintendo Switch.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.