Mooier op Papier? The Boy in the Striped Pyjamas

De tweede wereldoorlog is aan de gang wanneer de achtjarige Bruno met zijn familie verhuist naar een plek heel ver weg. De onschuldige jongen ziet vanuit zijn kamerraam een boerderij met een groot hek er omheen. Bruno wil graag ontdekkingsreiziger worden en gaat tegen de bevelen van zijn ouders in op onderzoek uit. Bij het hek ziet hij een jongen in een gestreepte pyjama zitten en ze worden vrienden. Hun bijzondere vriendschap is helaas niet zonder verstrekkende gevolgen.

The Boy in the Striped Pyjamas is een boek van John Boyne dat in 2008 verfilmd werd tot een gelijknamige film. De vraag blijft dan altijd: welke versie is beter? Een voordeel van het boek is dat het geschreven is vanuit het perspectief van een auctoriale verteller. Oftewel: het verhaal wordt niet verteld door een ik-persoon, maar door iemand die alles van iedereen weet, zonder dat deze persoon echt bestaat. Hierdoor mis je bij de film niet ineens de vele gedachten van een personage, wat meestal een van de belangrijkste verschillen is tussen een film en een boek. Toch door de gesprekken die Bruno voert en de vragen die hij stelt, zie je wel het hele verhaal vanuit zijn ogen.

mooierOpPapier_boyStripedPyjamas_1

Wat het verhaal zo mooi maakt is dat er, ondanks het grote contrast tussen Bruno en Shmuel, toch een mooie vriendschap ontstaat tussen beide. De ene is de zoon van een Duitse commandant en de andere van een Joodse klokkenmaker. Allebei trots op hun vader, maar de ene bepaalt het lot van de andere. In zijn kinderlijke onschuld heeft Bruno dat niet door en denkt door het zien van een film die het leven in een concentratiekamp schetst als geweldig en zorgeloos, dat Shmuel’s kant van het hek een leuke plek is. Tot aan het einde blijft die onschuld in stand, die het geheel en vooral het einde alleen nog maar droeviger maakt.

“Sitting around miserable all day won’t make you any happier.”

Toch zijn het boek en de film niet perfect, want er zitten bij beide wel degelijk wat punten in waar je je overheen moet zetten om te kunnen genieten van het verhaal. In het echte concentratiekamp vroeger zaten namelijk geen kinderen, want iedereen die niet kon werken werd bij aankomst meteen vergast. Verder zou je Bruno’s onschuld misschien net iets te ver doorgevoerd kunnen vinden, want een achtjarige stelt wellicht wat meer vragen dan Bruno doet. Alhoewel, hij was er helemaal niet in geïnteresseerd en van de verhalen van zijn thuisdocent wilde hij niks weten. In het boek valt dat wat meer op dan in de film, omdat je daar een langere tijd meeleeft met de personages. Bovendien lijkt de periode waarin de vriendschap met Schmuel plaatsvindt in de film een stuk korter dan in het boek.

Het valt eigenlijk lastig te zeggen welke versie van het verhaal het beste is, want ze komen dusdanig overeen dat eigenlijk geen van beide een sterke voorkeur verdient. Eigenlijk is dat een hele mooie uitkomst, want zo kun je door zowel te lezen als te kijken je laten meeslepen door dit verhaal. Iets wat nogal kan storen aan het boek is de eindeloze naïviteit van Bruno, maar in de film is dat minder storend doordat deze een stuk korter is en de periode waarin het zich afspeelt veel minder lang aanvoelt. Uiteindelijk kan het natuurlijk ook geen kwaad om zowel het boek te lezen en de film te kijken, om ze zelf met elkaar te vergelijken.

Geschreven door
Michael is sinds een paar jaar elke week in de bioscoop te vinden, meestal om zich te laten verrassen tijdens de Sneak Preview samen met redactrice Merel. Thuis kijkt hij nog met enige regelmaat oude Nederlandse komedieseries zoals Het Zonnetje in Huis: het verveelt hem echt nooit. Het fenomeen luisterboek vindt hij echt een uitkomst en hij is nog altijd een trouwe Nintendo-liefhebber.

1 reactie

  1. Er zaten wel degelijk kinderen in concentratiekampen tijdens de tweede wereldoorlog! Niet alle kampen waren vernietigingskampen. Ook werden bijvoorbeeld tweelingen in Auschwitz gespaard om tests op uit te voeren vb Eva Kross aka The Girl who forgave the Nazi’s.

    Reageer

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.