Pareltjes Onder het Stof: David Baldacci – De Provocatie

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het weer de beurt aan Merel die één van haar vele boeken van David Baldacci uit haar kast trok.

John Puller is een voormalig militair die nu werkt voor de US Army’s Criminal Investigative Division. Als er in een klein plattelandsdorpje een militair en zijn gezin bruut vermoord worden, dan wordt Puller op de zaak gezet om deze op te lossen. Hij moet hiervoor samenwerken met de plaatselijke vrouwelijke rechercheur die het onderzoek leidt, Sam Cole. Terwijl ze beiden hun best doen om de zaak op te lossen komen ze er achter dat er veel meer achter deze moorden schuilgaat dan men ooit had kunnen vermoeden. Ze moeten uiteindelijk uitkijken voor hun eigen leven, maar ook voor het leven van heel veel landgenoten.

david-baldacci-bestseller

Het boek begint met veel afkortingen en militaire termen, die soms wel even toegelicht worden maar toch voor enige verwarring kunnen zorgen als je hier niet mee bekend bent. Langzaam maar zeker lukt het echter wel om de meeste afkortingen te ontcijferen en te onthouden en dat is ook handig voor de volgende boeken. De provocatie is namelijk het eerste boek uit een reeks boeken die over de voormalig militair John Puller gaan. Als onderzoeker werkt hij steeds weer aan een interessante zaak en schrijver David Baldacci weet elk boek weer net iets spannender te maken dan het voorgaande. Maar ondertussen heeft Baldacci ook al zo veel boeken geschreven waarvan zoveel verschillende reeksen, dat het af en toe handig is om gewoon eens bij het begin van een reeks te beginnen.

Door de jaren heen heeft David Baldacci al enorm veel boeken op zijn naam mogen schrijven. De meesten hiervan zijn spannende thrillers en vrijwel altijd is er een overheidsinstantie van Amerika bij betrokken. Als fan van Baldacci lees je natuurlijk al zijn boeken zodra deze uitkomen, en dat kan soms verwarrend zijn. Hij schrijft namelijk niet alle boeken van een reeks na elkaar, maar schrijft boeken van verschillende reeksen door elkaar heen. Zo ben je misschien net gewend aan het ene hoofdpersonage, en dan bevat het volgende boek weer een ander hoofdpersonage waarvan je alweer vergeten was hoe deze precies in elkaar zat. Het ene personage is (voormalig) CIA, de andere is (voormalig) Secret Service, en zo zijn er nog veel meer. Elke reeks heeft zo zijn eigen fans en zijn eigen karakteristieken en zo ook de John Puller-reeks.

‘Niet opstaan, Cole,’ zei de stem in haar oor. ‘Er is misschien een schutter in de buurt.’
‘Puller?’ fluisterde ze fel terwijl ze hem aankeek. Puller liet haar los en hurkte naast het rechter voorspatbord van de Lexus neer. Hij zette zijn nachtbril omhoog. Hij had een van zijn M11’s in zijn hand. Het andere pistool zat weer in zijn holster.
‘Aangenaam kennis te maken.’
‘Je bezorgde me bijna een hartaanval. Ik had je niet gehoord.’
‘Dat was ook zo’n beetje de bedoeling.’

Vooral fans van schrijvers als Lee Child zullen de John Puller-reeks wel kunnen waarderen. Het hoofdpersonage doet namelijk veel denken aan Jack Reacher uit de Lee Child boeken. John Puller is ook iemand die weinig bezittingen heeft en deze ook niet nodig acht. Hij werkt graag alleen en doet niets liever dan de waarheid bovenwater krijgen. Hij is groot, hij is sterk, heeft een goed observatievermogen en kan daarnaast ook nog eens uitstekend vechten. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat hij de ene na de andere zaak oplost. In het geval van dit eerste boek lijkt dit om een simpele moordzaak te gaan, maar natuurlijk wordt deze steeds ingewikkelder. De samenzweringen komen langzaam maar zeker aan het licht en het blijkt dat er een heuse ramp op komst is.

Het boek is luchtig maar toch spannend geschreven, in een stijl zoals David Baldacci eigenlijk altijd schrijft. Toch is deze door zijn militaire tintje weer net iets anders dan de meeste boeken van Baldacci. Hoewel dit eerste boek misschien wel het minste boek is van de John Puller-reeks is het toch handig om bij dit eerste boek te beginnen. Dat betekent overigens absoluut niet dat het een slecht boek is, anders hadden we hem niet vanonder het stof vandaan getrokken. Het is alleen dat het personage nog een beetje kleur moet krijgen, er nog gewend moet worden aan de militaire afkortingen en dat het verhaal misschien uiteindelijk wel bijna een klein beetje ongeloofwaardig wordt. Toch blijft het een spannend boek om te lezen en verdient het ook zeker om gelezen te worden.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.