Mooier op papier? Jan Terlouw – Oorlogswinter

Oorlog is niet per se het eerste onderwerp waar je aan denkt bij kinderboeken. Het boek Oorlogswinter doorbreekt dit. Hoewel veel kinderen het verhaal nu vooral kennen uit de film, gaat het boek al decennia mee. Vandaag in de rubriek Mooier op papier? daarom de vergelijking tussen de twee vormen van het bekende verhaal. Kan de moderne verfilming tippen aan het tijdloze boek?

Michiel van Beusekom is een 15-jarige jongen uit een dorpje op de Veluwe. Hij woont daar met zijn moeder, zus en zijn vader, de burgemeester. Het is 1944 en de hongerwinter is in volle gang. Michiels familie biedt onderdak en verzorging voor mensen die op doorreis langs hun huis komen. Al snel is dat niet meer de enige rol die Michiel speelt in de oorlog. Via via komt hij erachter dat vlakbij zijn huis bevindt zich een gewonde Engelse piloot. Michiel is de enige die nog voor hem kan zorgen. Dit is riskant, want als de Duitsers achter de locatie van de Engelse piloot komen, zullen ze hem ongetwijfeld fusilleren – en ook Michiel loopt gevaar als zijn betrokkenheid ontdekt worden. Het gevaar wordt beetje bij beetje groter als Michiel ook nog eens lucht krijgt van een verrader in het plaatselijke verzet.

In dit artikel vergelijken we het boek met de bioscoopverfilming uit 2008. Er zijn echter nog twee verfilmingen – een serie uit 1975 en een serie uit 2012. De laatstgenoemde bevat materiaal uit de film van 2008, maar daarnaast ook materiaal dat uiteindelijk niet in de film terecht is gekomen. Voor liefhebbers van de film en het boek, is dit zeker ook een interessante verfilming om te bekijken. De bioscoopfilm is veruit de best ontvangen verfilming, en daarmee ook de meest bekende. Onderdeel van dit succes is de goed gekozen cast. Onder andere Melody Klaver en Tygo Gernandt spelen mee in de film en op goede wijze. Ook de hoofdrolspeler Michiel (gespeeld door Martijn Lakemeier) doet het goed. Oscarwaardig doen geen van de acteurs het, maar dat is ook eigenlijk te hoog gegrepen voor een Nederlandse cast met een aantal nog jonge en onervaren acteurs.

Het boek en de film volgen vrijwel exact dezelfde verhaallijn. Voor de mensen die het boek gelezen hebben, komt dus vrijwel niks als een verrassing. Dat is waarschijnlijk beter dan het klinkt. Het verhaal is immers zo’n klassieker dat je eigenlijk niet aan de verhaallijn moet komen… Lezers zullen niet verrast zijn door de plottwists, maar zullen het wel erg waarderen dat er niet met het verhaal geknoeid is. Toch voegt de film wel degelijk iets toe aan de beleving van het verhaal. Oorlogswinter speelt zich af in een heftige tijd en hoewel Terlouw een prachtig en indrukwekkend boek heeft geschreven, is het niet ondenkbaar dat de film nog meer indruk maakt. Soms zeggen beelden immers meer dan woorden. Volwassenen zullen de zwaardere aspecten van het boek waarschijnlijk sneller voelen en beleven dan jongere lezers. Jonge lezers zullen de volle impact van de oorlogssfeer wellicht beter ervaren als ze het voor zich zien, in plaats van lezen.

Probeer je een vergelijking te maken tussen het boek en de film, dan komt het vooral neer op een mogelijk verschil in beleving van het verhaal. Voor sommigen kan de film heftiger overkomen, voor anderen is het boek juist heftiger, omdat lezers hun eigen interpretatie kunnen geven aan het verhaal.
Aan het verhaal van Terlouw wordt echter ook door de film recht gedaan. De tip van onze redactie is dan ook om beide varianten een kans te geven – ook als je al lang geen kind meer bent.

Lisa Hoekman
Written by
Lisa is behoorlijk vaak met haar neus in de boeken te vinden. Tegenwoordig meestal voor haar rechtenstudie, maar gelukkig ook vaak genoeg voor haar plezier. In haar vrije tijd staat er meestal wel ergens in huis een serie op en ze is een absolute Marvel-geek. Bij Play Watch Read combineert ze met groot plezier al deze grote liefdes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.