In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het weer de beurt aan Merel die een passie heeft voor computers. Ze besloot daarom een boek van Dan Brown tevoorschijn te halen, Het Juvenalis Dilemma.
De NSA heeft een supercomputer die niets anders doet dan het kraken van in code verstuurde berichten via het internet. De TRANSLTR, zoals deze computer heet, is zo goed dat hij alle codes binnen drie uur weet te kraken. Maar dan wordt Susan Fletcher op haar vrije dag naar haar werk geroepen. Het blijkt dat de TRANSLTR al meer dan vijftien uur bezig is om een code te kraken. de code lijkt onbreekbaar. Susan Fletcher ontdekt dat de NSA gechanteerd wordt met deze code die zo ingenieus is dat er een ramp dreigt als terroristen en criminele netwerken hem in handen krijgen. Gevangen in een storm van geheimen en leugens vecht Fletcher om de NSA, een dienst waarin ze gelooft, te redden. Aan alle kanten loert verraad, en uiteindelijk blijkt er nóg meer op het spel te staan dan haar werk en haar land…
Dan Brown is een schrijver die de meeste mensen wel zullen kennen. Hij werd wereldberoemd met zijn boek De Da Vinci Code, maar Het Juvenalis Dilemma was eigenlijk zijn eerste boek. Dan Brown heeft een grote fascinatie voor geheimzinnige codes en voor de werkwijze van de inlichtingendiensten. Dit is ook in zijn meeste boeken terug te vinden. Hij gaat graag op reis en gebruikt deze reizen ook om onderzoek te doen. Zo is hij veel in Italië te vinden, een land waar al meerdere boeken van hem zich afspeelden. De meeste reizen en onderzoeken doet hij samen met zijn vrouw Blythe, die kunsthistorica en schilderes is. Zelf heeft hij Engelse literatuur en kunstgeschiedenis gestudeerd.
Het Juvenalis Dilemma is een boek dat je gelijk vanaf het begin al mee laat leven met de karakters. Susan Fletcher speelt de hoofdrol in dit boek maar ook haar vriend David Becker speelt een grote rol. De karakters hebben veel diepgang en zijn goed omschreven net zoals eigenlijk alles in het boek. Lezers van andere boeken van Dan Brown zullen de schrijfstijl dan ook direct herkennen. Al zijn boeken zijn vlot geschreven, maar toch vol met details. Dit maakt dat eigenlijk elk boek van Dan Brown zeer de moeite waard is om te lezen. Het Juvenalis Dilemma is dan ook vanaf het begin tot einde spannend en leest makkelijk weg. Gedurende het verhaal komt het een na het andere complot voorbij, totdat echt totaal onduidelijk is wat je nog moet geloven. Maar gelukkig komt aan het einde weer alles samen en krijgen we een bevredigend antwoord op alle vragen.
‘Het is een kluis van Biggleman,’ stamelde Susan vol ontzag. Strathmore knikte. De kluis van Biggleman was een hypothetisch cryptologisch scenario waarbij een bouwer van kluizen een ontwerp maakt voor een kluis die niet te kraken is. Hij wil het ontwerp geheimhouden, dus bouwt hij de kluis en bergt het ontwerp erin op.
Het Juvenalis Dilemma is wel heel anders dan bijvoorbeeld De Da Vinci Code of Het Bernini Mysterie en dat komt vooral omdat Dan Brown hier niet terugvalt op zijn kennis van kunst, geschiedenis of de bijbel. Het gaat hier om een overheidsinstantie en een supercomputer en het speelt zich compleet af in het heden. Eigenlijk zou je bijna kunnen zeggen dat Dan Brown misschien wel een voorspellende gave heeft gehad. Het boek werd namelijk al in 1998 geschreven, ver voor het hele voorval rond Snowden. Het boek doet echter erg hieraan denken en voorspelde eigenlijk al dat dit er een keer aan zat te komen. Interessant dus om dit boek eens terug te lezen met dat in gedachten.
Eigenlijk verdient elk boek van Dan Brown het wel om een keer gelezen te worden, en met zijn verschillende thema’s is er ook altijd wel een boek te vinden dat aanspreekt. Het thema in Het Juvenalis Dilemma is dus duidelijk encryptie, computers en inlichtingendiensten. Voor de liefhebber hiervan dus een absolute aanrader. Wel voelt het boek in deze huidige tijd misschien wat gedateerd want de wereld van de technologie heeft intussen natuurlijk een enorme sprong genomen. Toch blijft het zeker de moeite waard om te lezen, al is het maar omdat het zo enorm goed in elkaar steekt, zo vlot weg leest en ontzettend spannend is.