Mijn week in Beeld: Aladdin en de Koopman van Peru

Het is verbazingwekkend hoeveel tijd we tegenwoordig doorbrengen met het kijken naar een beeldscherm en hoeveel verschillende dingen we dan zien. De redacteuren van Play Watch Read zien dit echter als een pluspunt en daarom vertelt iedere dinsdag een redacteur iets over zijn of haar week in beeld. Deze week is het de beurt aan Max.

Aladdin

Eindelijk had ik weer eens tijd om een film te kijken en mijn Disney+ begon een beetje te klagen dat ik de laatste tijd niet langs was geweest. Onzin natuurlijk, dat doet Disney+ helemaal niet, maar ik des te meer. Nu stond er pasgeleden wel een melding in mijn mailbox dat de live action-film van Aladdin was toegevoegd en dan moeten we die toch maar een keer kijken, want een blauwe Will Smith moeten we natuurlijk wel met eigen ogen hebben aanschouwd. Ik had weinig verwachtingen want dat is wel een beetje het euvel met de live-action verfilmingen van Disney classics, ze zijn lang niet allemaal even prettig. Zo heb ik bijvoorbeeld een haat-liefde verhouding opgebouwd met Lady & The Vagabond door de live-action versie.

Gelukkig viel de verfilming van Aladdin me alleszins mee. Will Smith is zelfs behoorlijk vermakelijk als de geest uit de fles en Aladdin is behoorlijk goed gecast. Hier en daar zijn natuurlijk wel wat veranderingen doorgevoerd aan het verhaal om dat wat beter verfilmd te krijgen en dat zorgt er eigenlijk voor dat de film vertrouwd maar toch vernieuwend aanvoelt. Het grappige is natuurlijk dat dit heel persoonlijk is uiteraard. Zo zijn er heel wat mensen die de verfilming een regelrechte verkrachting van het origineel vinden. Ik kies er liever voor dat gewoon niet te vergelijken.

De Koopman van Peru

Ik snap dat de titel van dit artikel wat verwarrend was, het gaf namelijk de suggestie dat de Koopman van Peru hoorde bij de Aladdin titel en dat is uiteraard niet het geval. De Koopman van Peru, of zoals het origineel heet The Bedlam Stacks is een prachtig boek van schrijfster Natasha Pulley. Het vertelt het verhaal van een kininihandelaar die in Peru op zoek moet gaan naar een stel zeer potente bomen omdat hier een medicijn van gemaakt kan worden. Kinini is namelijk schaars, maar hard nodig. Nu zijn er meerdere expedities geweest die hebben geprobeerd stekjes van deze bomen te halen uit het gebied in Peru, maar deze expedities zijn allemaal niet terug gekomen. Merrick Tremayne is een botanist en hij wordt er door de East India Company op uit gestuurd om de stekjes te vinden en veilig mee te nemen.

Het zou gevaarlijk zijn, want anders kwamen de expedities wel terug en dat is precies wat Tremayne trekt. Zijn vader is eerder ook in het gebied geweest en dat is een van de redenen waarom hij wordt ingehuurd. De naam Tremayne zou namelijk mogelijk wat beter welkom geheten kunnen worden door de plaatselijke bevolking. Wat hij echter aantreft is een gebied waar angst regeert voor een grens aangegeven door zout, die niet overgestoken mag worden. Zogeheten Markayuk beschermen de grens. Dit zijn standbeelden die kunnen bewegen. Het boek was voor mij heerlijk om te lezen. Door mijn Peruaanse echtgenote ken ik diverse delen van Peru waarover in het boek wordt geschreven waardoor het magisch realisme gewoon nog sterker wordt. Deze schrijfster schreef ook al De Horlogemaker van Londen wat een bestseller was, en is wat mij betreft ontzettend aan te raden. Ik ga het andere boek dan ook zeker lezen.

Geschreven door
Max Davidse werd opgevoed met de films van Herbie, Lassie en zo'n beetje het gehele oevre van Bud Spencer en Terrence Hill, toen hij op zichzelf ging wonen kwamen daar heel wat films bij. Inmiddels kijkt hij bijna alles wat los en vast zit, en speelt hij ook regelmatig games op zijn PS4 of Xbox One S.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.