Mooier op Papier? – Percy Jackson and the Lightning Thief

Percy is een nietsvermoedende, beetje klunzige tiener met een grote voorliefde voor water. Hij is opgegroeid zonder een vader, maar wanneer deze zich later toch aankondigt, vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Zijn vader is Poseidon, de Griekse god van de zee. Om Percy de juiste opvoeding te kunnen bieden, wordt hem een plek op het trainingskamp voor halfgoden aangeboden. Percy’s leven verandert en een reeks van avonturen volgt.

Percy Jackson and the Lightning Thief is een film gebaseerd op het gelijknamige boek van Rick Riordan. Het idee achter het verhaal is natuurlijk niet nieuw; we kennen nog een succesvolle serie over een jongen die er ineens achter komt dat hij geen normale sterveling is en allerlei bijzondere – lees: magische – dingen blijkt te kunnen. Maar dit verhaal pakt een hele andere twist: die van de Griekse mythologie. Alles uit de geschiedenisboeken blijkt waar te zijn, van de goden tot de monsters. De woorden ‘Griekse mythologie’ roepen misschien niet bij iedereen direct enthousiasme op, maar dit verhaal maakt dat alles ineens een stuk toegankelijker.

Het boek kwam uit in 2011 en is het eerste deel van de serie. Het boek is wat uitgebreider dan de film – zoals wel vaker. Aangezien niet iedereen opgegroeid is met de Griekse mythologie – een understatement – helpen deze uitgebreide beschrijvingen bij het tot de verbeelding spreken van het verhaal. Hierdoor kan het tempo van het boek, zeker vergeleken bij de film, echter wel wat langzamer voelen. Verder is het boek wel prettig en makkelijk weg te lezen en beleven de hoofdpersonen desondanks veel. Het blijft wel een boek dat het jongere publiek meer zal aanspreken.

Percy zelf wordt in de film vertolkt door Logan Lerman, die dankzij deze film ineens een bekend gezicht in Hollywood werd. Naast deze nieuweling speelt er ook een enkele beroemdheid in de film. Pierce Brosnan (James Bond) vertolkt bijvoorbeeld de wijze Centaur Chiron en Uma Thurman komt voorbij als Medusa. Andere hoofdpersonen zijn Annabeth en Luke, respectievelijk de dochter van Athena en de zoon van Hermes. Hun personages worden tot leven gebracht door Alexandra Daddario en Jake Abel, allebei ook nieuwe gezichten in Hollywood. Percy’s beste vriend en beschermer is Grover (Brandon T. Jackson), een erg grappige toevoeging aan het geheel.

De verfilming is erg goed geslaagd, wat ook uit het aantal bezoekers in de bioscoop blijkt. Het tempo is wat opgevoerd, de personages zijn vrijwel perfect gecast en de Griekse mythologie spat van het beeldscherm af. Zowel de film als het boek zijn wellicht iets meer geschikt voor het jongere publiek, maar de film heeft absoluut aspecten die ook de meekijkende ouders zal vermaken. Daar zit gelijk ook een beetje de crux in de vergelijking tussen het boek en de film. Het boek beperkt zich meer tot de tieners onder ons, de film heeft zich gericht op een groter publiek; het is een echte familiefilm geworden. Daarnaast heeft de film meer aandacht besteed aan andere populaire verhaallijnen voor films: onze hoofdpersoon ontwikkelt een crush

Leg je het boek naast de film, dan valt niet te zeggen of het inderdaad beter op papier is. De film is aangepakt als een echte Hollywoodproductie en spreekt wellicht daarom het grote publiek meer aan dat het boek. Het boek blijft wel ontzettend leuk en is – net als de film – een aanrader.

Written by
Lisa is behoorlijk vaak met haar neus in de boeken te vinden. Tegenwoordig meestal voor haar rechtenstudie, maar gelukkig ook vaak genoeg voor haar plezier. In haar vrije tijd staat er meestal wel ergens in huis een serie op en ze is een absolute Marvel-geek. Bij Play Watch Read combineert ze met groot plezier al deze grote liefdes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.