In 2019 elke week een nieuw boek?
Elk jaar mag lezend Nederland zich weer melden bij de NS publieksprijs in de hoop een plekje in de jury te bemachtigen. Elk jaar worden er dan ook tientallen, zo niet honderden mensen teleurgesteld als zij niet worden gekozen. De mensen die wel in de jury zitten moeten vervolgens in spanning afwachten welke boeken zij streng mogen bekritiseren. De CPNB laat namelijk niets, maar dan ook NIETS, los over de genomineerde boeken tot het moment waarop de jury wordt geïnstalleerd. Vorig jaar zal de kernjury wellicht een beetje teleurgesteld zijn geweest. Van de zes boeken zaten er maar liefst drie sportboeken bij en won Michel van Egmond (alweer?) met een boek over Gijp. Dat moest dit jaar anders, en hoe. Een prachtige lijst met boeken maakt dit jaar kans om de NS publieksprijs 2018 te worden, maar… Wat als je die boeken eigenlijk helemaal niet gelezen hebt? Blind stemmen om alleen maar kans te maken op een jaar lang, elke week (ja echt, elke week) een gratis boek te winnen gaat menig boekenworm toch net iets te ver. Om iedereen wat opheldering te geven en mensen met een gerust hart te laten stemmen hebben we dit overzicht voor je. Dan weet je toch nog waar de boeken over gaan.
Astrid Holleeder – Dagboek van een getuige
Dagboek van een getuige is het vervolg op het in 2016 verschenen boek Judas. In dit boek beschrijft Astrid de gevolgen die het heeft gehad om tegen haar broer te getuigen. Het boek geeft een inkijkje in de werkwijze van justitie en hoe die werkwijze tekort schiet in het beveiligen van Astrid, haar zus Sonja en moeder Stien.
Astrid, die voorheen als advocaat werkte, kan haar normale werkzaamheden niet meer voorzetten omdat zij haar leven niet meer zeker is. Hoe ga je daar als persoon mee om? Hoe leg je aan je kleinkinderen uit dat je niet met ze mee kan en wat als je elke dag moet vrezen voor je leven?
Tommy Wieringa – De Heilige Rita
Paul Krüzen woont al bijna vijftig jaar samen met zijn vader in een Saksische spoorboerderij buiten Mariënveen. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis, een gebeurtenis die een reeks in gang zette. Na de Rus volgden de Chinezen die de snackbar en het café in het dorp overnamen.
De heilige Rita is het verhaal over een dorp dat langzaam uitgestorven raakt. Voor betaalde liefde gaat Paul de grens over waar hij in het bordeel verstrikt raakt in een conflict wat hem dwingt zijn verscholen positie in het leven te verlaten.
Griet op de Beeck – Het beste wat we hebben
Het beste wat we hebben is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan. Over hoever de schaduwen van het verleden reiken, over wat de mens kan doen in een wereld zoals die nu is. Het is het eerste deel van een trilogie waarin Op de Beeck een voor haar erg belangrijke thematiek wil uitspitten. Sommige dingen zijn niet simpel te vertellen, daarom geeft de trilogie vanuit drie verschillende perspectieven dezelfde problematiek weer.
Esther Verhoef – Nazomer
Ze is maar liefst acht (!) keer genomineerd, maar heeft de prijs nog nooit gewonnen. Zal 2018 dan eindelijk haar jaar zijn? Dit jaar is Esther Verhoef genomineerd met het boek Nazomer. Modeontwerpster Vivian staat op het hoogtepunt van haar carrière. Vlak voordat ze de rode loper betreedt in Parijs krijgt ze schokkend nieuws. Het dwingt haar tot nadenken over haar leven en een ingrijpende gebeurtenis die ze al jaren verdringt. Deze thriller gaat over de jonge Claudia die haar leven omgooit en verder gaat als Vivian, maar welke gevolgen brengt dat met zich mee?
Saskia Noort – Stromboli
Ook Saskia Noort is geen onbekende van de NS publieksprijs, maar dit is de eerste nominatie voor een roman. Stromboli gaat over Sara die definitief besluit haar gezin te verlaten nadat haar man weer eens een ‘uitschieter’ heeft gehad. In plaats van opgevangen te worden door een vangnet raakt Sara geïsoleerd en krijgt ze te maken met veel onbegrip. Daarop besluit ze naar het Italiaanse schiereiland Stromboli te gaan waar ze onder leiding van een goeroe weer probeert tot zichzelf te komen. Deze frisse start mondt alleen al snel uit in een afdaling naar haar verleden.
Hendrik Groen – Zolang er leven is
Hendrik Groen werd dit jaar vertolkt door Kees Hulst en maakte zo zijn entree op de Nederlandse televisie. Zolang er leven is is het vervolg op het boek Pogingen iets van het leven te maken die eerder de NS publieksprijs heeft gewonnen. In het tweede deel volgen we Hendrik via zijn nieuwe dagboek. Van tijd tot tijd valt het Hendrik allemaal maar zwaar en bespaart hij niemand in dit dagboek – ook zichzelf niet.
Weet je al waar je op wilt stemmen? Laat het dan hier weten en vier het lezen! Je maakt dan kans op elke week een gratis boek, en dat voor een jaar lang! Make your inner bookwurm happy and vote.
Mocht je trouwens voortaan altijd willen weten waar de nieuwste boeken over gaan, volg ons dan! Wij houden je op de hoogte van niet alleen de nieuwste boeken, maar ook games, films en series.