Mooier op papier? – Uit de school geklapt

Men neme een middelbare school voor de Mavo en Leao. Een directeur met een drankprobleem. Een conciërge die het niet zo nauw neemt met de regels en vooral ook overal een financieel slaatje uit wilt slaan. Overspannen leraren die menig klas niet aankunnen, met name klas 3C. Onderlinge spanningen tussen de leraren. Het zijn allemaal ingrediënten die het boek Uit de school geklapt tot een geweldig leuk boek maken. Gooi hier nog een typisch Haags sausje overheen zoals we van Harrie Jekkers (en ook Koos Meinderts) gewend zijn en het boek zit ook nog eens boordevol humor.

De meeste mensen kennen, of hebben weleens gehoord van, Harrie Jekkers: Deze cabaretier staat vooral bekend om zijn typisch Haagse anekdotes. Vaak claimt hij dat deze echt gebeurd zijn (wat overigens best zo kan zijn). Wat mensen vaak niet van hem weten is dat hij naast cabaretier en leraar Engels ook als auteur en aantal werken op zijn naam heeft staan. Hij doet dit samen met Koos Meinderts, met wie hij ook een hoop van zijn liedjes heeft geschreven. Meinderts is zelf ook auteur van met name kinderboeken. Een van hun collaboratieve werken is hun debuutroman Tejo, de lotgevallen van een geëmancipeerde man. Dat boek werd een bestseller. Een ander werk van het duo is het boek dat vandaag onderwerp is in Mooier op Papier.

Uit de school geklapt is niet alleen een geestig en vermakelijk boek, maar er bestaat ook een televisieserie van. Hoewel deze serie en het boek bedoeld zijn voor de jeugd, is het ook voor volwassenen zeker geen onvermakelijk verhaal.
Om te beginnen nemen we het boek wat verder onder de loep. De karakters zijn op satirische wijze enorm uitvergroot. Tegelijkertijd zit er een subtiele verwijzing in naar hoe mensen in het echt zijn. Thema’s als ‘misdaad loont’, ‘hoe ga je om met een kluwen pubers’ en ‘seksisme van de gymleraar’ passeren de revue bij Uit de school geklapt. Hoewel het boek qua karakterontwikkeling en omschrijving van omgeving redelijk op de vlakte blijft, is het toch geen oppervlakkig boek. Je moet alleen wel affiniteit hebben met satirische en persiflerende humor; het boek is namelijk een parodie op een schoolroman van Bint van Bordewijk.

De serie volgt de verhaallijn van het boek niet volledig. Er zijn een aantal opmerkelijke verschillen, bijvoorbeeld met de karakters. Zoals al eerder genoemd speelt het zich af op een Haagse scholengemeenschap en zitten er dus ook een aantal typisch Haagse figuren in het verhaal. Dit komt in de serie vrij slecht uit de verf. Voor mensen die verder niet veel hebben met de Haagse cultuur valt dat waarschijnlijk niet eens op, maar de Haagse accenten die af en toe gepoogd worden klinken eerder Amsterdams. Dat strijkt een Hagenees natuurlijk tegen de haren in. Wat verder nog opvalt is dat het in de serie een tijdje gaat over een gevonden heroïnespuit. Dit komt in het boek eigenlijk niet voor. Dit laatste is waarschijnlijk gedaan om de serie wat meer diepgang te verschaffen zodat het boeiend blijft om te kijken.

Al met al kan er ondanks de verschillen lastig een eenduidige conclusie getrokken worden. Beide vertolkingen van Uit de school geklapt hebben zo hun charmes. Het boek is vooral geschikt voor degenen die affiniteit hebben met de typische humor van Harrie Jekkers. Het bevat een goede dosis typisch Haagse humor, doordrenkt met satire en persiflage. De serie bevat ook aardig wat humor, het is alleen veel algemener getrokken. Toch komen in beide gevallen de karakters goed tot hun recht en zijn met name de directeur en de conciërge kleurrijke personages. Dit keer is er dus geen duidelijke winnaar, beide vertolkingen zijn de moeite waard om gelezen en gezien te hebben.

Ilse Klein
Geschreven door
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.