Mooier op Papier? de Warcraft Franchise

De wereld van Azeroth wordt opgeschud als er ineens een instabiliteit is ontstaan die de tijdlijn en het universum doet wankelen. Het is aan de tovenaar Rhonin om samen met een van de drakenaspecten Korialstrasz, die Krasus heet in menselijke vorm, te ontdekken wat dit precies is en om het te stoppen. Eenmaal aangekomen wordt Rhonin deze draaikolk ingezogen en komt terecht in een aloud universum, waar de Burning Legion de overhand heeft en verwoede pogingen doet om Azeroth binnen te dringen. Het is aan hem de taak om, samen met Krasus en een meegesleurde orc-veteraan genaamd Broxigar, de Burning Legion tegen te houden zodat de geschiedenis zich niet herschrijft.

De franchise van Warcraft die ontwikkeld is door Blizzard is misschien wel een van de bekendste ter wereld in de game-industrie. Zelfs mensen die niet of nauwelijks gamen hebben al weleens gehoord van World of Warcraft, het enorme MMORPG-spel dat met een maandelijks abonnement online te spelen is. De franchise bestaat momenteel uit de delen Warcraft I t/m III, en World of Warcraft en zijn diverse uitbreidingen. Maar daar houdt deze lucratieve franchise nog niet op: Blizzard heeft ook op basis van deze spellen diverse boeken uitgebracht die de verhaallijnen hiervan fantasievol omschrijven.

Warcraft-III-Shot-01

Hoewel gamers niet per definitie ook lezers zijn en vice versa, is er over het algemeen toch wel een uitzondering bij de Warcraft-reeks. Deze spellen hebben immers allemaal een RPG-basis, wat weer onlosmakelijk is verbonden met de lore(verhaallijn). Al vanaf Warcraft I is er een verhaallijn te ontdekken die, als je het geduld opbrengt het te volgen, toch wel verslavend te noemen is. De vrede in de fantasierijke wereld van Azeroth, met onder andere draken, mensen, orcs, undead, night elves en dwergen, staat telkens weer onder spanning. Het ene moment breken er oorlogen uit tussen de eerder genoemde rassen en hun fundamentele verschillen, het volgende moment moeten deze zelfde rassen over hun verschillen heen stappen om hand in hand te strijden tegen bijvoorbeeld het kwaad van de Burning Legion. Helden als Jaina Proudmoore, Thrall, Rhonin, Broxigar, Malfurion en Tyrande spelen grote rollen en een van hen zal geheid je hart winnen. Maar welke van de twee media is nou beter te noemen of heeft de voorkeur; de spellen of toch de boeken?

WoWScrnShot_012408_233415

Het mooie is dat je hier in feite geen keus hoeft te maken, tenzij je een van de twee media niet leuk vindt. De boeken zijn namelijk voor de verhaallijn extra achtergrond en een verrijking van de spellen. Waar het ene boek eindigt, begint een van de delen van het spel, en andersom. Voorwaarde is dus wel dat je alleen de boeken zal lezen als het verhaal je aanspreekt. Speel je de spellen echter vanwege het spelaspect (ofwel strategy voor de eerste drie delen, dan wel MMORPG voor WoW) en laat je de lore compleet links liggen, dan heeft de boeken lezen totaal geen zin. Wel moet gezegd worden dat je spelenderwijs een hele mooie kijk krijgt in de wereld, en dit het enorm vergemakkelijkt om daarna een boek te pakken, omdat je dan van het verhaal al weet wat je kunt verwachten.

Is Warcraft Mooier op Papier? Ja en nee. De spellen geven je een prima inkijk in de wereld van Azeroth en het verhaal, maar de boeken bieden nét even de verrijking en de uitgebreide omschrijving die het echt tot zijn recht doet komen. Daarnaast is het sowieso aan te raden om zowel de boeken te lezen als de spellen te spelen om het gehele verhaal te weten te komen, want ze vullen beide elkaar aan. Mocht je een van de twee media daarentegen niets vinden is dat ook geen probleem, de boeken zijn prima te lezen zonder de spellen te hebben gespeeld, en vice versa.

Written by
Ilse is iemand die zich graag bezig houdt met het lezen van boeken, het kijken van films en het spelen van games. Tenminste, als ze hier de vrije tijd voor kan vinden, want als moeder van een jong dochtertje en part-time werkzaam bij de overheid is het soms lastig om hiervoor de ruimte te vinden. Ze schrijft al sinds 2012 voor wat toen Undercover-Network was, en maakt sinds april 2016 ook deel uit van de hoofdredactie. Daarnaast is zij ook nog lid van de eindredactie van de site. Een drukke boel dus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.