Pareltjes Onder het Stof: Gregg Hurwitz – De misdaadschrijver

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het weer de beurt aan Merel die het boek De misdaadschrijver van Gregg Hurwitz tevoorschijn toverde.

Gregg Hurwitz is momenteel erg populair met zijn boeken Orphan X en De nergensman. In 2007 bekroonde de International Thriller Writers Association zijn boek De misdaadschrijver echter al tot beste thriller van 2007. Hoog tijd dus om dit boek ook weer eens naar voren te halen. Voor de fans van Orphan X en De nergensman zal dit boek misschien een teleurstelling zijn. Het is namelijk heel anders geschreven. Er is minder actie en het gaat meer richting een psychologische thriller. Bij de liefhebbers van dat genre zal het boek dus juist wel in smaak vallen, want het is prima geschreven.

In De misdaadschrijver maken we kennis met Drew Danner, een misdaadauteur in Los Angeles. Hij wordt wakker in het ziekenhuis met flinke koppijn, een vreselijk litteken op zijn hoofd en zonder enig idee wat er gebeurd is. Een rechercheur vertelt hem dat ze hem hebben aangetroffen bij het levenloze lichaam van zijn ex-verloofde terwijl hij een epileptische aanval had. Hij had een mes in zijn hand en er zat bloed onder zijn nagels. De oorzaak van de epileptische aanval alsook van zijn geheugenverlies is een hersentumor, die de artsen direct bij hem verwijderd hebben.

Totaal onverwachts wordt Drew vrijgesproken van de moord. De media en de meeste mensen in zijn omgeving zijn het daar niet mee eens. Drew vraagt zich ook zelf af of het terecht is en de twijfels slaan toe. Zou hij in staat zijn geweest de moord te plegen? Of was het iemand anders en probeert diegene hem erin te luizen? Omdat hij nou eenmaal een misdaadschrijver is, besluit hij zijn eigen verhaal te schrijven. Wat zouden motieven kunnen zijn? Wat zijn de bewijzen? Wat zou een mogelijke plottwist zijn? Is hij een dader of een slachtoffer?

De ontwikkelingen van het verhaal zijn erg boeiend en Gregg Hurwitz krijgt het voor elkaar om een goed personage neer te zetten. Het boek blijft dan ook spannend en verrassend van het begin tot het einde. Het plot en de plottwist, die er natuurlijk in zit, zijn ijzersterk. Het enige nadeel is misschien dat het nu vooral een dramatisch, boeiend en spannend verhaal is. Dat klinkt misschien goed, maar af en toe mist het net een beetje de sprankelende actie of humor dat het nog net iets beter zou maken. Toch zal menigeen dit boek zeer kunnen waarderen, want dat het goed geschreven is dat staat buiten kijf. Het is dan ook met recht een boek dat het verdient om weer eens onder het stof vandaan gehaald te worden.

Geschreven door
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.