Mooier op Papier? – Chocolat

In het Franse dorpje Lansquenet staat de tijd stil. Al een eeuw is er niets veranderd, maar dan vestigt Vianne Rocher (Juliette Binoche) zich met haar dochter in het ingedutte plaatsje. Ze opent een chocolaterie en ze beschikt over de welhaast magische gave om voor elke inwoner de juiste soort chocola uit te kiezen. De lekkernijen uit haar winkel doen de streng gelovige en stugge dorpelingen langzaam maar zeker voor haar smelten. De conservatieve burgemeester is niet gediend van deze bedreiging van de status quo. Vianne wordt de spil in een strijd tussen hen die alles bij het oude willen laten en de mensen die enthousiast hebben geproefd aan een nieuw soort vrijheid. En dan is daar ook ineens de knappe vreemdeling die bij Vianne zelf allerlei gevoelens losmaakt…

De schrijfster van Chocolat, Joanne Harris (3 juli 1964) is een Britse schrijfster met een Franse moeder en een Engelse vader. Dat zij geboren is in de snoepwinkel van haar grootouders en haar hele leven lang in aanraking is geweest met eten en folklore, is duidelijk te merken bij dit boek. De chocolaterie van Vianne en haar dochtertje Anouk is aantrekkelijk omschreven en de chocolade die zij ‘koppelt’ met de inwoners van het Franse dorpje klinkt werkelijk verrukkelijk. Ook de licht magische kant van het verhaal komt niet uit een vreemde hoek; Harris’ oma stond immers bekend als een heks en genezeres.

‘Noem me maar Vianne. En ik sta erop dat je het aanneemt.’ Ik duwde de doos in zijn handen. ‘Je zult ze lekker vinden. Het is je lievelingschocola.’
Daar moest hij om glimlachen.

Degenen die fan zijn van Johnny Depp hebben ongetwijfeld Chocolat gekeken. Althans, de vrouwelijke fans dan. Want de sfeer die in de film wordt neergezet is net zo zoet als de chocolaatjes die Vianne verkoopt. Depp in de rol van de reiziger Roux is al net zo verrukkelijk te noemen, want de geheimzinnige man met een eigenzinnige uitstraling en exotische boot doet menig hart sneller kloppen. Tel daar zijn tegenspeelster Carrie-Anne Moss bij op, die de rol van Vianne uitstekend vertolkt, en je hebt een recept voor succes. Gelukkig heeft de film ook een duisterder kant, voor diegenen die dat hele mierzoete niet goed kunnen verdragen. De burgemeester van het dorp, le Comte de Reynaud, is een man die het liefst traditie en de conservatieve sfeer in het dorp in stand houdt, en hier verregaande beslissingen in weet te nemen.

Hoe verhoudt deze film zich tot het boek? In grote lijnen is het verhaal hetzelfde. Dezelfde hoofdkarakters komen in beide exemplaren voor, hoewel Reynaud in het boek de dorpspastoor is maar in de film de burgemeester. Het bijzondere knuffeldier van Anouk genaamd Pantouffle is in het boek een konijn, terwijl het in de film een kangoeroe is. Ook de afkomst van Vianne is anders: in het boek is zij Française, in de film heeft zij een Indiaanse afkomst. Deze details zijn echter van kleine invloed op hoe het verhaal verloopt, dus je kan stellen dat daar geen duidelijke voorkeur in te noemen is. Wat wel een groot verschil maakt voor de geloofwaardigheid van het verhaal is de periode waarin Chocolat zich afspeelt.

chocolat-binoche

Hierbij delft het boek in dit geval het onderspit. Hoewel het niet exact genoemd wordt lijkt het boek zich in een modernere tijd af te spelen dan zijn tegenhanger: in de film is het het jaar 1952. Hoewel er in Frankrijk best nog wel traditionele dorpjes bestaan waar het geloof een grote rol speelt, is het toch moeilijk te bevatten dat een pastoor zo’n enorme invloed kan hebben op alle dorpsbewoners. Bovendien past de sfeer van het dorp en de reacties en houdingen van haar bewoonsters gewoon veel beter bij een ouderwetse setting. Wat normaliter vaak voor een boek pleit, namelijk de kans dat karakters meer diepgang krijgen dan in de verfilming, is hier niet het geval. Bij Chocolat gaat het in beide versies gelijk op.

Chocolat is een van de zeldzame gevallen waarbij de film beter uitpakt dan het boek. Los van het feit dat de film een stuk populairder was en dat veel mensen waarschijnlijk niet eens weten dat er ook een boek-versie van dit verhaal is, is de film gewoon beter. De karakters worden overtuigend gespeeld, het verhaal is geloofwaardiger (los van de licht magische kant van het verhaal) en de hele sfeer die de film uitademt is veel passender. Ook al is het boek zeker niet vervelend om gelezen te hebben, het voegt in dit geval weinig extra’s toe.

Ilse Klein
Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.