Mooier op Papier? – Resident Evil: The Umbrella Conspiracy

Wanneer in een aangrenzend bos bij Raccoon City afschuwelijke moorden worden gepleegd en de geruchten het hebben over zombies, wordt het tijd om op onderzoek te gaan. S.T.A.R.S. (Special Tactics And Rescue Service) komt aan in het bos en wordt opgejaagd door gemuteerde honden. Ze zoeken hun toevlucht in een groot landhuis, maar is dit landhuis wel zo veilig?

In 1996 bracht Capcom de game Resident Evil uit voor de spelcomputers. Het was een van de grootste horrorgames die op dat moment op de markt te vinden was. Inmiddels is Resident Evil een groot begrip in de gamesindustrie en kent het vele delen. In 1998 besloot schrijfster S.D. Perry een boek te schrijven naar aanleiding van deze videogame. Het boek kreeg de titel Resident Evil: The Umbrella Conspiracy en is grotendeels gebaseerd op het spel.

De grootste overeenkomst is dat 95% van het verhaal gelijk is aan het spel. Dit is voor hen die het spel hebben gespeeld een opluchting. Wat wel extra toegevoegd is, is de introductie van twee nieuwe gebeurtenissen. Zo wordt hoofdpersonage Jill Valentine af en toe op de hoogte gebracht door een geheimzinnige man die haar voorziet van informatie. Daarnaast onderzoekt Chris Redfield de geheimzinnige verdwijning van een vriend van hem. Gebeurtenissen die niet in het spel verwerkt zijn.

maxresdefault

Het is lastig om horror echt goed op papier te zetten, zeker als  je eerst die horror heb mogen ervaren in een spel. In het spel moet je telkens op je hoede zijn en spaarzaam met de kogels die je kunt vinden. In het boek is dit totaal anders. Het verhaal wordt op een goede manier verteld waardoor je toch vol spanning verder wil lezen. De enge momenten uit het spel worden op uitmuntende wijze verteld in het boek. De spanning is om te snijden en S.D. Perry heeft dat voortreffelijk gedaan. Het boek telt 277 bladzijdes met hele kleine letters. Desondanks leest het toch lekker weg en dat komt echt door de opbouw van het verhaal en de spanning.

Resident Evil: The Umbrella Conspiracy is het eerste deel uit een reeks van zeven boeken. Twee van de zeven boeken vertellen je een nieuw verhaal waar geen Resident Evil spel op gebaseerd is. De overige vijf delen, inclusief The Umbrella Conspiracy, zijn dus grotendeels gebaseerd op de videospellen. Maar de grote vraag is dan nu, is het verhaal beter op papier dan dat je het zelf ervaart en speelt? Het oordeel van ondergetekende is dat het verhaal beter tot zijn recht komt op papier omdat je meer meeleeft met de personages dan wanneer jij ze zelf bestuurd. Echter moet je voor de echte schrikmomenten toch het spel ervaren.

Sylvano Witte
Geschreven door
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

1 reactie

  1. Avatar

    Enorme fan vanaf het begin, spellen allemaal gespeeld, boeken gelezen en films gezien. Ik vind als fan de films enorme tegenvallers. Waarom hebben ze de boeken niet als script gebruikt?! De game is super geschreven als verhaal door Perry is mijn mening. Had graag gezien dat ze met de films de verhaallijn van de game hadden gebruikt….

    Reageer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.