Pareltjes Onder het Stof: J.K. Rowling – Harry Potter en de Steen der Wijzen

Harry Potter heeft geen prettig leven. Zijn ouders zijn overleden en hij woont daarom bij zijn oom en tante die hem alles behalve vriendelijk behandelen. Hij moet allemaal vervelende klusjes opknappen en zijn slaapkamer is de verschrikkelijk donkere bezemkast onder de trap. Maar vlak voor Harry elf jaar wordt, beginnen er opeens allemaal vreemde dingen te gebeuren. Op zijn verjaardag krijgt Harry bezoek van de reus Hagrid, die hem vertelt dat hij eigenlijk een tovenaar is. Hagrid overhandigt hem een brief die een uitnodiging bevat om lessen te komen volgen op de tovenaarsschool Zweinstein. Het is voor Harry nogal veel om te bevatten, maar hij besluit met Hagrid mee te gaan, het avontuur tegemoet.

Hoewel er zeker al wat kleine vreemde en magische dingetjes gebeurd waren voordat Hagrid op Harry’s verjaardag verscheen, barst daarna pas echt de magie los. De Britse schrijfster J.K. Rowling bewijst met elke bladzijde van het boek dat ze over een krachtige fantasie beschikt. En dat niet alleen, ze weet het ook nog eens prachtig beeldend op te schrijven, op zo’n manier dat ook jongere lezers zich helemaal ondergedompeld voelen in de magie. Een trein die je alleen kan bereiken als je door een muur heen loopt, een chocoladekikker die wegspringt als je hem niet gauw opeet, een bijzondere sport op bezemstelen, levende schilderijen en schaakstukken… en zo kunnen we nog uren doorgaan met het noemen van bijzondere, magische dingen in het boek.

Het boek sloeg verbazingwekkend genoeg bij zowel jong als oud direct aan en er ontstond een ware hype. Bij elk volgend deel in de Harry Potter-reeks stonden er rijen voor de boekwinkels en waren er zelfs mensen die met slaapzakken voor de winkel lagen tot deze open ging, om als eerste het nieuwe boek te pakken te krijgen. Niemand leek ooit genoeg te kunnen krijgen van de boeken, maar toch viel te merken dat de animo richting het einde van de reeks wel afnam. Voorbij was de tijd dat mensen het boek al maanden van tevoren reserveerden. Misschien was de magie die de allereerste boeken zo bijzonder maakten wel normaal geworden, of misschien werden de latere boeken iets te veel op volwassenen gericht. Of misschien was er wel een hele andere reden voor het wegzakken van de Harry Potter-hype.

In totaal bestond de originele Harry Potter-reeks uit zeven delen. Harry Potter en de Steen der Wijzen is hiervan het eerste deel en verscheen in 1997 in het Verenigd Koninkrijk en in 1998 in Nederland. Het zevende en laatste boek,  Harry Potter en de Relieken van de Dood, verscheen in 2007. Alle boeken werden ook verfilmd en deden het commercieel gezien erg goed. Het laatste boek is zelfs opgesplitst in twee films, wat dus betekent dat er maar liefst acht Harry Potter films zijn. Wie dacht dat het daarmee wel klaar was met Harry Potter vergist zich. In 2016 verscheen het boek Harry Potter en het Vervloekte Kind, dat eigenlijk een toneelstuk is maar toch commercieel werd uitgegeven. Ook verscheen er een nieuwe spin-off film: Fantastic Beasts and Where to Find Them.

img_8123

Dat Harry Potter ongekend populair is mag duidelijk zijn. J.K. Rowling heeft met haar boek Harry Potter en de Steen der Wijzen dan ook heel wat teweeg gebracht. Het blijft dan ook een fantastisch boek dat door velen al regelmatig opnieuw uit de kast gepakt is. Hoewel geschreven voor kinderen is het ook voor volwassenen nog absoluut de moeite waard om te lezen. Voor wie het boek nog niet gelezen heeft: nu is het moment. De kans is groot dat er wel ergens in je familie of vriendenkring een exemplaar te vinden is, dus vraag even rond en haal dit pareltje onder het stof vandaan.

Written by
Merel is vooral een filmliefhebber die bijna elke week wel in de bioscoop te vinden is, vaak samen met redacteur Michael. Ze kijkt echter ook graag series, leest veel boeken en is tegenwoordig zelfs begonnen met gamen. Druk, druk, druk dus. Maar wel met leuke dingen waarover jullie alles kunnen lezen op de website.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.