Mooier op Papier? – The Hobbit

Als regisseur Peter Jackson ergens commentaar op kreeg dan was dat de films van The Lord of the Rings minder achtergrondinformatie bevatten dan de boeken. En dat klopt ook; in het boek werd bijvoorbeeld meer verteld over Midden-Aarde. Bij The Hobbit heeft Peter Jackson het anders aangepakt. Daar besloot hij het boek te verdelen over drie films. Maar is dit wel zo geslaagd?

J. R. R. Tolkien publiceerde in 1937 The Hobbit. Dit boek vertelt het verhaal van de hobbit Bilbo, die samen met een groep dwergen en Gandalf de Grijze op avontuur gaat. The Hobbit is hiermee een introductie voor The Lord of the Rings, wat later Tolkiens grootste succes werd. Peter Jackson regisseerde eerst The Lord of the Rings en begon pas jaren later met het verfilmen van The Hobbit. The Lord of the Rings – The Return of the King verscheen in 2003. Het eerste deel van The Hobbit, An Unexpected Journey, verscheen negen jaar later, op 14 december 2012.

Peter Jackson kreeg veel kritiek op de films van The Hobbit omdat ze te veel overbodige informatie bevatten. Daar kunnen wij het alleen maar mee eens zijn. Het verhaal van 310 bladzijdes is uitgespreid over drie films. Daarom viel te verwachten dat er onnodige toevoegingen aan het verhaal zijn gedaan. Het boek is redelijk rechttoe rechtaan. Bilbo gaat met de dwergen en Gandalf mee op avontuur om de berg te heroveren op de draak Smaug. Onderweg worden ze gedwarsboomd door trollen, goblins, spinnen en elfen. Bilbo heeft zelf nog een avontuur met Gollum. Zo komt hij aan de ring die in The Lord of the Rings een grote rol speelt. Dit verhaal wordt zowel in het boek als in de film duidelijk naar voren gebracht. Maar waar is die kritiek dan op gebaseerd?

1355507746047-cached

Er zijn drie films uitgekomen die ieder drie uur duren. De films bevatten veel overeenkomsten met het boek, maar helaas ook een hoop onnodige informatie. De film bevat een aantal belangrijke ontwikkelingen die in het boek niet voorkomen. Deze ontwikkelingen komen de film bovendien niet ten goede. Zo speelt Radagast de Bruine een hele grote rol in alle drie de films. In het boek wordt er hoogstens één keer gesproken over hem. Wat daar gelijk aan vastgekoppeld zit is Sauron, die ook een rol heeft in de film. In het boek komen hij en Dol Guldur niet eens voor. Het ergste is misschien wel de toevoeging van Legolas. Hij is de zoon van de Elfenkoning die zowel in het boek als in de film voorkomt. In het boek komt Legolas ook niet voor. Peter Jackson heeft geprobeerd om op deze manier kijkers meer richting The Lord of the Rings te sturen. Een kleinere wijziging is de manier waarop Bilbo zijn zwaard heeft gevonden. Ook de manier waarop de trollen in steen zijn veranderd is anders dan in het boek.

Eerlijk is eerlijk, The Hobbit is als boek vele malen beter dan als film. Fans van de films zullen de wijzigingen niet erg vinden, tenzij ze het boek gelezen hebben. Onnodige toevoegingen zoals Legolas en de fysieke aanwezigheid van Radagast voegen weinig toe aan het verhaal. Het is alleen een toevoeging zodat The Hobbit en The Lord of the Rings goed op elkaar aansluiten – ondanks het grote tijdsverschil dat tussen deze films zit. Daarom is de conclusie: The Hobbit is mooier op papier dan op het witte doek.

Sylvano Witte
Geschreven door:
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

reageer

Je e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.