Mooier op Papier? – Jack Reacher: Voltreffer

Op een warme namiddag neemt een man plaats in een parkeergarage om vanaf daar een grote ravage aan te richten. Hij schiet maar liefst vijf mensen dood voordat hij weer rustig de parkeergarage verlaat. De politie heeft echter geen moeite met het opsporen van de man die een bloedbad aangericht heeft en arresteert James Barr niet veel later. James Barr weigert om te praten, zelfs met zijn advocaat, hij wil alleen Jack Reacher zien. Zoals altijd is Jack Reacher niet te vinden, maar gelukkig is hij al lang onderweg voor een bezoekje aan James Barr.

Voltreffer (One Shot) is al het negende boek uit de Jack Reacher serie van Lee Child en stamt uit 2005. Toch is dit het eerste boek dat verfilmd werd onder de simpele titel Jack Reacher in 2012. Als je als lezer de boeken op volgorde gelezen hebt, dan heb je ondertussen al een heel goed beeld van hoe Reacher in elkaar steekt en wat hij allemaal kan. Als filmkijker is het hele personage echter compleet nieuw en duik je in de wereld van de fantastische persoon die Reacher is, zonder het beeld dat je al van hem hebt. Toch weet de film al vrij snel een aardig accuraat beeld te geven van Jack Reacher. en een beeld dat aardig goed overeenkomt met het boek.

jack_01tc

Er is echter wel iets waar veel lezers over vallen bij de film, en dat is de lengte van de acteur. De rol van Jack Reacher wordt vervuld door steracteur Tom Cruise die maar net de 1.70 meter aantikt. De Jack Reacher uit de boeken is daarentegen een reus van een kerel die ver boven de meeste mensen uitsteekt. Lengte is over het algemeen niet echt belangrijk natuurlijk, maar in de boeken over Jack Reacher wordt dit toch erg vaak benoemd waardoor het veel lezers direct opviel. Toch weet Tom Cruise een prima rol neer te zetten en lijkt hij verder goed te passen bij het beeld dat de boeken scheppen. Hij is stoer, knap, stoïcijns en een absolute actieheld.

Wat Lee Child een goede schrijver maakt is dat hij overal over na lijkt te denken, zelfs over de kleinste details. De sfeer, de omgeving, de personages, hij weet een goed beeld te scheppen van alles wat er gebeurt. De sfeer is helaas iets wat in de film misschien niet helemaal overkomt. En ook het verhaal komt niet helemaal overeen met het boek. Denk bijvoorbeeld aan de locatie van de laatste schietpartij, niet in het grote huis maar in een steengroeve. Ook zijn er een aantal personages is het boek, die niet helemaal overeenkomen of die gewoon niet opgenomen zijn in de film. Toch is dit alles eigenlijk nergens echt storend en is Jack Reacher uiteindelijk best wel een prima verfilming van het boek Voltreffer.

(Left to right) Rosamund Pike is Helen and Tom Cruise is Reacher in JACK REACHER, from Paramount Pictures and Skydance Productions. OS-14876

De film werd echter nooit een grote hit, ondanks de toch wel bekende acteurs. Het werd een middelmatige actiefilm die nergens echt in uitblonk maar die toch wel voornamelijk positieve recensies kreeg. Waarom de film dan ook een beetje in de vergetelheid geraakt is, is niet helemaal duidelijk. Hoewel het in eerste instantie de bedoeling was om meerdere boeken over Jack Reacher te verfilmen werd dit stop gezet doordat de eerste film dus niet het enorme succes opbracht dat verwacht was. Gelukkig voor de fans werd later toch besloten om het nog een keer te proberen en komt dit jaar de film uit die gebaseerd is op het boek Ga Nooit Terug (Never Go Back).

De grote vraag is uiteindelijk natuurlijk welke nou beter is, het boek of de film? Waarschijnlijk is dit antwoord nogal afhankelijk van de persoon die je bent. Ben je een echte lezer en fan van Lee Child? Dan zal het boek waarschijnlijk beter zijn. Ben je daarentegen een fan van actiefilms en Tom Cruise? Dan vind je de film waarschijnlijk fantastisch. Uiteindelijk is het toch een prima verfilming geworden maar vind ik persoonlijk het boek misschien een klein tikje beter. Heb je nou nog nooit een boek van Lee Child gelezen? Dan kan dit verhaal zeker een goed begin zijn. Hoewel het leuk is om de boeken op volgorde te lezen zijn de boeken van Jack Reacher bijna allemaal gewoon los te lezen. Een voltreffer is dit boek zeker en het is een aanrader voor iedereen die van een spannend, actievol boek houdt.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.