Mooier op Papier? – Assassin’s Creed: Brotherhood

Assassin’s Creed kwam afgelopen maand in de bioscoop en in onze recensie daarvan werd al gezegd dat het gebaseerd is op een videospel. Inmiddels zijn er ook al de nodige boeken verschenen. In deze Mooier op Papier? behandelen we Assassin’s Creed: Brotherhood. Het boek is in het Nederlands verschenen onder Assassin’s Creed: Broederschap.

In 2009 kwam het videospel Assassin’s Creed 2 uit en een paar dagen later volgde het boek genaamd Assassin’s Creed: Renaissance. Het verhaal gaat over Ezio Auditore da Firenze die de moord op zijn vader, broer en broertje wilt wreken. Al snel komt hij erachter dat zijn vader deel uitmaakte van de assassijnen. Ezio leert andere assassijnen kennen en komt meer te weten over waarom zijn vader, broer en broertje zijn vermoord. Het spel en het boek brengen je naar Florence, Venetië en uiteindelijk naar Rome. Assassin’s Creed: Brotherhood verscheen een jaar later, net als het gelijknamige boek, en gaat verder waar het vorig deel ophield.

Ezio heeft nieuwe informatie gekregen en moet snel terugkeren naar het landhuis van zijn oom Mario. Daar aangekomen lijkt de oorlog voor even achter hem gelaten te zijn, tot daar de ochtend aanbreekt. Rodrigo Borgia blijkt gewoon nog in leven te zijn na hun ultieme strijd in het vorige deel. Zijn zoon, Cesare Borgia, is met een heel leger aangekomen bij het landhuis van zijn oom om de Apple of Eden terug te veroveren. Dit lukt uiteindelijk ook en Ezio raakt zwaargewond bij deze strijd. Wanneer hij bijkomt weet hij dat er maar één mogelijkheid is: de Apple of Eden terugveroveren en een einde maken aan het Borgia-tijdperk, en reist daarom naar Rome.

horse_combat_1

Het videospel zorgde in 2010 voor een nieuwe frisse wind in de franchise. Zo konden spelers het nu tegen elkaar opnemen in de multiplayer om elkaar zo onopvallend mogelijk te vermoorden. Ook introduceerde het spel een nieuw uitdagingssysteem waarbij missies een extra uitdaging kregen. Toch bleven sommige dingen ook gewoon hetzelfde; kenmerkende gebouwen die beklommen moeten worden zoals het Colosseum, de Engelenburcht en uiteraard de Sint Pietersbasiliek. Wederom bleek Ubisoft met Assassin’s Creed: Brotherhood geschiedenis mooi vorm te geven. Maar hoe pakt dat uit in het boek?

Het boek volgt nagenoeg bijna hetzelfde pad als het videospel. Het grootste verschil is dat Desmond Miles niet in het boek voorkomt. In het spel is Ezio een voorouder van Desmond, die op zijn beurt door middel van de animus de herinneringen van Ezio kan bereiken. Het boek heeft het wel over Desmond, maar meer als een subtiele verwijzing naar zijn aanwezigheid in het spel. Ook gebeurtenissen uit het spel worden niet naar het boek vertaald. In het spel moet Ezio na zijn ontwaking in Rome een groep wachters achtervolgen en vervolgens een man vermoorden die ervoor zorgt dat een echtgenoot zijn opgehangen echtgenote niet mag losmaken om te begraven. In het boek moet Ezio contact leggen met een andere assassijn. Toch weet het boek wel meer de nadruk te leggen op de gruwelijkheid waarmee Ezio zijn vijanden vermoord. In het spel valt dit allemaal wel erg mee. Toch heeft het spel iets wat het boek niet kan evenaren, namelijk de schoonheid van Rome. Rome komt tot leven in het spel en diens schoonheid kan je vrij ontdekken. Dat gevoel dat je het Colosseum beklimt is magisch, ook om te ervaren hoe Rome in die tijd eraan toe was.

Is Assassin’s Creed: Broederschap beter dan het spel? Nee, maar dat is in dit geval ook een oneerlijke vergelijking. Het beklimmen van bekende gebouwen zoals het Colosseum en Engelenburcht zorgen voor een sensationeel gevoel. Dit gevoel komt in het boek gewoon niet goed naar voren. Wat wel weer een pluspunt aan het boek is, is dat Desmond een minimale rol speelt. Dus je hoeft het geklungel van hem in het heden niet te lezen in het boek. Ook de manier hoe Ezio zijn tegenstanders weet om te leggen is goed beschreven. Al met al leest het boek lekker weg en zal je na afloop het videospel willen opstarten, mits je beschikt over de juiste spelcomputers.

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.