Uit den Ouden Doosch is een rubriek waarin we elke week een boek, film, serie of game die al een tijd uit is en weer eens ter sprake mag komen in de schijnwerpers zetten. Lies We Tell Ourselves is de tweede Uit den Ouden Doosch van 2019 en het is een meeslepende en pijnlijk realistische young adult. Benieuwd waar het boek over gaat en wat er zo bijzonder aan is? Lees dan snel verder!
Discriminatie en onderdrukte gevoelens
In 1959 is de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging erg actueel. De strijd tegen de juridisch vastgelegde rassenscheiding en de discriminatie die plaatsvond in die tijd vind je ook terug in Lies We Tell Ourselves. Het boek gaat namelijke over Sarah. Sarah is een van de eerste zwarte studenten op een school waar voorheen alleen maar witte studenten op zaten. Niemand wil Sarah op Jefferson High. Het schoolhoofd niet, de docenten niet en de studenten al helemaal niet. Een van die studenten is Linda, de dochter van een van de grootste voorstanders van de rassenscheiding. Linda is er dan ook fel op tegen als Sarah arriveert op Jefferson High.
Sarah en Linda zouden elkaar moeten verachten, maar hoe meer ze met elkaar opschieten, hoe minder hun verschillen wat voor hen uitmaken. Beide meiden beginnen gevoelens te krijgen waarvan ze niet wisten dat ze deze konden voelen. Zoiets hebben ze namelijk nog niet eerder gevoeld. Ondanks dat zijn ze beide vastbesloten om deze gevoelens te negeren. Het is één ding om voor jezelf op te komen in een onrechtvaardige wereld, maar het is iets heel anders om doodsbang te zijn voor wat er in je eigen hart leeft.
Even though she’s a GIRL. Even though she’s COLOURED. I want to keep kissing Sarah forever.
Hartverscheurend
Lies We Tell Ourselves is een bijzonder en hartverscheurend boek. Het schetst een erg realistisch beeld van hoe erg witte mensen in die tijd tegen zwarte mensen waren en hoe ver sommigen hierin gingen. Als zwart persoon was het in die tijd tegelijkertijd een positieve en een negatieve situatie als je naar een witte school werd gestuurd. Witte scholen werden namelijk geportretteerd als betere scholen, omdat hier meer geld heen ging. De prijs die je ervoor betaalde was vreselijk. Zwarte mensen werden gepest, getreiterd en behandeld als dieren in plaats van mensen. Kracht, dapperheid en doorzettingsvermogen zijn woorden die goed passen bij de (met name zwarte) personages in het boek. Het is dan ook belangrijk om dit boek (en andere boeken zoals deze) te lezen, zodat je een goed inzicht krijgt van hoe mensen hedendaags nog steeds beïnvloed worden door de manier waarop we vroeger met elkaar omgingen.
Ook laat het boek goed zien hoe het was als je in die tijd gevoelens had voor iemand van hetzelfde geslacht. Het is bijzonder om te zien hoe de personages in het boek daarmee omgaan. Je kunt je bijna niet voorstellen hoe het zou zijn om in die tijd geleefd te hebben en dit te moeten meemaken, maar door de manier waarop Talley schrijft, wordt je er wel degelijk in meegezogen. Het komt erg realistisch over en sommige delen doen bijna pijn als je aan het lezen bent. Talley zet het verhaal erg emotioneel, maar zeer zeker ook heel krachtig neer. Het is erg goed geschreven en de verhaallijn is origineel. Dit boek is eigenlijk wel een must-read.
Elk hoofdstuk begint met een leugen die slaat op de gebeurtenissen in het desbetreffende hoofdstuk. Er is met name geschreven vanuit de personages Sarah en Linda, waardoor je beide kanten van het verhaal ziet en ook meekrijgt hoe zij worden beïnvloed door hun omgeving. Hierdoor leer je de twee meiden beide kennen en begrijp je ook beter waarom ze doen wat ze doen. Lies We Tell Ourselves is een meeslepend verhaal dat je zeker gelezen moet hebben. Achterin het boek staan nog een aantal vragen die je kunt bespreken met andere lezers of in een boekenclub. Deze vragen zorgen ervoor dat er nog meer diepgang wordt gecreëerd in het verhaal en dat je er zelf ook nog meer over gaat nadenken.
Robin Talley
Robin Talley is opgegroeid in Roanoke, Virginia. Ze is geboren in 1990 en heeft zelf de rassenscheiding niet meegemaakt op deze manier, maar ze heeft veel research gedaan. Door deze research heeft ze toch een pijnlijk realistische young adult kunnen schrijven. Ze woont samen met haar vrouw en hun dochter in Washington, D.C. en ze houdt zich erg bezig met sociale rechtvaardigheid, gelijke rechten en LGBTQ+ en schrijft hier ook graag over.