Mijn Jaar in Beeld: Siska

We eindigen dit jaar met een terugblik op 2020 én een kleine vooruitblik op 2021. In vijf korte vragen hopen we per redacteur een mooi beeld te krijgen van het afgelopen jaar en ook alvast een leuk voorproefje voor het komende jaar op het gebied van films, series, games en/of boeken. Vandaag is het de beurt aan Siska.

Wat vond jij van het jaar 2020 op het gebied van films, series, games en/of boeken?

Er is natuurlijk heel wat minder uitgekomen en een heleboel uitgesteld vanwege de coronacrisis. Ondanks dat vond ik het een prima jaar. Ik ben iemand die vooral veel boeken leest en eigenlijk vrij weinig films en series kijkt. Daarnaast game ik ook niet echt, dus ik heb er weinig van gemerkt dat er door corona heel weinig is uitgekomen. Ik heb namelijk nog genoeg boeken in mijn boekenkast die ik nog kan lezen. Tevens ben ik het afgelopen jaar druk geweest met mijn stage en met mijn studie.

Wat was jouw leukste aanschaf?

Eigenlijk heb ik dit jaar niet zoveel nieuwe dingen aangeschaft. De Cyclus Strategie van Maisie Hill en It’s OK that you’re not OK van Megan Devine zijn twee boeken die ik het afgelopen jaar heb gekocht en waar ik erg blij mee ben. De Cyclus Strategie gaat over de menstruatiecyclus en hoe de vier seizoenen ook terugkomen in deze maandelijkse cyclus. In ieder seizoen van ongeveer een week heb je iets anders nodig en aan de hand daarvan kun je je leven op een bepaalde manier inrichten, zodat je het beste uit jezelf kunt halen. Dit is een ontzettend leerzaam boek over de menstruatiecyclus en ik raad het dan ook ieder menstruerend persoon aan om dit boek te gaan lezen. Het verklaart een hele hoop en het laat ook zien hoe belangrijk het is om je eigen cyclus te kennen. It’s OK that you’re not OK is een zelfhulpboek en gaat over rouw. Het boek geeft vooral erkenning en het beschrijft ook waarom onze maatschappij en veel mensen in je omgeving rouw vaak niet echt begrijpen. Megan Devine geeft daarmee ook handvatten voor hoe je daar als rouwend persoon mee om kunt gaan. Niet per se een leuke aanschaf, maar wel erg fijn en geruststellend.

Wat is jouw favoriete film, serie, game, en/of boek van dit jaar?

In februari 2020 heb ik de film Parasite gezien en dit is toch wel een van de beste films die ik dit jaar heb gezien. Cinematografisch zit het ongelooflijk goed in elkaar en het verhaal is ontzettend boeiend en origineel. Het gaat over een gezin in geldnood dat op een creatieve manier infiltreert binnen een rijke familie. Parasite is echt een ontzettende aanrader en heeft dan ook niet voor niets meerdere prijzen gewonnen. Later in 2020 ben ik naar Tenet geweest. Dit is een sciencefiction actiethriller die is geschreven en geregisseerd door Christopher Nolan. Om de Derde Wereldoorlog te voorkomen probeert een geheim agent door middel van tijdsomkering de gebeurtenissen in de tijd te beïnvloeden. Best interessant en op het einde valt alles op zijn plek.

Dit jaar heb ik ook een hele hoop boeken gelezen. Twee boeken die ik dit jaar heb gelezen en die ik erg goed vond zijn: The Hate You Give van Angie Thomas en Hallo witte mensen van Anousha Nzume. Deze boeken belichten het onderwerp racisme en hoe actueel dit is, zeker ook in Nederland. The Hate You Give is fictie en Hallo witte mensen is non-fictie, maar beide boeken zijn zeker de moeite waard om te lezen. Je leert er een hoop van en als je zelf niet echt te maken hebt gehad met racisme, dan geven deze boeken duidelijke inzichten in hoe het kan zijn om racisme mee te maken en wat je er eventueel aan zou kunnen doen als je iets racistisch ziet gebeuren.

