In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het weer de beurt aan Ilse, die het boek De Stam van de Holenbeer nog eens uit de kast trok.
In De Stam van de Holenbeer volgen we het verhaal van het kleine meisje van vier jaar oud: Ayla. Zij raakt door een aardbeving in een klap haar familie kwijt, en is vanaf dan volledig op zichzelf aangewezen in de ongerepte prehistorische wereld. Dwalend door de bossen gaat ze naarstig op zoek naar voedsel en water om te overleven, wat amper tot niet lukt. Als dan tot overmaat van ramp ook nog haar been opengekrabd wordt door een holenleeuw, is zij op sterven na dood en lijkt haar lot bezegeld. Maar is dit ook zo?
De Amerikaanse schrijfster Jean M. Auel ( meisjesnaam Jean Marie Utinen) is geboren op 18 februari 1936 in Chicago Illinois. Zij is afgestudeerd aan de universiteit van Portland Master of Business, en woont momenteel in Portland Oregon. Ze is uitsluitend bekend van de Aardkinderen reeks maar deze is immens populair. Het eerste boek was dit pareltje en verscheen in 1980 al. Hierna volgden nog vijf delen, waarvan het laatste deel, Het Lied der Grotten, uitkwam in 2011.
Hoewel dit boek al bijna veertig jaar oud is, wordt het verhaal van Ayla totaal niet belemmerd door oubolligheid of omdat het verhaal inmiddels gedateerd is geraakt. Zelfs nu nog weet Jean M. Auel je met haar boek volledig te vervoeren naar het prehistorische landschap van Europa en Wit Rusland, ten tijde van de ijstijd. Dit geeft het boek nog zoveel meer dimensie dan een normale roman. Want naast het verhaal van Ayla, dat op zich al steengoed in elkaar steekt, heeft Auel zich enorm verdiept in de wetenschap van de prehistorie. Dit zorgt ervoor dat het verhaal zó realistisch aanvoelt, dat je je bijna kunt voorstellen dat Ayla echt heeft bestaan in die tijd.
Ze groeit op als Cro-magnonmens (de mens zoals die nu alleen nog bestaat) binnen een stam van Neanderthalers. Hierin worden duidelijk de verschillen tussen de soorten kenbaar gemaakt, op een aanneembaar realistische manier. Ayla moet keer op keer bewijzen dat ze binnen de stam thuishoort. Ze wil daar blijven, omdat ze de vrouw die haar heeft gered, als moeder is gaan beschouwen. Daarnaast zorgt het open einde van dit boek met een gigantische cliffhanger ervoor dat je deel twee het liefst diezelfde dag nog in huis haalt.
De Stam van de Holenbeer is het eerste deel van de zesdelige reeks De Aardkinderen. In dit boek volgen we Ayla, die als klein meisje al wees is geworden en moet zien te overleven in een prehistorisch Europa. Het boek bestaat al bijna veertig jaar, maar is vandaag de dag nog steeds een geweldig boek om te lezen, zowel informatief als spannend en emotioneel. Daarom mag met recht gezegd worden dat dit een ultiem Pareltje Onder het Stof is.