Mooier op Papier? – Thirteen Reasons Why

In 2007 verscheen Jay Asher’s Thirteen Reasons Why. Dit jaar is zijn boek tot leven gebracht in een dertien afleveringen tellende televisieserie op Netflix. De serie heeft veel lovende recensies ontvangen, maar kreeg ook veel negatieve aandacht in de pers. Dit had te maken met gruwelijke beelden die in de serie te zien zijn. Een paar dagen na de release van de serie voegde Netflix de waarschuwing toe aan het intro dat de serie schokkende beelden kan bevatten. De hamvraag is: geeft het boek de lezer hetzelfde gevoel?

Voor wie Thirteen Reasons Why niet kent: het gaat over Hannah Baker, een tienermeisje dat zelfmoord pleegt. Ze laat dertien tapes achter met de redenen waarom zij ervoor koos om zelfmoord te plegen. Iedere tape bevat een reden. De spelregels zijn simpel: de personen die verantwoordelijk zijn moeten de tapes beluisteren en ze vervolgens doorsturen naar de persoon die na hen komt. De tapen belanden uiteindelijk bij Clay Jensen, een tiener die een band heeft met Hannah.

Het boek telt 288 pagina’s en is daarmee aan de korte kant. Het is knap dat de makers van de televisieserie er dertien afleveringen van hebben weten te maken. Dit komt mede doordat er extra informatie aan de serie is toegevoegd. Dit maakt de serie niet per se slechter, omdat het niet helemaal trouw blijft aan het origineel. De ouders van Hannah Baker spelen in de serie een prominente rol door een rechtszaak aan te spannen tegen de school. In het boek is dit niet aan de orde. Daarmee verandert ook de rol van Clay’s moeder. In de serie is zij de advocaat, maar in die rol komt ze in het boek niet voor. De rol van Clay’s ouders is in het boek namelijk zeer beperkt.

13 REASONS WHY

Een ander verschil is de volgorde waarin de hoofdrolspelers in de tapes besproken worden. Clay doet er in de televisieserie ook veel langer over om alle tapes te beluisteren. In het boek doet hij dit in een nacht. Bovendien wordt in de serie al snel duidelijk dat Hannah en Clay hechte vrienden waren, terwijl Hannah in het boek aangeeft dat ze Clay graag beter had willen leren kennen. Ook de zelfmoord van Hannah is anders in beeld gebracht. In het boek wordt gesproken over het nemen van een handvol pillen terwijl het er in de televisieserie een stuk bloederiger aan toe gaat.

Het boek en de televisieserie verschillen dus aanzienlijk van elkaar op een aantal cruciale momenten. Ook is het In de televisieserie snel duidelijk wanneer er gewisseld wordt tussen heden en verleden. Dit is ook logisch door de momenten waarop Hannah in beeld is. In het boek is deze grens minder aanwezig. De cursief geschreven teksten zijn de teksten die Hannah uitspreekt op de tapes. Cursief en normale tekst staan door elkaar in het boek. Dit zorgt voor een minder prettige manier van het boek lezen. Het wordt daardoor zelfs rommelig.

Thirteen Reasons Why is mooier op het witte doek dan op papier. Dit komt vooral doordat de televisieserie is aangepast aan de huidige tijd. Ook het onderscheid tussen heden en verleden komt duidelijker in beeld. Dat het verhaal op een aantal cruciale momenten is aangepast is te begrijpen. De rechtszaak zorgt voor meer binding met de ouders van Hannah en de pijn die zij doormaken. De serie kent daarbij nog een aantal veranderingen ten opzichte van het boek. Beide zijn de moeite waard om te lezen en te bekijken, maar de de televisieserie heeft de voorkeur.

Sylvano Witte
Written by
Sylvano heeft in 2008 Undercover-Gaming opgericht wat in 2013 overging in Undercover-Network en nu Play Watch Read is geworden. In zijn vrije tijd is hij te vinden op de Xbox One, PlayStation 4 of de Nintendo Switch. Naast gamen leest hij ook geregeld een boek en is zijn favoriete schrijver Harlan Coben. Ook pakt hij geregeld een film mee in de bioscoop of ligt hij languit op de bank te bingewatchen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.