Mooier op Papier? The Divergent Series

In een futuristisch Chicago woont Beatrice die, net als alle 16 jarigen, moet kiezen bij welke groepering ze zich wil aansluiten. De stad is verdeeld in de vijf groeperingen: oprechtheid, onverschrokkenheid, eruditie, vriendschap en zelfverloochening. Vanuit een test moet blijken bij welke groepering Beatrice het beste past, maar uit de test komt geen duidelijk antwoord. Beatrice besluit dan te kiezen voor onverschrokkenheid, maar om toegelaten te worden staan haar nog een paar zware tests te wachten.

Met de Divergent trilogie maakte Veronica Roth haar schrijversdebuut. Het eerste deel, Inwijding, schreef ze terwijl ze nog bezig was met haar laatste jaar op de Universiteit. Het boek werd goed ontvangen en de publicatie rechten als ook de filmrechten waren binnen afzienbare tijd verkocht. Het eerste boek verscheen in 2011 in Amerika en een jaar later in Nederland. Het tweede boek verscheen in 2012, en in 2013 volgde het derde boek in Amerika, dat in 2014 in Nederland verscheen. De films lieten iets langer op zich wachten, en het derde boek is zelfs opgesplitst in twee films. Dit brengt het totaal op vier films waarvan de laatste nog moet verschijnen.

This image released by Summit Entertainment shows Shailene Woodley, left, and Theo James in a scene from "Divergent." (AP Photo/Summit Entertainment, Jaap Buitendijk)

De eerste film had oorspronkelijk niet echt een hoog budget, maar doordat The Hunger Games zo’n succes werd besloot Lionsgate om dit op te hogen naar 80 miljoen dollar. Uiteindelijk verscheen in 2014 de eerste film. Deze werd zeker een succes, maar haalde het niet bij The Hunger Games. De film viel toch een beetje tegen. Volgens velen was het te wijten aan het slechte acteerwerk, en anderen vonden het thema net niets. Maar ook voor de lezers van de boeken viel de film erg tegen. Waar hem dat precies in zit is moeilijk uit te leggen. Het boek is mooi geschreven, spannend, en roept een bepaalde sfeer op. Deze sfeer leek echter in de film niet goed over te komen.

De tweede film was ook geen succes te noemen, maar dan moet ook gezegd worden dat het tweede boek ook een beetje tegen viel. En wat gebeurd er als het tweede deel geen succes is? Dan gaan ook minder mensen het derde deel bekijken. Het derde deel van het boek, en zo ook de film, zijn compleet anders dan de voorgaande delen. Je zou het bijna als een los verhaal kunnen gaan zien. Dat er besloten is om het laatste boek in twee delen op te knippen voor de film lijkt een beetje vreemd. En helaas heeft dit er ook voor gezorgd dat de derde film gewoon een beetje traag was. Het is dan ook even afwachten wat ze er nog van gaan maken in de vierde film. Toch komen alle films wat verhaal betreft wel aardig overeen met de boeken. Natuurlijk zijn er hier en daar kleine verschillen, maar deze zijn niet direct noemenswaardig.

In dit geval valt er wel makkelijk te zeggen wat er nou eigenlijk mooier is, want dat zijn overduidelijk de boeken. De films zijn over het algemeen best vermakelijk maar weten niet de sfeer mee te geven die de boeken hebben. Vooral het eerste boek van de reeks was vernieuwend, spannend en gewoon een heerlijk boek om te lezen als je van het young-adult genre houdt. Misschien dat de vierde film nog verrassend uit de hoek kan komen, maar daar zou ik maar niet te veel op rekenen. Jammer maar helaas, de boeken winnen.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.