Pareltjes onder het stof: Ned Vizzini – It’s kind of a funny story

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het de beurt aan Siska, die het boek It’s kind of a funny story van Ned Vizzini uit haar kast plukte. 

Craig Gilner is een ambitieuze tiener in de stad New York City. Hij is vastberaden om succesvol te zijn in het leven. Dat houdt dus in dat hij goede cijfers moet halen, zodat hij naar een goede school kan om een goede baan te krijgen. Maar zodra Craig op Manhattan’s Executive Pre-Professional High School zit, wordt de prestatiedruk hem teveel. Hij stopt met eten en slapen en hij komt op het punt dat hij bijna zelfmoord pleegt. Daardoor realiseert Craig zich dat er iets niet is zoals het hoort. Hij meldt zichzelf bij een psychiatrisch ziekenhuis, waar hij te maken krijgt met een transseksuele seksverslaafde, een meid die zichzelf in haar gezicht heeft gesneden met een schaar en iemand die zichzelf tot president heeft benoemd. “Waar ben ik nou weer beland?” gaat er rond in Craig’s hoofd. Uiteindelijk is het voor Craig mogelijk om zijn angsten en depressies onder ogen te zien.

Bron: It’s kind of a funny story (film).

Depressie is het hoofdonderwerp in het boek, maar hoop, kracht, liefde en de wil om te leven spelen ook een grote rol. Ned Vizzini brengt het verhaal op een hele grappige, maar ook realistische manier over. It’s kind of a funny story is dan ook deels gebaseerd op Vizzini’s eigen leven, aangezien hij het heeft geschreven kort na zijn eigen ervaring in een psychiatrisch ziekenhuis. Misschien is de schrijfstijl wat aan de simpele kant, maar dat zorgt er juist voor dat je goed en makkelijk weg kan duiken in het verhaal en in de complexere personages. De personages zijn goed uitgewerkt en hebben een redelijke achtergrond. De cover van het boek is erg uniek en geeft het verhaal nog meer kracht. Ondanks dat Ned Vizzini er zelf niet meer is, voelt het alsof hij met dit boek wil zeggen dat er altijd hoop is, zelfs als je depressieve gevoelens of suïcidale gedachten hebt en je juist het gevoel hebt alsof er geen hoop meer is. Door middel van dit boek erkent hij de depressieve gevoelens die iemand kan hebben en hij laat je weten dat deze gevoelens oprecht zijn. Het is alsof hij zegt: “Ik ben er voor je en we komen er wel doorheen.”

In 2012 stond It’s kind of a funny story op nummer #56 van de “100 Best-Ever Teen Novels” bij National Public Radio (NPR). Dit is een van de redenen dat het boek verfilmd is. De titel van de film is hetzelfde als de titel van het boek. Craig wordt gespeeld door Keir Gilchrist. Andere acteurs in de film zijn onder andere: Emma Roberts, Zach Galifianakis, Lauren Graham en Jeremy Davies. Qua plot verschilt de film niet echt van het boek, maar in de film hebben de personages wel minder diepgang dan in het boek. De film zorgt, evenals het boek, voor een goede kijk op de problemen die bij depressie kunnen spelen en hoe iemand met deze problemen om kan gaan. Het boek én de film zijn beide aan te raden.

It’s kind of a funny story is één van de vier boeken van Edison Price Vizzini, beter bekend als Ned Vizzini. Vizzini was een Amerikaans schrijver van boeken voor jongvolwassenen. Ook schreef hij voor kranten en voor de televisie. Hij brak al door op jonge leeftijd. Hij was namelijk nog geen twintig jaar toen zijn eerste boek genaamd Teen Angst? Naaah… uit kwam. Depressie speelde een grote rol in het leven van Vizzini. Helaas heeft Vizzini hierdoor op 32-jarige leeftijd zelfmoord gepleegd. Samen met zijn vrouw, Sabra Embury, en zijn zoontje woonde hij in Los Angeles. Hij gaf vaak gastcolleges op hogescholen en probeerde er voor te zorgen dat mensen wisten dat er wel degelijk hulp is voor mensen die kampen met depressie en suïcidale gedachten.

Ben of ken jij iemand die aan zelfmoord denkt? Kijk dan op de website van 113 online zelfmoordpreventie: www.113.nl of bel 0900-0113 (5 cent per minuut + je eigen belkosten).

Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.