Naoise Dolan – Lang en gelukkig

Samenvatting
Lang en Gelukkig, van Naoise Dolan, verkent de complexiteit van relaties en het huwelijk aan de hand van het verloofde stel Celine en Luke. Het boek biedt een frisse kijk op het huwelijk door de complexiteit ervan te onderzoeken in plaats van simpelweg te bekritiseren. Door verschillende perspectieven krijgt je als lezer langzaamaan meer inzicht in de drijfveren, emotionele behoeften en verwachtingen van de personages. Hoewel de hoofdpersonages meer diepgang krijgen, blijven andere personages oppervlakkig. Desondanks is het boek toch vermakelijk dankzij Dolan's scherpe dialogen, droge humor en messcherpe observaties.
6.5

En ze leefden nog lang en gelukkig. Zo eindigt bijna elk sprookje. Heb je je wel eens afgevraagd wat er gebeurd in de tijd dat ze nog lang en gelukkig leefden? Hoe dat eruit kan zien? Hoe dat er tegenwoordig uit kan zien? Naoise Dolan geeft een kritische noot in haar boek Lang en gelukkig.

Maak kennis met De Bruid, De Bruidegom, Het Bruidsmeisje, De Bruidsjonker en De Gast. Onze vijf vertellers zijn queer, Iers en niet wie ze zouden moeten zijn.

Celine en Luke, ons pas verloofde stel, horen nog lang en gelukkig te leven. Alleen vindt Celine de piano belangrijker dan huisje, boompje, beestje en gaat Luke serieel vreemd. Phoebe hoort een serieuze baan te zoeken, maar ze werkt liever in een café. Archie, Lukes ex-geliefde, hoort de carrièreladder te beklimmen en Luke uit zijn hoofd te zetten. Toch verzet hij geen stap. Vivian, Lukes beste vriendin en andere ex, observeert de anderen met een klinische blik alsof ze mieren zijn.

Als de dag van de bruiloft nadert en de levens van deze vijf vrienden en geliefden elkaar kruisen, zullen alle personages op zoek moeten gaan naar hun eigen sprookjeseinde. Maar komen daar trouwringen aan te pas?

Celine slikte de woorden in: ben jij eigenlijk gelukkig? Ze waren doorgaans niet zo van het ‘delen van hun gevoelens’.

Lief te hebben

In Lang en gelukkig neemt Naoise Dolan je als lezer mee op een verkenningstocht door de complexiteit van relaties en het huwelijk. In het verhaal draait het om het verloofde stel Celine en Luke, wat de rest van de roman in gang zet met de vraag of ze daadwerkelijk zullen trouwen. Vooral als je er stukje bij beetje achter komt dat voor hun vrienden de aanstaande bruiloft een grote bron van bezorgdheid is.

Inspireren en verwonderen

Lang en gelukkig is geen alledaagse roman. De focus ligt namelijk meer op het samen met jou als lezer uitzoeken wat mensen zoeken en proberen te vinden in het huwelijk, en welke factoren deze beslissingen beïnvloeden. Dit wordt gedaan door jou als lezer in de derde persoon mee te laten kijken met verschillende perspectieven, waardoor je steeds iets meer over de Celine en Luke te weten komt. Het geeft hun langzamerhand meer diepgang en jou meer inzicht op hun de drijfveren, emotionele behoeften en drijfveren.

Het boek is een verfrissende kijk op het huwelijk. Naoise Dolan bekritiseert niet simpelweg het huwelijk en relaties, maar verkent juist de complexiteit en uitdagingen ervan.

‘Nodigen we iedereen uit die bij je ouders in de straat woont?’ vroeg Luke. ‘Je hebt buren en je hebt buren. De Burkes zijn buren’. ‘Juist. We moeten je foute ex uitnodigen omdat deze buren niet zomaar buren zijn, maar buren.’

In ziekte en gezondheid

Ondanks dat de hoofdpersonages meer diepgang krijgen door andere perspectieven, krijgen andere personages geen diepgang. Zij blijven oppervlakkig en zullen daardoor niet als echte mensen aanvoelen, maar meer als karikaturen. Daarnaast voelt het hoofdstuk vanuit Luke ongeloofwaardig. Dit hoofdstuk kan als saai worden ervaren omdat het grotendeels herhaald wat er in de voorgaande hoofdstukken is beschreven.

Waarderen

Toch is Lang en gelukkig een vermakelijke roman te noemen. Naoise Dolan haar scherpe dialogen, droge humor, metaforen en messcherpe observaties dragen daar grotendeels aan bij. Ze slaagt erin om complexe thema’s op een toegankelijke en vermakelijke manier te behandelen.

Naoise Dolan - Lang en gelukkig

Lang en gelukkig

Lang en gelukkig is een niet alledaagse roman, die een onderzoekende blik werpt op relaties en het huwelijk. Deze roman wil je overslaan als je niet houdt van een niet alledaagse roman, verschillende perspectieven en een kritische- en ironische toon. Lang en gelukkig wil je lezen als je houdt van scherpe dialogen, droge humor en een originele en kritische blik op relaties en het huwelijk.

Geschreven door
Vanaf jongs af aan leest Shanne graag boeken. Haar favoriete genres zijn: thrillers, fantasy, mysterie en (historische) romans. Daarnaast laat ze zich graag verrassen door andere genre boeken als het verhaal haar aanspreekt. Inmiddels speelt ze ook wel een game of twee en kijkt ze tevens graag een film of serie.

Wat is jouw mening?

0 0

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.