Pareltjes onder het stof: Sprookjes van Grimm

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het weer de beurt aan Lisa. Zij trok een oud en vertrouwd sprookjesboek uit de kast.

Uitgeverij Deltos Elsevier Amsterdam-Brussel heeft jaren geleden een prachtversie uitgebracht van de sprookjes van de gebroeders Grimm. Wie is er niet opgegroeid met deze wereldberoemde sprookjes? Van Assepoester tot Doornroosje en van Klein Duimpje tot Repelsteeltje – de gebroeders Grimm hebben klassiekers voortgebracht. In deze bundel staan prachtige illustraties van Janusz Grabianski. Een ware aanwinst naast de sprookjes.

Wat deze bundel namelijk zo’n pareltje maakt, is de vormgeving. De prachtige illustraties spreken tot de verbeelding, onder andere door de opvallende kleuren. De illustraties zijn in een waterverfstijl. Dat geeft een concreter beeld van het verhaal, maar geeft ook genoeg ruimte om je fantasie te gebruiken. Het is een ideale middenweg tussen het exact uitbeelden van het verhaal en de lezer zelf een beeld laten vormen. De man die bedankt dient te worden voor deze ideale illustraties is Janusz Grabianski. Deze Poolse illustrator heeft naam gemaakt in de Duitse kinderboekenwereld. Hij is vooral geliefd vanwege zijn aquareltekeningen. Echt lang hebben we helaas niet van zijn kunsten kunnen genieten; hij is slechts 47 jaar oud geworden.

De gebroeders Grimm schreven hun sprookjes oorspronkelijk in het Duits, maar er zwerven inmiddels honderden vertalingen door de wereld. Dat geeft maar weer eens aan hoe ongelooflijk populair de sprookjes zijn. Ook deze bundel is in meerdere talen verschenen, waaronder Italiaans, Spaans en natuurlijk Nederlands. Aangezien de bundel uit de jaren ’70 stamt, lijkt deze vertaling hier en daar misschien wat oubollig. Tegelijk is dat juist ook deel van de charme. De sprookjes zijn immers ook al honderden jaren oud en een licht oubollig tintje lijkt daarbij prima op z’n plaats.

Heb je dus een keer zin in nostalgisch mooie verhaaltjes? Pak dan je sprookjesboek weer eens uit de kast. Is er binnenkort een neefje, nichtje, buurmeisje, broertje, kennis jarig? Speur de boekenwinkels eens af naar deze prachtige bundel. Je moet er misschien eerst een beetje stof vanaf blazen, maar dan heb je ook wat!

Written by
Lisa is behoorlijk vaak met haar neus in de boeken te vinden. Tegenwoordig meestal voor haar rechtenstudie, maar gelukkig ook vaak genoeg voor haar plezier. In haar vrije tijd staat er meestal wel ergens in huis een serie op en ze is een absolute Marvel-geek. Bij Play Watch Read combineert ze met groot plezier al deze grote liefdes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.