Dit jaar heb ik ook een hele hoop sciencefiction boeken gelezen. Een van de boeken die zeker de moeite waard is, is De samenspraak van de vogels van Ransom Riggs. Dit is het vijfde deel in de boekenserie De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Ook de boeken Gesplitst, Scythe en Thunderhead van Neal Shusterman zijn een aantal van mijn favorieten van 2020. Gesplitst is het eerste boek in de Unwind-serie. Deze serie bestaat uit vijf boeken, waarvan alleen het eerste deel is vertaald naar het Nederlands. Gesplitst gaat over donorschap in de toekomst. Ieder kind tussen de dertien en achttien kan door de staat of door zijn of haar ouders worden opgegeven om ‘gesplitst’ te worden. Dit houdt in dat ieder deel van het lichaam zal worden gedoneerd aan iemand anders. Er zijn verschillende groepen splitsers en vanaf het begin van het boek word je door Shusterman meegenomen in een zeer boeiend verhaal. Shusterman weet hoe hij sciencefiction moet schrijven en doet dit ontzettend goed. Scythe en Thunderhead zijn het eerste en tweede deel in zijn Arc of a Scythe boekenserie. The Toll is het derde deel en die heb ik helaas nog niet gelezen. Dit laatste deel heb ik al wel in huis en ik hoop dit boek dan ook te lezen in 2021. De Arc of a Scythe serie vind ik tot nu toe namelijk echt fantastisch. In deze Uit den Ouden Doosch kun je hier meer over lezen.

Tevens zijn Uzumaki van Junji Ito en Man’s Search for Meaning van Viktor Frankl twee boeken die ik aanraad. Uzumaki is een horrormanga. Het gaat over een vervloekte stad. De stad is niet vervloekt door iets of iemand, maar door het patroon van een spiraal. Junji Ito neemt je mee in een ongelooflijk creatief horrorverhaal. De pagina’s zijn prachtig getekend en het verhaal is op een verontrustende manier interessant. Dan een andere vorm van horror: de Tweede Wereldoorlog. Dit is een van de onderwerpen van Man’s Search for Meaning. Viktor Frankl neemt je mee in een aantal dingen die hij heeft meegemaakt in verschillende concentratiekampen en koppelt dit aan de zin van het leven. Hij gaat onder andere in op liefde en levensbeschouwing. Man’s Search for Meaning is een heel bijzonder en aangrijpend boek en het gaat niet alleen over het leven in concentratiekampen. Het is een boek dat je aan het denken zet en kan je enorm inspireren. Hierover heb ik meer geschreven in deze Uit den Ouden Doosch.

Wat vond jij de grootste tegenvaller dit jaar?

In het begin van dit jaar ben ik naar Fantasy Island geweest in de bioscoop. De eigenaar van een eiland nodigt in de film een aantal mensen uit op zijn eiland en geeft ze daarmee de kans om hun fantasieën tot werkelijkheid te laten komen. Dit loopt uiteindelijk uit op chaos en zo voelt de film ook wel aan: chaotisch. Dit leek me wel een leuke film, maar hij viel toch best tegen. Ik vond hem redelijk slecht geacteerd en het plot was ook niet echt boeiend. Het voelde erg chaotisch en kwam soms wat rommelig over. Ik had beter naar een andere film toe kunnen gaan.

Naar welke films, series, games en/of boeken kijk jij uit in 2021?

Een mooie vreemde ontdekking van Hank Green. Dit is het vervolg op Een zeer opmerkelijk verschijnsel en gaat over April May die wereldberoemd werd doordat ze als eerst de mysterieuze sculpturen zag die over de hele wereld verschenen. Ze noemde de robots Carls en staat na haar ontdekking voortdurend in de spotlights. Een zeer opmerkelijk verschijnsel kreeg in 2018 van mij een 9, dus ik ben erg benieuwd naar dit tweede deel! Verder kijk ik ook weer ontzettend uit naar het nieuwe deel in de boekenserie De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine. Dit is een van mijn favoriete boekenseries en ik kan niet wachten op het nieuwe deel. Tegelijkertijd is dat deel ook het laatste deel in de boekenserie en dat vind ik erg jammer. Gelukkig kan ik de boeken herlezen om de avonturen van Jacob Portman en de bijzondere kinderen opnieuw te beleven.

Qua series kijk ik uit naar het nieuwe seizoen van Atypical. Als het goed is komt dit in 2021. Daarnaast kijk ik uit naar het tweede seizoen van Locke & Key. Ik heb de stripboeken dit jaar al gelezen en ik ben begonnen met seizoen 1 van de serie, dus ik ben heel benieuwd. Ook wacht ik met smart op seizoen 4 van The Sinner. Dit is naar mijn mening een ontzettend goede en interessante serie. Naar het derde seizoen van You kijk ik ook uit en tevens hoop ik dat Queen of the South een nieuw seizoen krijgt.

Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.