Pareltjes Onder Het Stof: Willem van Toorn – Heer Doos

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Anne herlas Heer Doos, van Willem van Toorn.

Zomaar ineens is het uit tussen Erwin en Els. Erwin heeft het hier erg moeilijk mee. Dat brengt hem ertoe om even vakantie van het leven te nemen.  Hij gaat niet meer naar school en brengt zijn tijd door in een park in de stad – Het Bolwerk. Het Bolwerk wordt bevolkt door zwervers. Het zijn eigenaardige figuren. Sommigen lopen erbij als levende voddenbalen. Er zijn junks. Maar ook mensen die in de stad wat geld proberen te verdienen door muziek te maken, of als levend standbeeld. Ook is er de ‘hophop-man’. Ooit was hij een succesvol reclamemaker, nu scharrelt hij op Het Bolwerk.

Een plek waar ze hem met rust laten, en wat figuren waar hij niet bang voor hoeft te zijn.

De eigenaardigste figuur van allemaal is ‘Heer Doos’. Hij valt nogal uit de toon bij de andere zwervers. Heer Doos is een deftige man van gevorderde leeftijd. Hij draagt een pak en leest moeilijke boeken. Hij heeft een statige herenfiets en een laptop bij zich. Hij woont in een doos met een deur en een raam erin. Geleidelijk ontstaat er een vriendschap tussen de oude man en de jonge Erwin. Ze zijn ‘nepzwervers’. Twee teleurgestelde zielen die in het park bijkomen van de tegenslagen in het echte leven.
Ook is er een fotografe, Anita. Ze is begin twintig en rijdt op een motor. Vanaf de dijk maakt ze foto’s van de zwervers. Aanvankelijk vindt Erwin haar een beetje vervelend, maar als hij met Anita aan de praat raakt, maakt de irritatie al snel plaats voor vriendschap.

“Misschien spijbelen ze hier allemaal wel”, zei Heer Doos. “Niet van school, maar van het gewone leven. Met zijn gewone spelregels.”

Dan komt er een dag met zware regenval. De doos van Heer Doos raakt helemaal verregend. En wat nog veel erger is: Heer Doos wordt ziek. Hij krijgt longontsteking. Fotografe Anita neemt de oude zieke man in huis. Erwin trekt ook bij haar in, en samen zorgen Anita en Erwin voor Heer Doos.

Maar hoe komt zo’n heer in een stadspark tussen de zwervers terecht? Wat heeft hem ertoe bewogen om in een doos – met een raam – te gaan wonen? Erwin komt er achter dat Heer Doos in werkelijkheid een baron is. Zijn op geld beluste kinderen hebben hem zijn huis uit gejaagd. Erwin wil hem helpen om zijn huis terug te krijgen. Samen met Anita en zijn schoolvriend Douwe smeedt Erwin een plan. Ze chanteren de kinderen van Heer Doos. Hun actie slaagt: Heer Doos – inmiddels weer opgeknapt – kan naar huis. Ook Erwin is er weer klaar voor. Er is iets moois opgebloeid tussen Anita en hem. Zijn vriendschap met Heer Doos heeft hem sterker gemaakt.

Boekcover Heer Doos, Willem van Toorn

Heer Doos, boekcover

Hoewel Heer Doos eigenlijk een jeugdboek is, is het ook voor volwassenen zeer interessant. De behoefte om ‘pauze te nemen’ van het leven kan op elke leeftijd naar boven komen. Tegelijkertijd geeft dit verhaal een interessante draai aan hoe iemand naar zwervers kan kijken. Vaak worden zij toch gezien als hinderlijke personen. Als lapzwansen, wier situatie dikwijls een ‘eigen schuld, dikke bult’-reactie oproept. Dit boek leert je dat zwervers ook gewoon mensen met een verhaal zijn. Mensen die een reden hebben om te leven zoals ze leven. Door omstandigheden gedwongen, of omdat dingen gewoon te vaak verkeerd zijn gegaan. Willem van Toorn belicht deze wereld op een mooie manier. Hij geeft een frisse blik met hier en daar een filosofische inslag. In het boek worden niet alle ‘soorten zwervers’ vergoelijkt. Maar alleen al het besef dàt er ‘soorten zwervers’ zijn is verrijkend. Het boek is al 20 jaar oud, maar is nog altijd interessant en relevant. Bovenal is dit boek, mede dankzij de vlotte schrijfstijl en de buitengewone setting, gewoon heel leuk om te lezen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.