Mooier op Papier? – Kronieken van de Onderwereld: Stad van Beenderen

 In 2007 begon Cassandra Clare aan een reeks genaamd The Mortal Instruments, met het eerste boek City of Bones. In 2010 kwam de Nederlandse vertaling uit: Kronieken van de Onderwereld: Stad van Beenderen. In 2013 kwam de verfilming die niet al te best was. Voor Mooier op Papier? gebruiken we de televisieserie uit 2015, Shadowhunters.

Stad van Beenderen vertelt je het verhaal van de vijftienjarige Clary Fray die erachter komt dat er nog een hele andere wereld bestaat vol met demonen en dat deze wereld voor haar verborgen is gehouden door haar moeder. Ze ontmoet tijdens een avondje uitgaan drie jongeren die voor haar ogen demonen doden. Clary leert dat er meer is en dat haar moeder ook een Schaduwjager is en dat zij daarom ook de krachten bevat. Ze wordt op sleeptouw genomen door Jace Wayland en Alec en Isabelle Lightwoord. Een duister figuur uit het verleden is op zoek naar de levensbeker die door Clary’s moeder is verstopt. Kunnen Clary en de Schaduwjagers de beker vinden voor het te laat is?

SHADOWHUNTERS - "Moo Shu To Go" - Alec finds himself torn between duty and loyalty to Jace in “Moo Shu to Go,” an all-new episode of “Shadowhunters,” airing Tuesday, February 9th at 9:00 – 10:00 p.m., EST/PST on Freeform, the new name for ABC Family. (Freeform/Sven Frenzel) MATTHEW DADDARIO, ALBERTO ROSENDE, EMERAUDE TOUBIA, KATHERINE MCNAMARA, DOMINIC SHERWOOD

Stad van Beenderen is een mooi geschreven verhaal dat menig jong volwassene kan boeien. Met zes delen in de reeks is Stad van Beenderen een mooie inkomer voor de komende delen die je meer vertellen over de oorsprong van de Schaduwjagers en hoe Clary daar nu precies in past. De film die in 2013 verscheen was niet al te best. De cast werd goed gekozen en dat maakte het kijken iets dragelijk. Echter kwam het verhaal niet overeen met dat van het boek en daardoor is de film geen groot succes geworden en kwam er geen vervolg. Wel kwam er een televisieserie genaamd Shadowhunters.

Het productiebedrijf achter de film, Constantin Film, kwam met de aankondiging dat er een televisieserie genaamd Shadowhunters zou komen en dat zij dat op zich gingen nemen. Hiermee kwam dan ook de aankondiging dat de verfilming van het tweede boek, Stad van Vuur, niet doorging. De serie zou uitgezonden worden door Freeform en Netflix zou de distributie op zich nemen. Zo kwam het dat er wekelijks op Netflix er een nieuwe aflevering verscheen van het eerste seizoen en binnenkort ook het tweede seizoen. Maar tot in hoeverre moeten we daar nou echt blij mee zijn?

recaps-shadowhunters

De serie kent veelal onbekende acteurs en actrices en daarmee verdwijnt al datgeen waarmee de film nog wel iets positiefs had. De actrice die Clary Fray speelt, Katherine McNamara, komt geen enkel moment geloofwaardig over. Daarbij komt ook nog eens dat de serie teveel speelt met speciale effecten en dat het verhaal bijzaak is. Het verhaal in de boeken is spannend en je wilt gewoon verder blijven lezen. Het verhaal in de serie wordt totaal verwaarloosd. Men probeert niet eens trouw te blijven aan de boeken. Het Instituut in het boek lijkt alleen bewoond te worden door de hoofdrolspelers Jace, Isabelle, Alec en Hodge. In de serie is het een levendig gebouw met vele andere Schaduwjagers die niet geïntroduceerd worden. Ook gebeurtenissen uit het tweede en derde boek vinden al plaats in het eerste seizoen. Een voorbeeld is Simon die in het tweede boek pas een vampier wordt, maar dit vindt in de serie al ergens halverwege plaats.

De keuze is in dit geval niet moeilijk: het boek is vele malen beter dan de serie. De serie houdt totaal geen rekening met waarom er al zoveel boeken verkocht zijn: het daadwerkelijke verhaal. De film was dan misschien niet best, maar als je toch een verfilming wil zien van het boek, dan kun je toch beter de film dan de serie kijken. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de cast vol trots gemeld heeft dat er een tweede seizoen aankomt. Als het aan ondergetekende had gelegen werd de stekker al halverwege het eerste seizoen eruit getrokken.

Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.