Pareltjes onder het stof: Ira Levin – Rosemary’s baby

In de rubriek ‘Pareltjes Onder het Stof’ zijn onze redacteurs achterin hun boekenkast gedoken om te speuren naar boeken. De enige voorwaarde is dat het boek niet jonger mag zijn dan drie jaar. Titels die de moeite waard zijn, worden nog eens onder de loep genomen en krijgen de aandacht die zij stuk voor stuk verdienen. Deze week is het de beurt aan Siska, die het boek Rosemary’s baby gelezen heeft. 

Op zoek naar een nieuw appartement, daar begint het allemaal mee. Rosemary en Guy Woodhouse zijn een gelukkig stel die net een huurcontract hebben getekend voor een vier-kamerflat. Als ze een telefoontje krijgen van een zekere mevrouw Cortez, die hen een oude, maar zeer gewaardeerde drie-kamerflat in de Bramford aanbiedt, besluiten ze toch maar om daar te gaan wonen. Het is een mooi, oud gebouw in New York en Guy en Rosemary hopen hier nog gelukkiger te worden dan ze al zijn. Wanneer ze echter in het pand zijn getrokken, waarschuwt een oude vriend, genaamd Hutch, hen dat het gebouw een slechte naam heeft en dat er lugubere dingen zijn gebeurd. Rosemary en Guy trekken zich er weinig van aan en maken al gauw kennis met de rest van de bewoners.

Ze worden snel bevriend met de naaste buren: de Castevets. Meneer en mevrouw Castevet zijn merkwaardige, oude mensen met een groot hart. Misschien iets té groot, zelfs. Rosemary vertrouwt het niet helemaal, maar Guy is er helemaal weg van. Na een tijdje raakt Rosemary in verwachting en tijdens haar zwangerschap wordt ze veel geholpen door de Castevets. Het wordt Rosemary teveel wanneer ze merkt dat er een vreemd luchtje zit aan de vriendelijkheid van de buren. Hierdoor maakt ze zich zorgen over zichzelf en het welzijn van haar baby.

Bron: Bol.com

Het boek komt dan wel uit 1967, maar het komt totaal niet ouderwets over. Het taalgebruik is van deze tijd en het leest lekker vlug weg. De gebeurtenissen in het boek roepen wel veel vragen bij je op, maar deze worden beantwoordt naarmate je het boek leest. Ook is het boek erg spannend en je wilt er zo snel mogelijk achter komen wat er gaat gebeuren. Rosemary’s baby zet je zeker aan het denken. Het neemt je mee in een begrijpelijk verhaal over een jonge moeder. Het einde valt wel een beetje tegen, aangezien het verhaal wordt afgekapt en het redelijk onrealistisch is, terwijl de rest van het boek wel realistisch is. Ondanks dat is het een spannende thriller en is het zeker de moeite waard om te lezen.

Ira Levin was een Amerikaanse schrijver. Hij is geboren in 1929 en overleed in het jaar 2007. Levin wist al op vroege leeftijd dat hij schrijver wilde worden. Tijdens zijn studie gaf hij zijn eerste thriller Een kus voor je sterft uit. Ira Levin heeft zijn hele leven in New York gewoond en hij was vooral bekend om zijn thrillers De jongens uit Brazilië, De dag der dagen, Een kus voor je sterft en Rosemary’s baby. Verschillende boeken van hem zijn (soms zelfs meerdere keren) verfilmd, zo ook Rosemary’s baby.

Geschreven door
Siska Schorn is een 22-jarige Social Worker met een grote liefde voor planten en boeken. Af en toe kijkt ze wel een film of serie, maar ze is toch echt meer een boekenwurm. Daarnaast hangt haar muur vol met artistieke postcards en prints, van illustraties tot fotografie en van surrealisme en expressionisme tot abstracte kunst. Haar veelzijdigheid en creativiteit zorgen daarmee voor een brede interesse.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Gemarkeerde velden zijn verplicht *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.