Mooier op Papier? – Cinderella

Wie is er niet opgegroeid met sprookjes als Sneeuwwitje, Doornroosje en Assepoester? Misschien werden ze vroeger aan je voorgelezen, of zag je ze later als tekenfilm op televisie. Tegenwoordig zijn sprookjes weer helemaal hip en zien we dat een heel aantal sprookjes verfilmd worden in een versie die ook voor volwassenen leuk is. Zo ging dat ook met het sprookje Cinderella, oftewel Assepoester. Dit is misschien wel het meest bekende sprookje dat we kennen en er zijn miljoenen kleine meisjes die graag Assepoester willen zijn. In 2015 verscheen onder de regie van Kenneth Branagh de Amerikaans-Britse verfilming hiervan.

Op zoek naar de oorsprong van het sprookje stuit je op verschillende bronnen die elk iets anders zeggen. De oudste versie lijkt echter uit China te komen waar Ye Xian bevriend raakt met een vis, welke de reïncarnatie is van haar moeder. Deze wordt gedood door haar kwaadaardige stiefmoeder en stiefzus, maar de magische botten helpen haar te kleden voor het Nieuwjaarsfestival. Ook zij verliest een slipper op het feest als ze herkent wordt door haar stieffamilie, maar gelukkig wordt deze gevonden door de koning. Het is een verhaal dat al dicht in de buurt komt van het sprookje zoals we deze nu kennen, waarvan de bekendste versie uit 1697 komt en is geschreven door Charles Perrault. Hoewel ook de versie van de gebroeders Grimm erg bekend is en misschien wel mooier, is het de versie van Charles Perrault die als basis gebruikt werd voor de tekenfilm van Walt Disney.

Cinderella2015

De versie van Charles Perrault verscheen in zijn bekende verhalenbundel Sprookjes van Moeder de Gans. Hierin lezen we hoe een meisje door haar gemene stiefmoeder en diens eveneens gemene dochters wordt gedwongen tot allerlei vuile karweitjes. Hieronder valt ook het schoonmaken van de haard, waardoor ze de bijnaam Assepoester krijgt. Op een dag komt er echter een brief van de koning die alle meisjes van het land vraagt om naar een bal te komen zodat de prins zijn droomvrouw kan vinden. De stiefzusjes krijgen natuurlijk de mooiste jurken, maar Assepoester krijgt niets en kan zo niet naar het bal gaan. Een goede fee tovert echter een baljurk, prachtige muiltjes en een koets tevoorschijn zodat Assepoester toch kan gaan. Om middernacht zal de spreuk echter uitgewerkt zijn en moet Assepoester dus zorgen dat ze thuis is.

We hoeven het verhaal verder natuurlijk niet te vertellen, want het zal iedereen wel bekend zijn hoe het verder gaat. En juist door de bekendheid van dit sprookje werd dan ook besloten om hier een nieuwe film van te maken. Het sprookje werd wel al eerder gebruikt als basis voor verschillende films, maar dit keer werd het verhaal van de tekenfilm van Walt Disney grotendeels aangehouden en dus ook het verhaal van Charles Perrault. Natuurlijk zijn er wel een aantal puntjes veranderd, zoals Assepoester die de prins al voor het bal een keer ontmoet. De liefde ontstaat al als Assepoester en de prins beide te paard door het bos rijden. Assepoester weerhoudt de prins ervan om een hert neer te schieten en de prins valt direct voor haar. Verder is het verhaal iets geloofwaardiger gemaakt, zodat deze ook bij volwassenen meer in de smaak valt. Toch blijft het natuurlijk gewoon een sprookje.

cinderella_03

De film Cinderella is dan ook ook niet bedoeld voor de mensen die een fantastische nieuwe film willen zien, maar vooral voor de liefhebbers van het sprookje. En in dan opzicht is de film werkelijk erg leuk geworden. We zien Lily James in de hoofdrol als Assepoester en niemand minder dan Cate Blanchett in de rol van de kwaadaardige stiefmoeder. Alle acteurs en actrices zetten een prima rol neer en dat zorgt er voor dat de film precies het juiste gevoel weet over te brengen. Neem daarbij de goede regie van Kenneth Branagh en een iets verbeterd verhaal, en Cinderella is een film geworden die het sprookje van Charles Perrault overstijgt. Nou is het misschien niet helemaal eerlijk om een eeuwenoud sprookje te vergelijken met een gloednieuwe film. Vooral omdat sprookjes juist bedoeld zijn voor kinderen en de film zich ook op volwassenen richt. Maar als er dan toch gekeken moet worden naar welke op dit moment mooier is, dan maken we toch maar de keuze voor de film.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.