Mooier op Papier? – It (1990)

Stephen King is een fenomeen als het gaat om schrijven van horrorboeken. Mijn collega Ilse heeft een tijd geleden het al gehad in deze rubriek over een van zijn boeken. Daardoor raakte ik zo geïnspireerd dat ik begon aan mijn eerste Stephen King-boek. En waar kan je dan beter mee beginnen dan met It?

In 1986 kwam Stephen King met zijn boek It waarin het dorpje Derry geteisterd wordt door een reeks moorden die gepleegd zijn op kinderen in de periode van 1957 en 1958. Het is iets wat vastgeroest zit aan het dorpje Derry. Het wordt aangewakkerd wanneer er plotseling veel doden vallen. In het boek begint het bij 1957 als de jonge jongen George Denbrough met zijn papieren bootje tijdens de regen de straat op gaat. Hij volgt zijn bootje dat in een waterstroom zo het riool ingaat. Daar hoort hij stemmen en voor hij het weet staat hij oog-in-oog met een clown genaamd Pennywise. Als de clown hem zijn bootje aangeeft en George zijn bootje wilt aannemen, komt de werkelijke aard van Pennywise naar boven en vermoord George.

ItMoP
Vanaf dan gaat het snel met het dorpje Derry en maken we kennis met de Losers Club. Deze club bestaat uit zeven jongeren waaronder de oudere broer van George, Bill ‘de Stotteraar’. Voor de rest bestaat de club uit Ben Hanscom, Beverly Marsch, Eddie Kaspbrak, Richie Tozier een Stan Uris. Uiteindelijk komt later in het boek daar nog Mike Hanlon bij. Samen proberen zij uit handen te blijven van de pestkop Henry Bowers en diens vrienden. Henry Bowers is niet hun enigste probleem, ook Het probeert de jongeren te grijpen en doet dat in verschillende gedaantes. Uiteindelijk weten de jongeren Het te doen verwonden en lijkt het gevaar over, tot in 1984. Dan gebeurt er weer iets waardoor Het weer wordt ontwaakt en voor eens en voor altijd probeert af te rekenen met de Losers Club, die nu 27 jaar ouder zijn.

In 1990 is het boek verfilmd en voor vele volwassenen is het kijken van deze film nog steeds een grens die zij niet willen overschrijden. Sommigen hebben deze grens toch overschreden en een aantal daarvan hebben een angst voor clowns ontwikkeld. En dat is niet gek, Tim Curry speelde de geniale rol van Pennywise de Clown en zag er in zijn normale vorm al angstaanjagend uit. Wanneer hij zijn tanden liet zien werd het alleen maar erger. Toch is er een groot verschil tussen het boek en de tweedelige televisiefilm. De televisiefilm werd in twee delen gemaakt en uitgezonden waarbij het eerste deel vooral inging op de jeugd van de hoofdrolspelers en het tweede deel op de gebeurtenissen 27 jaar later. In het boek worden de gebeurtenissen juist door elkaar geschreven zodat je niet voortijdig weet hoe de Losers Club Het heeft verslagen.

STEPHEN_KING_S_IT-2
Het andere grote verschil is toch wel dat het boek alles veel gruwelijker heeft beschreven dan dat getoond wordt in de film. Dit komt misschien mede door de technische ontwikkelingen die wij nu hebben, maar in 1990 nog niet beschikbaar waren. Ook het in beeld brengen van de gruwelijke kindermoorden bleek misschien toch een stap te ver te zijn in die periode. Toch zijn er ook hoofdstukken uit het boek die in de film niet voorkomen zoals de totstandkoming van Het en eerdere moorden die gepleegd waren om Het te doen ontwaken. Een gemiste kans, want je mist enorm veel achtergrondinformatie. Tel daar ook nog eens bij op dat je in de film nogal snel langs gebeurtenissen heen fietst, terwijl ze in het boek juist zo gedetailleerd beschreven worden. Maar er volgt nog een herkansing, want het boek krijgt weer een verfilming met weer twee films, waarvan de eerste volgend jaar september uitgebracht gaat worden. Vooralsnog lijkt het erop dat belangrijke gebeurtenissen uit het boek, zoals ’29 Neibolt Street’ en ‘Patrick Hockstetter’ wel in deze films getoond zullen worden.

Voor zijn tijd was de film in 1990 een angstaanjagende verfilming van een gruwelijk boek. Anno 2016 is het voor de volwassenen niet meer dan een thriller die je gezien zou moeten hebben. Toch is de conclusie wel dat het boek veel beter is dan de film uit 1990. En dat kan ook geen verrassing zijn als het boek bestaat uit meer dan 1150 pagina’s. Toch kan het zomaar zijn dat de verfilming die gepland staat voor september 2017 beter gaat worden dan de verfilming uit 1990 en dichter bij het boek zal blijven. Nog even wachten dus, maar vooralsnog is het boek toch mooier op papier dan mooier op het doek.

Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

1 reactie

  1. de it is fffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffffaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk in bitch amen !

    Reageer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.