Pareltjes Onder het Stof: Agatha Christie – En toen waren er nog maar…

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het weer de beurt aan Merel die op zoek ging naar één van de eerste detectives die ze ooit las, ‘En toen waren er nog maar …’ van Agatha Christie.

De aller eerste vertaling van het boek in het Nederlands had een heel andere titel dan nu. Het boek heette ’Tien kleine negertjes’ en was een exacte vertaling van de oorspronkelijke Engelse titel: ‘Ten Little Niggers’ dat in 1939 werd uitgegeven. Later, in 1965, veranderden de Engelsen de titel nog naar Ten Little Indians. In Amerika is de titel altijd ‘And then there where none’ geweest, wat later ook in Engeland aangehouden werd. In 2004 werd de titel ook in Nederland veranderd, want Tien kleine negertjes kon natuurlijk echt niet meer. Sindsdien heet deze spannende detective ‘En toen waren er nog maar…’. Het boek dankte zijn eerste naam aan een oud kinderversje waarbij er elke keer een negertje verdween. Dit versje hangt in elke slaapkamer in het grote huis waar dit verhaal zich afspeelt.

WARNING: Embargoed for publication until 00:00:01 on 03/12/2015 - Programme Name: And Then There Were None - TX: n/a - Episode: n/a (No. n/a) - Picture Shows: - (C) Mammoth Screen - Photographer: Robert Viglasky

Ook in het verhaal verdwijnt er elke keer iets, net als in het rijmpje. Aan het begin staan er nog tien beeldjes op de tafel, overeenkomstig met het aantal aanwezigen in het huis op een eiland. Gedurende het verhaal verdwijnt er echter elke keer een beeldje als één van die aanwezigen plotseling overlijdt. Het verhaal begint met de aankomst van acht heel verschillende gasten op een klein eilandje. Elk zijn ze daar omdat ze een uitnodiging ontvangen hebben van een vage kennis. Maar waarom zijn ze daar precies? Eenmaal aangekomen op het eiland blijkt de gastheer niet aanwezig en kunnen de gasten ook niet meer weg. Ze zijn alleen met de butler en de kokkin, wat in totaal dus tien personen maakt. Op de eerste avond worden de aanwezigen er door middel van een grammofoonplaat op gewezen dat ze elk beschuldigd worden van een misdaad. Direct hierna valt de eerste persoon dood neer.

Ook de volgende ochtend is er weer iemand overleden en dit maakt eigenlijk wel duidelijk dat er een moordenaar in het midden is. Is het de butler of de kokkin? Of toch één van de gasten? Wie het is, blijft natuurlijk totaal onduidelijk, zowel voor de gasten als voor de lezer van het boek. En dat maakt dit boek ook meteen zo ontzettend spannend en intrigerend. Hoe oud het boek ondertussen ook is, het blijft een steengoede detective. Agatha Christie is dan ook niet zomaar een schrijfster natuurlijk, ze is waarschijnlijk één van de meest succesvolle auteurs aller tijden. Ze schreef talloze detectives, maar ook toneelstukken en romans. Vooral bekend zijn haar personages Hercule Poirot en Miss Marple. Vele boeken van haar werden verfilmd of er werd een serie over gemaakt. Ook dit boek werd meerdere malen verfilmd en in 2015 kwam de BBC zelfs nog met een nieuwe miniserie van dit boek, And Then There Where None.

91zogk88yrl-_sl1500_

Dat dit boek het zeker verdient om een plekje in de Pareltjes Onder Het Stof-rubriek te krijgen dat mag wel duidelijk zijn. Ondanks dat het verhaal al 77 jaar oud is, blijft het enorm spannend. Het taalgebruik is natuurlijk wel erg oubollig en duidelijk is het wel direct dat dit boek in een heel ander tijdperk geschreven is, maar dat maakt het boek niet minder goed. Deze detective is misschien wel de beste in zijn genre en is zeker een boek dat elke detectiveliefhebber gelezen moet hebben. Dat er vorig jaar door de BBC nog een miniserie van gemaakt is, zegt ook eigenlijk wel genoeg. Een fantastisch verhaal dat spannend blijft tot de laatste bladzijdes. Denk jij er op tijd achter te kunnen komen wie de moordenaar is?

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

2 Reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.